Spring naar content

7 boeken voor onder de kerstboom

7 boeken voor onder de kerstboom | Het magische verhaalKerstboom. Glühwein. Dekentje op de bank. Wat mist er nog? Boeken natuurlijk! Heel veel boeken, want boeken kun je nooit genoeg hebben. Dus daarom zijn dit 7 boeken voor onder de kerstboom, omdat ze helemaal bij deze tijd van het jaar passen.

De beer en de nachtegaal

Eigenlijk moet je ervoor zorgen dat je niet alleen dit eerste deel, maar de hele Winternacht-trilogie onder de kerstboom vindt. Want o, wat is De beer en de nachtegaal van Katherine Arden toch een fantastisch verhaal! (En dat geldt dus ook voor Het meisje in de toren en De winter van de heks.) Magisch, betoverend, sprookjesachtig, heel winters en toch ook zo verwarmend!

In een dorp op het randje van de wildernis in het noorden van Rusland, waar de ijskoude wind blaast en het altijd lijkt te sneeuwen, vertelt een oude min sprookjes over de Winterkoning. Verhalen over oude magie verboden door de kerk. Maar voor het jonge, wilde meisje Vasja zijn het meer dan alleen verhalen. Alleen zij ziet de geesten rondom het huis die haar beschermen. Alleen zij voelt de groeiende krachten van een duistere vorm van magie in het bos…

Zilvergaren

Met Zilvergaren van Naomi Novik blijven we nog even in ijskoude en winterse streken. Dit verhaal wordt uit drie verschillende ik-personen verteld (Miryem, Wanda en Irina), dus je moet wel even je hoofd er bij houden, maar dan kun je je ook echt helemaal verliezen in deze sprookjesachtige hervertelling van Repelsteeltje.

Miryem stamt af van een lange lijn van geldschieters… Helaas is haar vader daar niet zo goed in. Hij heeft het familiefortuin, waaronder de bruidsschat van Miryems moeder, bijna volledig uitgeleend. Bovendien heeft haar vader er moeite mee om het geld weer te innen, waardoor het gezin in bittere armoede leeft. Miryem besluit zelf de touwtjes in handen te nemen en gaat op pad om het geld op te halen dat de dorpelingen haar familie verschuldigd zijn. Als haar grootvader haar vervolgens een zak met stuivers leent, brengt ze die gevuld met zilvergeld terug, om het in te wisselen voor gouden munten. Maar haar talent om van zilver goud te maken levert Miryem meer problemen op dan haar lief is – zeker als ze te maken krijgt met de kwaadaardige wezens die rondspoken in het woud. Hun koning heeft kennis genomen van haar reputatie, en die reputatie wil hij uitbuiten om redenen die Miryem een raadsel zijn.

Waterschapsheuvel

Bij kerst hoort konijn! Maar natuurlijk niet om op te eten. Op de een of andere manier is de verfilming van het boek Waterschapsheuvel van Richard Adams echt zo’n kerstklassieker geworden. Het verhaal heeft niets met kerst te maken, maar dat mag de pret niet drukken. Verre van dat zelfs, want hoewel het een verhaal over konijnen is, gaat het er af en toe hard aan toe in Waterschapsheuvel.

Waterschapsheuvel is het verhaal van een groep konijnen die onder leiding van opperkonijn Hazelaar op zoek gaat naar een nieuwe woonplaats. Onderweg moeten ze talloze gevaren trotseren, maar uiteindelijk vinden ze een prachtige heuvel, waar ze al snel een nieuw bestaan opbouwen. Daar wacht hun echter de grootste strijd ooit…

Hush, hush

Natuurlijk mag een boek over een engel niet ontbreken onder de kerstboom. Hush, hush van Becca Fitzpatrick is misschien niet het toonbeeld van een zoetsappig verhaal over een goede engel die de wereld komt redden. Integendeel. Want Patch is een gevallen engel en totaal niet bezig met zich braaf en voorbeeldig gedragen.

Nora Grey is verstandig, slim en loopt nooit in zeven sloten tegelijk. Haar eerste fout was om verliefd te worden op Patch. Patch maakt de ene fout na de andere en heeft een verleden dat verre van brandschoon is. Verliefd worden op Nora is het beste dat hem ooit is overkomen. Maar kunnen Nora en Patch een brug slaan tussen hun twee verschillende werelden als dat betekent dat hun hart op een hartverscheurende manier op de proef wordt gesteld?

Onder sterren

We duiken weer even de sneeuw in met Onder sterren van Klaartje van Setten. Een feel good mag immers niet ontbreken tussen de boeken voor onder de kerstboom – en zeker niet wanneer het verhaal zich afspeelt in de winterse Zwitserse Alpen.

Als Josefien op een dag een brief krijgt van gravin Victoria, de tante van haar ex Jean, heeft ze nog geen idee hoezeer die haar leven zal veranderen. Victoria zoekt een beheerder voor haar luxe chalet in Zwitsersland. Aan haar neefje Jean, man van twaalf ambachten en dertien ongelukken, wil ze het niet toevertrouwen. Josefien, die met haar twee kinderen midden in het centrum van Amsterdam woont, droomt van rust en ruimte, en grijpt de kans, niet gehinderd door enige ervaring of voorkennis.

De al te grote fantasie van Olivia Joules

Komt de kou je al je neus uit en droom je van zon, zee en strand? Als je dan ook nog een supergrappig boek zoekt, moet je echt met Olivia mee op terroristenjacht. De al te grote fantasie van Olivia Joules van Helen Fielding doet je alle stress om kersdinertjes, een uitgevallen kerstboom of klagende familie op slag vergeten.

Tijdens de presentatie van een nieuwe gezichtscrème waarover ze een artikel schrijft, ontmoet Olivia de maker van deze crème, de machtige Pierre Ferramo. Hij is een man met mysterieuze ogen, een goede smaak, exotische buitenhuizen en een dubieus Frans accent. Ferramo probeert Olivia te verleiden, maar ze wordt achterdochtig. Zou Ferramo een terrorist zijn, uit op de vernietiging van de westerse wereld, die zich verhult achter een gordijn van glitter en glamour? Of is deze gedachte het gevolg van haar rijke verbeeldingskracht?

Het magische verhaal van de Verteller

Last but not least: mijn eigen Het magische verhaal van de Verteller. Want een verhaal over liefde, lotsbestemming, vriendschap, magie en de muziek van The Beatles hoort echt wel bij kerstmis. Dus zoek je nog een betoverend boek en vind je het leuk om de kerst van deze auteur en self-pubber helemaal tot een feestje te maken? Bestel ‘m dan snel als paperback of e-book

Lucy gaat in Berlijn wonen, maar niets lijkt te gaan zoals ze had bedacht. In plaats van samen met haar nichtje te gaan studeren en feesten, lijkt ze er alleen voor te staan. Gelukkig is er Eli, die charmante jongen die ze al snel leert kennen. Eli met zijn bijzondere vermogen om haar te lezen als een open boek. Het lijkt wel of hij haar nog beter kent dan zij zichzelf… Want Eli probeert haar van één ding te overtuigen: Brian Epstein, manager van The Beatles, was in werkelijkheid de mythische god Brin. En Lucy is zijn Verteller – zij moet de wereld over hem vertellen, zodat Brin zijn rechtmatige plek als god in een geweldloze wereld weer kan innemen. Maar is Lucy wel bereid om de Verteller te zijn als blijkt dat Eli werkt voor een machtsbeluste baas die alles op alles zet om Brin weer aan zijn goddelijke krachten te helpen?


Wat vind jij echt boeken voor onder de kerstboom? En welk boek hoop jij daar zelf te vinden?


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven