Spring naar content

Hoofdstuk 15: Get Back

Met de opgepoetste heruitgave van de Beatlesdocumentaire Get Back staat het gelijknamige nummer weer helemaal in de belangstelling. In de film zie je precies hoe Paul McCartney ineens een idee krijgt, wat begint te pingelen en een tekst humt. En voor je het weet, ben je getuige van de geboorte van een iconisch Beatlesnummer.

In hoofdstuk 15 van Het magische verhaal van de Verteller gaat Lucy terug naar waar het allemaal begon: Liverpool. Niet geheel vrijwillig trouwens, maar na wat aandringen van Eli stapt ze toch in het vliegtuig. Ze laat zich zelfs meenemen naar de Cavern Club. De tekst die ik uit Get Back heb gebruikt als hoofdstuktitel van hoofdstuk 15 spreekt dan ook boekdelen:

Get back to where you once belonged

Liverpool, birthplace of The Beatles

Eli heeft alle redenen om aan te nemen dat hij Lucy helpt door haar mee te nemen naar Liverpool, de Birthplace of The Beatles. En daarmee natuurlijk ook de stad die zo belangrijk was voor Brin. Zou ze hier eindelijk ontdekken wat haar als Verteller te doen staat?

‘Laten we naar de Cavern Club gaan.’
‘Echt?’ Ze kon niet verbergen dat ze er nog meer tegenop zag dan dat ze zojuist had gedacht. Nu hij de woorden had uitgesproken, lagen ze als zware stenen in haar maag. Konden ze niet beter eerst in een pub gaan zitten, zodat ze zich vol kon gieten met het slappe, Engelse bier? Eli kneep in haar hand.

Lucy deelt zijn enthousiasme duidelijk niet. Haar tegenzin om de Verteller te zijn is groot, zeker na wat ze las in een e-mail die ze ontving. En dan zijn er die dromen nog. Dromen over de Cavern Club. Dromen over Brin. Maar een droom is maar een droom, toch?

Wat is het echte verhaal van Get Back?

Alles wat The Beatles aanraakten veranderde in goud, dus het is niet raar dat er continu mensen beweerden dat nummer Zus of nummer Zo over hen ging. Ben je toch mooi onsterfelijk gemaakt als The Beatles over je zingen. Ook van Get Back beweerden een hele stoet mensen (waaronder Yoko Ono) dat het nummer over hen ging.

Maar hé, het is een liedje van Paul, dus zoek er alsjeblieft niet te veel achter. Hij geeft zelf toe* dat zijn liedjes meestal nergens over gaan – of in ieder geval geen dubbele bodem hebben. Toch heeft Get Back wel degelijk iets van een boodschap. Paul liet in de eerste versies van het nummer namelijk zijn mening over de negatieve houding tegen immigranten in doorklinken. Helaas werd dat verkeerd geïnterpreteerd en werd hij – nadat deze eerste versies als bootlegs werden uitgebracht – nog jarenlang van racisme beschuldigd.

Die nare associatie is tegenwoordig gelukkig helemaal vergeten – zeker nu de gelijknamige documentaire een heel mooi (en onbekend) beeld van de 4 samenwerkende Beatles heeft laten zien. En dat rooftop concert waar ze Get Back maar liefst 3 keer speelden? Ja, dat heeft het nummer helemaal onsterfelijk gemaakt.

 

*Dit staat in zijn soort-van-biografie The Lyrics.


Dit zijn de verhalen van de andere hoofdstuktitels uit Het magische verhaal van de Verteller:

Hoofdstuk 1: She’s Leaving Home

Hoofdstuk 2: Good Day Sunshine

Hoofdstuk 3: I’m Happy Just To Dance With You

Hoofdstuk 4: Lucy In The Sky With Diamonds

Hoofdstuk 5: Do You Want To Know a Secret

Hoofdstuk 6: If I Fell

Hoofdstuk 7: Got To Get You Into My Life

Hoofdstuk 8: While My Guitar Gently Weeps

Hoofdstuk 9: You Can’t Do That

Hoofdstuk 10: I Don’t Want To Spoil The Party

Hoofdstuk 11: The Inner Light

Hoofdstuk 12: Tomorrow Never Knows

Hoofdstuk 13: Don’t Bother Me

Hoofdstuk 14: You’ve Got To Hide Your Love Away

Hoofdstuk 16: Run For Your Life


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven