Spring naar content

5 leestips van Ringo Starr

5 leestips van Ringo Starr | Het magische verhaalDe beste drummer van de wereld? Dat is natuurlijk Ringo Starr! En omdat hij op 7 juli zijn verjaardag vierde (voor de 82ste keer alweer dit jaar!), is het natuurlijk leuk om ook eens te kijken naar wat voor boeken hij je zou aanraden. Bij de namen John, Paul, George en Ringo denk je immers meteen aan muziek, maar boeken en verhalen hebben hen altijd geïnspireerd bij het schrijven van hun nummers. Daarom zijn dit de 5 leestips van Ringo Starr!

Tales of the sea

Ringo is een fantastische drummer, maar hij staat niet echt bekend om zijn zangkwaliteiten. Toch zong hij op ieder Beatlesalbum* en toert hij nog steeds de wereld rond met zijn All Starr Band. Ook schrijft hij zelf nummers, waarvan Octopus’s Garden misschien wel een van de bekendste is. De tekst daarvan schreef hij na het horen van een verhaal over octopussen die tuintjes aanleggen op de zeebodem. Blijkbaar houdt Ringo wel van dit soort zeeverhalen, dus Tales of the sea van Maggie Chiang zou hij best wel eens met veel plezier kunnen lezen.

70 procent van de aarde is bedekt met water, dus het is niet zo vreemd dat er wereldwijd talloze verhalen, mythes en legenden zijn over de zee. In Tales of the sea zijn er een heel aantal verzameld. Zeemeerminnen, zeevaarders, onderwaterpaleizen en zeemonsters, ze komen allemaal voorbij in deze mooie uitgave. Een aanrader als je niet alleen van volksverhalen, maar ook van schitterende boeken houdt.

Lightnin’ Hopkins – His life and blues

Wist je dat Ringo op zijn 19de overwoog om naar Texas te emigreren? Dat ging niet door, omdat hij – naar eigen zeggen – stapels formulieren moest invullen waardoor hij nogal ontmoedigd raakte. Gelukkig maar, want er waren natuurlijk geen Beatles geweest zonder Ringo! Ik krijg al hoofdpijn als ik eraan denk…

Ringo had zijn zinnen op Texas gezet, omdat Houston de thuisbasis was van zijn favoriete bluesmuzikant Lightnin’ Hopkins. De biografie van deze man zou daarom zo maar eens op Ringo’s nachtkastje kunnen liggen. Ben benieuwd of daar ook in staat of Lightnin’ Hopkins enig idee had dat zijn muziek bijna ervoor had gezorgd dat ’s werelds grootste band nooit had bestaan.

1001 Movies You Must See Before You Die

Van alle 4 de Beatles wordt Ringo het meest geprezen om zijn acteerkwaliteiten. Niet zo gek dus, dat hij al als Beatle begon met zijn acteerkwaliteiten. En dan heb ik het niet alleen over de Beatlesfilms A Hard Day’s Night, Help! en Magical Mystery Tour. In 1969 speelde hij bijvoorbeeld naast Peter Sellers in The Magic Christian en nadat The Beatles uit elkaar gingen, stortte hij zich op een professionele filmcarrière.

Het kan dan ook niet anders dan dat Ringo een grote filmliefhebber is. Met een boek als 1001 Movies You Must See Before You Die kan hij dan ook zijn hart ophalen. Hoeveel zou hij er al gezien hebben? En zouden er films in staan waar hij zelf in mee speelt? Ik denk dat dit een boek is dat echt op het lijstje met leestips van Ringo Starr zou staan.

Dagboek van een gelukstoerist

Ik had Dagboek van een gelukstoerist van Jonathan Lehmann al op mijn eigen wil-ik-lezen-lijst staan, maar ik vind het echt zo’n boek dat Ringo aan zou raden. Voornaamste reden? Omdat hij het misschien best wel herkenbaar zou vinden. Ik zie namelijk wel wat parallellen met Ringo’s eigen leven.

In dit verhaal hangt een gesjeesde advocaat zijn carrière aan de wilgen en vertrekt naar India om zijn dagen vol meditatie en stilte te vullen. (Deden The Beatles ook niet zoiets in 1968? Ja, maar Ringo vertrok weer na 10 dagen, omdat hij niet tegen het eten kon en zijn kinderen miste.) Dat een zoektocht naar het geluk niet altijd even eenvoudig is, blijkt wel uit dit verhaal.

Peace, Love, Action!

Natuurlijk: zeg je Ringo Starr, dan zeg je The Beatles. Toch is er iets waarvan hij ook bekend is en dat is zijn slogan ‘Peace and Love’. Je kunt dit gerust zijn lijfspreuk of voor mijn part zijn strijdkreet noemen, want Ringo grijpt iedere gelegenheid aan om deze boodschap van vrede en liefde te verkondigen. Al jarenlang geef je hem geen mooier verjaardagscadeau dan om op 7 juli om 12 uur ’s middags (je lokale tijd) ‘Peace and Love’ te verkondigen.

Het boek Peace, Love, Action! Van Tanya Zabinski sluit helemaal aan bij Ringo’s hartenkreet. Dit ‘doe-boek’ maakt duidelijk hoe je iedere dag een bijdrage kan leveren aan vrede en liefde en hoe je daarmee de wereld een klein beetje mooier maakt. Precies zoals Ringo het graag zou zien.

*Het album Let It Be is de uitzondering op de regel


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven