Spring naar content

Book tag: 20 vragen over boeken

Book tag: 20 vragen over boeken | Het magische verhaalEr zijn een paar onderwerpen waar ik uuuuren over kan praten en boeken staan uiteraard op dat lijstje. Niet zo heel verrassend, lijkt mij. Daarom vind ik book tags ook zo leuk, want daarmee krijg je verschillende vragen over lezen en boeken voorgeschoteld. Zoals deze bijvoorbeeld: 20 vragen over boeken. Kijk, daar kan ik wel wat mee.

En als ik heel eerlijk ben, is het meteen een mooie manier om weer wat leven in mijn blog te pompen…

Dus hup aan de slag! Dit zijn mijn antwoorden op de 20 vragen over boeken book tag:

1. Hoeveel boeken zijn te veel boeken in een serie?

Volgens mij ligt dat nogal aan het verhaal. Is een serie na 5 boeken afgerond, maar perst de auteur er per se nog een nietszeggend 6de deel uit omdat het zo lekker verkoopt, dan is dat 6de boek wat mij betreft echt te veel. Blijft het verhaal echter lekker doorgaan, dan kan het niet lang genoeg duren. Kom in dat geval maar op met je 54-delige reeks.

2. Wat vind je van cliffhangers?

Zonder cliffhangers geen spannend verhaal, toch? Ik vind ze essentieel. Mijn nachtrust vindt ze iets minder, maar dat is een probleem dat iedere boekenwurm vast wel herkent. Cliffhangers aan het eind van een boek vind ik trouwens alleen leuk als ik meteen door kan met het volgende deel…

3. Hardback of paperback?

Allebei! Tegenwoordig heb je van die mooie special edition luxe hardcover uitgaves en die zijn natuurlijk fantastisch. Maar hé, wat is er mis met een paperback? Het gaat immers om het verhaal dat erin staat en dan maakt een hardback of een paperback mij helemaal niet zo veel uit.

4. Je favoriete boek?

Schijt aan de etiquette – ik ga als schrijver gewoon mijn eigen boek noemen bij deze vraag. Het magische verhaal van de Verteller, natuurlijk! Hoe kan een boek dat je zelf schreef nou niet favoriet zijn?

5. Minst favoriete boek?

Er komen ongetwijfeld een heleboel boeken in aanmerking voor deze categorie, maar zie er maar eens 1 te kiezen. Boeken die zo saai waren dat ik er niet doorheen kwam, boeken met een boodschap waarin ik mij absoluut niet kan vinden, noem maar op. Een boek als The Lennon Prophecy, bijvoorbeeld. Dat was echt zum kotzen. Maar ook heel interessant om te lezen wat voor onzin mensen bij elkaar kunnen fantaseren, dat dan weer wel.

6. Driehoeksverhoudingen: yay of non-yay?

Nee joh, wat een gedoe! Ik ben niet zo’n fan van driehoeksverhoudingen in boeken. Sowieso loopt het natuurlijk voor 1 van de partijen nooit goed af, maar is het niet ook een beetje… makkelijk? Zo’n trucje dat gebruikt wordt om het verhaal een beetje spannend en/of smeuïg te maken. Niet iets waar ik graag over lees in ieder geval.

7. Het laatste boek dat je niet uitlas?

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar volgens mij was dat The Beatles van Bob Spitz. Mega-interessant, maar ook een hele pil. En omdat ik ‘m van de bieb had geleend en hem al 80 keer had verlengd, heb ik hem uiteindelijk maar niet-uitgelezen teruggebracht. Bummer. Maar op een dag maak ik dat goed!

8. Een boek dat je nu leest?

Meestal lees ik meerdere boeken tegelijk, maar mijn ‘hoofdboek’ werd mij met klem aangeraden door vriendin Bregje: She gets the girl van Rachael Lippincot en Alyson Derrick. Een queer-boek over eerstejaars student Molly die tot over haar oren verliefd is op Cora, maar haar niet aan durft te spreken en haar mede-student Alex die Molly besluit te helpen, zodat zij haar ex-vriendin kan laten zien dat ze meer is dan een losbandige flirt.

9. Het laatste boek dat je iemand hebt aangeraden?

Laatst las ik in 1 ruk de Moordgids-trilogie van Holly Jackson uit (hartkloppingen, slapeloze nachten!). Na het eerste deel zei ik nog tegen Bregje dat het ook echt iets voor haar was, maar bij deel 3 dacht ik daar wel anders over. Wat. Een. Spanning. Maar zo geniaal. Een dubbeldikke aanrader voor wie tegen hysterische spanning en plottwists kan.

10. Het oudste boek (wat publicatiedatum betreft) dat je gelezen hebt?

Ik was al bang dat ik publicatie-overzichten moest gaan uitpluizen, maar toen bedacht ik mij dat ik de Bhagavad Gita op mijn e-reader open heb staan. En een boek van 2200 jaar oud wint het natuurlijk makkelijk van alle andere boeken die ik las. Vergeten we voor het gemak even dat ik ‘m technisch gezien nog niet uitgelezen heb.

11. Het nieuwste boek (wat publicatiedatum betreft) dat je gelezen hebt?

Het nieuwste boek dat ik las, is Verguld van Marissa Meyer. En dat komt goed uit, want dan kan ik hier meteen kwijt wat een fantastisch verhaal dat is. Het sprookje van Repelsteeltje in een ander jasje van folklore en magie, dat klinkt toch geweldig? Ik zit met smart op deel 2 te wachten!

12. Favoriete auteur?

Ik heb best wel een aantal favoriete auteurs, dus dat wordt nog lastig kiezen. Mag ik er echt maar eentje noemen? Thea Beckman, Naomi Novik, Marissa Meyer, Robin Hobb, Holly Jackson. Oeps, nou noemde ik er per ongeluk toch meer…

13. Boeken kopen of boeken lenen?

Waarom kiezen? Ik vind het heerlijk om boeken te kopen. Rondneuzen in de boekwinkel en het gelukzalige gevoel dat nieuwe boeken je geven. Maar als gediplomeerd biebmiep (ja echt) ben ik natuurlijk ook enorm fan van boeken lenen. Bovendien hoef ik echt niet per se ieder boek zelf te hebben, dus de bibliotheek is echt wel onmisbaar.

14. Een boek dat iedereen fantastisch vond, maar waar jij niets aan vond?

Ik heb dat toch een klein beetje met Gallant van V.E. Schwab. Op de een of andere manier wist dat verhaal mij niet te pakken, terwijl ik toch allemaal lyrische recensies voorbij zag komen. Tsja, kan gebeuren.

15. Boekenleggers of ezelsoren?

Je kunt iedere snipper papier als boekenlegger gebruiken, dus waarom zou je je boek mishandelen? Lijkt mij dus duidelijk dat ik voor Team Boekenlegger ben.

16. Een boek dat je kunt blijven herlezen?

Het boek dat ik het aller- aller- allermeest heb gelezen, is De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren. Ook nu lees ik het nog steeds graag, hoewel het al heel wat jaartjes in de kast staat te wachten tot het weer zo ver is. Wel probeerde ik dit verhaal laatst nog aan zoon van 11 aan te smeren, maar die vond het veeeeel te zielig en gaf het snel weer terug.

17. Kun je lezen terwijl je naar muziek luistert?

Dat ligt er heel erg aan. Heb ik zelf de muziek aangezet of moet ik luisteren naar andermans muzieksmaak? In het eerste geval is er geen probleem. Bij het tweede geval maakt het dan weer uit wat deze muzieksmaak is. Sommige ‘muziek’ trek ik namelijk echt niet – ook als ik niet lees.

18. Eén of meerdere point of views?

Mag allebei. Bovendien werkt het ene verhaal supergoed met 1 point of view, terwijl een ander verhaal juist beter wordt van meerdere. Het enige wat ik minder fijn vind lezen, is wanneer het verhaal verteld wordt vanuit meerdere ik-personages. Vooral als ook nog eens niet duidelijk is wie er aan het woord is.

19. Lees je een boek in één ruk uit of doe je er meerdere dagen over?

Er is een verschil tussen willen en lukken. Ik kan een boek makkelijk in 1 ruk uitlezen. In de praktijk doe ik er meerdere dagen of zelfs weken over, omdat ik nou eenmaal meer moet doen en niet non-stop kan lezen.

20. Een boek dat je las vanwege de cover?

Hmm, ik weet niet of ik weleens een boek alleen vanwege de cover las. Ik pak het boek misschien wel sneller op als een mooie cover mijn aandacht trekt, maar als het verhaal mij niet aanstaat, mag-ie toch gewoon weer terug.

Zo, dat waren een heleboel vragen over boeken. Ik vond deze book tag op CozyWithBooks en heb ‘m voor het gemak naar het Nederlands vertaald. Wil jij de vragen ook beantwoorden? Het lijkt mij leuk om jouw antwoorden te lezen, dus laat het vooral even weten als je dat doet.

 


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven