Spring naar content

3 x waarom lezen enorm ongezond is

3 x waarom lezen enorm ongezond is | HMVVDVIk roep het regelmatig tegen mijn zoon als-ie zich zit te vervelen: “Pak een boek en ga lezen. Lezen is gezond!” Maar wist je dat dat helemaal niet waar is? Het is typisch zo’n fabeltje dat ouders hun kinderen vertellen – bijvoorbeeld net zoals dat je van te veel tv kijken vierkante ogen krijgt. Klopt helemaal niets van. En lezen is ook niet gezond. Sterker nog, dit is waarom lezen enorm ongezond is…

Lezen is slecht voor je nachtrust!

Goede boeken, ze zouden verboden moeten worden. Want hoe vaak heb je al niet gehad dat je dat fantastische boek echt niet weg kunt leggen? Nog een paar bladzijden, nog één hoofdstuk, nog even dit stukje aflezen… En voordat je het weet, is het ver na je bedtijd.

Er staat je een nacht met veel te weinig slaap te wachten, maar het kwaad is nu toch al geschied. Nu het toch al zo laat is, kun je best nog even doorlezen. En is het boek dan nog niet uit? Helaas, de volgende avonden (nachten!) zal dit ritueel zich net zo lang herhalen tot je de allerlaatste letter gelezen hebt.

Zombiemodus aan. Geen slaap is waarom lezen enorm ongezond is.

Lezen is slecht voor je sociale leven

O, nu we het toch over die zombiemodus hebben – overdag ben je dus al niet veel waard, omdat je weer veel te lang bleef lezen, maar het wordt nog erger. Je kunt namelijk aan niets anders meer denken dan aan het verder lezen in je boek.

Je beste vriendin die haar hart bij je uitstort? Je mompelt iets waaruit blijkt dat je totaal niet hebt zitten luisteren, want jij bent met je hoofd bij die enorme cliffhanger. Hoe zou het verder gaan??? (Ondertussen gaat het hartzeer van je vriendin compleet aan je voorbij en trekt ze boos de deur achter zich dicht. Oké, snel terug naar je boek!)

En ook…

Vergeet je compleet dat je met je broer had afgesproken om hem te helpen met die rotklus, waardoor hij het nu in zijn eentje moest oplossen. (Je zat te lezen.)

Kom je te laat op je werk. (Je zat te lezen.)

Koop je dat ene fantastische boek als cadeautje voor je lief, terwijl je weet dat hij/zij er eigenlijk geen bal aan vindt, maar ach… Dan kun jij het lezen!

Conclusie: dankzij boeken ben je een slechte vriend(in)/broer/zus/collega. Dat is ook waarom lezen enorm ongezond is.

Lezen is slecht voor je fysieke en psychische welzijn

Verhalen zijn parasieten. Ze vreten aan je. Als je niet uitkijkt, maken boeken je helemaal kapot! Want je hebt je sociale leven al geruïneerd met lezen en je zit dag en nacht in je boek verscholen, dus dat kan niet goed gaan. Gaat het ook niet.

Je vergeet óf te eten, óf je schuift gedachteloos hele zakken chips, repen chocolade en pakken koekjes naar binnen. Je ogen gaan prikken, je handen gaan slapen (vijf uur non-stop een boek vasthouden doet iets met je) en uiteindelijk schrik je op uit een verkrampte houding. Alles doet pijn. Je bent misselijk van de honger of van al die rotzooi die je naar binnen hebt gewerkt.

Maar het boek is zo spannend. Moet. Verder. Lezen…

Daar is een woord voor. Hoe heet het ook alweer? Het ligt op het puntje van mijn tong… Oja! Verslaving! Je bent gewoon verslaafd aan lezen! Dat klinkt niet gezond, hoor. Lezen is écht enorm ongezond!

Je leven lang lezen

Je weet dat je hier eigenlijk iets aan zou moeten doen, maar als je diep in je hart kijkt, komt het besef. Je wilt er niets aan doen. Het is goed zo. Laat lezen je leven maar bepalen. Je kunt altijd nog bibliothecaris worden, gaan werken in een boekhandel of beroemd worden als bookstagrambloggerinfluencer. Of je wordt schrijver, natuurlijk…

Een leven vol boeken. Lezen is stiekem toch wel gezond.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven