Spring naar content

Hoofdstuk 14: You’ve Got To Hide Your Love Away

De titel van het veertiende hoofdstuk van Het magische verhaal van de Verteller komt uit het Beatlesnummer You’ve Got To Hide Your Love Away:

How can I even try, I can never win

Het klinkt niet heel opbeurend, maar geeft wel uitstekend weer hoe Lucy zich voelt. Wat ze ook probeert, ze lijkt niet te kunnen ontsnappen aan Brin, de mythische god die haar nodig heeft om zijn krachten terug te krijgen. Ook lijkt haar steun en toeverlaat Eli over vaardigheden te beschikken die haar – op z’n zachts gezegd – toch wel wat verontrusten…

Hoe win je van een god?

Als je het antwoord op bovenstaande vraag weet, geef het dan even door aan Lucy. Dat kan ze vast wel waarderen. Ondertussen heeft ze zelf iets bedacht, maar dat valt niet bij iedereen in de smaak.

‘Lucy, ik wil je helpen.’
‘Nee, dat wil je niet! Je wilt alleen dat ik je help om een of andere god terug op de wereld te krijgen. Alleen daarom heb je me nodig. Ik dacht dat je me misschien aardig vond of leuk, maar je hebt me gebruikt. Ik geloof niet in Brin, hoor je me? Ik geloof niet in Brin!’

Of dat goed gaat? Daar kom je maar op een manier achter. (Hint: lees dat boek!)

Hoofdstuk 14: You've Got To Hide Your Love Away | Het magische verhaalWat is het echte verhaal van You’ve Got To Hide Your Love Away?

In 1965 – het jaar waarin You’ve Got To Hide Your Love Away werd geschreven en uitgebracht – veranderde er iets in de nummers van John Lennon en Paul McCartney. Het waren niet langer de liefdesliedjes waarmee ze Beatlemania hadden ontketend, maar – en zeker in het geval van John – meer emotionele uitingen van gevoelens en gedachten. En dit nummer is daar een perfect voorbeeld van.

Van You’Ve Got To Hide Your Love Away wordt ook wel gezegd dat John het schreef voor Beatlesmanager Brian Epstein die als homo in het Engeland van de jaren zestig niet voor zijn geaardheid uit kon komen. (Kun je het je voorstellen?!) Anderen beweren weer dat het gaat over een van zijn buitenechtelijke escapades die John in die tijd had.

Wat wél zeker waar is, is dat John Lennon met dit nummer wilde klinken als Bob Dylan. Hij noemde het zelf zijn Dylan-periode. En nu ben ik geen grote Dylan-kenner, maar zelfs ik hoor meteen wat hij bedoelt. Het folky en emotionele You’ve Got To Hide Your Love Away luidt daarmee een nieuwe periode voor de muziek van The Beatles in.


Dit zijn de verhalen van de andere hoofdstuktitels uit Het magische verhaal van de Verteller:

Hoofdstuk 1: She’s Leaving Home

Hoofdstuk 2: Good Day Sunshine

Hoofdstuk 3: I’m Happy Just To Dance With You

Hoofdstuk 4: Lucy In The Sky With Diamonds

Hoofdstuk 5: Do You Want To Know a Secret

Hoofdstuk 6: If I Fell

Hoofdstuk 7: Got To Get You Into My Life

Hoofdstuk 8: While My Guitar Gently Weeps

Hoofdstuk 9: You Can’t Do That

Hoofdstuk 10: I Don’t Want To Spoil The Party

Hoofdstuk 11: The Inner Light

Hoofdstuk 12: Tomorrow Never Knows

Hoofdstuk 13: Don’t Bother Me

Hoofdstuk 15: Get Back

Hoofdstuk 16: Run For Your Life


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven