Spring naar content

Recensie: De Lyrics van Paul McCartney

Recensie De Lyrics van Paul McCartney | Het magische verhaalHoe je het ook wendt of keert, als Beatlesfan wil je dit boek eigenlijk in de kast hebben staan. De Lyrics is niet namelijk zomaar een Beatlesboek, maar de herinneringen en memoires van Paul McCartney. Zijn autobiografie dus.

In een lijvig boekwerk van twee delen kijkt Paul aan de hand van 154 van zijn songteksten terug op zijn wonderlijke carrière als Beatle, Wings-frontman en solo-artiest. Ook vertelt hij over zijn privéleven, waarbij het vroeg overlijden van zijn moeder, zijn relatie met John Lennon en zijn liefde voor zijn eerste vrouw Linda met grote regelmaat voorbij komen. De Lyrics geeft je het perfecte inkijkje in het leven van een man die miljoenen mensen op deze aardbodem beïnvloed heeft (en dat nog altijd doet).

De autobiografie die er niet zou komen

Paul heeft jarenlang geroepen dat het schrijven van een autobiografie niets voor hem was. Als Beatlesfan had ik de hoop op een persoonlijk verhaal dan ook al een klein beetje opgegeven. Tja, je levensverhaal op papier zetten, is waarschijnlijk toch iets anders dan ‘silly love songs’ schrijven.

Of wacht eens even… Vertellen die silly love songs eigenlijk niet een levensverhaal?

Geen idee van mij trouwens – was het maar zo’n feest dat ik op een dag Paul McCartney had opgebeld om hem te vertellen over een waanzinnig goed idee. Dat hij over zijn leven kon vertellen door de honderden songs die hij heeft geschreven als uitgangspunt te gebruiken. Want dat is namelijk precies was hij in De Lyrics doet en dat maakt deze autobiografie net een tikkie anders dan andere. Nog afgezien van het feit dat we het hier wel over het leven van de illustere Paul McCartney hebben.

Gebaande paden en nieuwe wegen

Over wereldster Paul is natuurlijk al veel geschreven. Het kan dan ook niet anders dan dat sommige anekdotes je bekend in de oren klinken. Het verhaal van Let It Be en Pauls moeder Mary? Check. De ontmoeting tussen John Lennon en Paul McCartney? Check. De ‘uitdaging’ die leidde tot het schrijven van Picasso’s Last Words (Drink To Me)? Check. Maar er staan nog zoveel meer pareltjes in De Lyrics en ze laten je een heel andere kant zien van Sir Paul.

Zo is het vast geen verrassing dat Paul een grote natuurliefhebber is, maar hij trok er als kind al op uit om vogels te spotten. Iets wat hij nog steeds graag doet. Ik wist het niet (maar zal nu wel extra goed opletten als ik door de Engelse velden loop – misschien ligt Paul ergens met een verrekijker verscholen in het gras).

Een geboren verhalenverteller

Mijn favoriete verhalen in het boek gaan echter over het schrijven van liedjes. Paul herhaalt vaak hoe bijzonder zijn samenwerking met John was en dat vind ik natuurlijk erg mooi om te lezen. Ook vertelt hij hoe hij de inspiratie voor veel van zijn songs vond, dat zijn teksten door iedereen vrijelijk geïnterpreteerd mogen worden en dat hij het juist leuk vindt als dat gebeurt.

(Goed om te weten Paul, nu hoef ik mij tenminste geen zorgen meer te maken over wat je bedoelt met die vage tekst van Jet.)

Zoals Paul zijn schrijfproces van zijn liedjes omschrijft, doet mij vermoeden dat hij ook een fantastische schrijver van boeken had kunnen zijn. Of nou ja, vermoeden? Ik weet het gewoon zeker. Dat is namelijk wat De Lyrics wel bewijst. Een boek dat je niet alleen voor de show in je kast wilt hebben staan, maar zeker ook een boek dat je wilt lezen.


Titel: De Lyrics
Auteur: Paul McCartney
Uitgever: Spectrum
ISBN: 9789000377855

Met dank aan uitgeverij Unieboek | Het Spectrum voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft op geen enkele wijze invloed gehad op mijn mening over het boek.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven