Spring naar content

Hoofdstuk 6: If I Fell

Het wordt steeds lastiger om iets over de hoofdstukken van Het magische verhaal van de Verteller te schrijven zonder al te grote spoilers weg te geven. Laten we het er dus maar op houden dat hoofdstuk 6 van mijn boek niet voor niets If I Fell In Love With You heet – naar de openingszin uit het wondermooie If I Fell…

Verliefd op een liedje

If I Fell is een schitterend nummer. Het is zo’n liedje waar je meteen helemaal verkikkerd op bent, want hoe kan dat ook anders? Het intro met de stem van John Lennon, de invallende gitaren en drums en de harmonieën maken van If I Fell een plezier om naar te luisteren. En dan die oprechte, ietwat kwetsbare tekst! Ja, dit liedje verdient een eigen fanclub en ik wil de voorzitter ervan zijn.

Hoofdstuk 6: If I Fell | HMVVDVEven afdwalen…

Over fanclubs en fans gesproken… IF I Fell is één van de nummers die gespeeld worden in A Hard Day’s Night – de eerste speelfilm van The Beatles uit 1964. (Uiteraard staat het ook op het gelijknamige album.) In deze film krijg je een – hoewel hier en daar wat aangedikt met fictieve karakters – aardig levensecht inkijkje in een dag uit het leven van The Beatles. Wat erop neer komt dat je John, Paul, George en Ringo al meteen vanaf de eerste scène ziet rennen voor hun leven, achterna gezeten door een meute fans.

(Hoe deze scene opgenomen werd? Simpel: men nam The Beatles, trok een blik echte fans open en filmde het resultaat. Verantwoord? Nah. Overtuigend? Zeker!)

Wat is het echte verhaal van If I Fell?

If I Fell is een echte Lennon/McCartney compositie, hoewel het nummer op poten is gezet door John. Het werd al snel als enige ballad opgenomen in hun setlist tijdens optredens. Niet omdat er verder geen ballads voor handen waren, maar om de eenvoudige reden dat rustige ballads vaak niet eens boven het hysterische geschreeuw en gekrijs van de fans uitkwamen.

(Stevigere nummers trouwens ook niet, maar dat ter zijde.)

Grappig: tijdens optredens werd het nummer aangekondigd door Paul, waarna John er snel ‘over’ aan toevoegde en je nu nog steeds bootlegs kunt beluisteren waarop beide Beatles hun lachen in proberen te houden tijdens het zingen van het zo ontstane ‘If I Fell Over’.


Dit zijn de verhalen van de andere hoofdstuktitels uit Het magische verhaal van de Verteller:

Hoofdstuk 1: She’s Leaving Home

Hoofdstuk 2: Good Day Sunshine

Hoofdstuk 3: I’m Happy Just To Dance With You

Hoofdstuk 4: Lucy In The Sky With Diamonds

Hoofdstuk 5: Do You Want To Know a Secret

Hoofdstuk 7: Got To Get You Into My Life

Hoofdstuk 8: While My Guitar Gently Weeps

Hoofdstuk 9: You Can’t Do That

Hoofdstuk 10: I Don’t Want To Spoil The Party

Hoofdstuk 11: The Inner Light

Hoofdstuk 12: Tomorrow Never Knows

Hoofdstuk 13: Don’t Bother Me

Hoofdstuk 14: You’ve Got To Hide Your Love Away

Hoofdstuk 15: Get Back

Hoofdstuk 16: Run For Your Life


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven