Spring naar content

5 leestips van Paul McCartney

5 leestips van Paul McCartney | Het magische verhaalOp 18 juni 2022 vierde de wereld feest, want toen werd Paul McCartney 80 jaar! Een goede reden om mijn inner-fangirl de vrije teugels te geven en dat doe ik natuurlijk in combinatie met één van mijn andere favoriete onderwerpen: boeken! Want wist je dat boeken en The Beatles de ideale combinatie zijn? John, Paul, George en Ringo haalden hun inspiratie voor liedjes met regelmaat uit boeken. Maar welke boeken zou een Beatle je aanraden? Dit zijn de 5 leestips van Paul McCartney!

Superman #165

Al sinds hij een kleine jongen is (ooo, zo lang geleden!), is Paul McCartney dol op stripverhalen. Er is een schoolfoto waarop de jonge Paul niet braaf in de lens kijkt, maar veel liever een strip leest. Later zou hij als beroemd muzikant zelf 1 van zijn idolen ontmoeten (de Marvel-tekenaar Jack Kirby) en schreef hij natuurlijk het nummer Magneto And Titanium Man. Daarom mag een comic zeker niet ontbreken in het lijstje met leestips van Paul McCartney.

De strip Superman #165 is al een ouwetje: hij is namelijk te zien in de Beatlesfilm Help! uit 1965. Hier prijkt-ie (samen met nog een aantal andere comics) op Pauls orgel. Want bladmuziek kan hij toch niet lezen, maar strips natuurlijk wel! Wat ik bovendien extra leuk vind, is dat dit Superman-nummer een soort hertelling van Beauty and the Beast is. Voelt extra boekenwurmig!

Treasure Island

Toegegeven: ik heb Paul niet gebeld om te vragen naar zijn boekentips. Toch weet ik vrij zeker dat Treasure Island van Robert Louis Stevenson één van zijn aanraders zou zijn, want in interviews heeft hij dit boek als een favoriet genoemd. Dus hop, op de lijst met dit avonturenverhaal!

Treasure Island is een echte jeugdklassieker die al in 1883 uitkwam, maar het verhaal spreekt nog altijd tot de verbeelding. Want hé, wie is er nou niet dol op piraten en zoektochten naar schatten? Ga dus met hoofdpersoon Jim aan boord van een schip, zeil de wereld over en neem het op tegen de piraat Long John Silver. (Saillant detail: The Beatles stonden een blauwe maandag bekend als Long John and the Silver Beetles.)

Linda McCartney’s beste vegetarische gerechten

Paul is niet alleen een beroemde artiest, maar ook een befaamd vegetariër. Zo is hij initiatiefnemer van Meat Free Monday en inspireerde hij mij 26 jaar geleden om geen vlees meer te eten. Zijn (helaas overleden) vrouw Linda bracht een vegetarisch kookboek uit, dat toevallig mijn allereerste kookboek werd.

Het kookboek Linda McCartney’s beste vegetarische gerechten staat vol met inspirerende vega gerechten van over de hele wereld. De ingrediëntenlijsten zijn overzichtelijk en je hoeft zeker niet de sterren van de hemel te kunnen koken om deze gerechten te laten slagen. Mij lukt het per slot van rekening ook! Als je meer wilt weten over vegetarisch koken, is dit een mooi boek om mee te starten. En ben je al een echte vega-pro? Ook dan is dit een waardevol boek voor in je kookboekencollectie.

Willem de Kooning – The Artist’s Materials

Bij Paul McCartney is het een beetje van ‘wat kan die man nou niet?’. Dat geldt voor nagenoeg alles op muzikaal niveau, maar ook voor andere kunstvormen draait hij zijn hand niet om. Zo schrijft hij gedichten en kinderboeken en eind vorige eeuw verraste hij iedereen met een expositie van 70 schilderijen. Bovendien is het als wereldster natuurlijk helemaal niet zo lastig om met andere grootheden in contact te komen, dus was een schilder als Willem de Kooning ontmoeten ook gewoon een leuk uitje tussendoor.

Op het lijstje met leestips van Paul McCartney staat dan natuurlijk ook een boek over schilderkunst. Laten er daar nou weer ontelbaarmiljoen van zijn, dus is het lastig kiezen, maar ik denk dat Paul het boek Willem de Kooning – The Artist’s Materials zeker wel kan waarderen. Sowieso vanwege zijn persoonlijke band met de schilder, maar ook om meer te leren over schildertechnieken.

Buddy – The Definitive Biography of Buddy Holly

Iedere held heeft zijn eigen held. In het geval van Paul McCartney is dat niet anders: hij is fan van rock ‘n’ roll pionier Buddy Holly. Als tiener was Paul in de ban van deze muzikant die niet alleen zong en gitaar speelde, maar ook zijn eigen nummers schreef. En dat inspireerde de jonge Paul natuurlijk weer om zijn eigen liedjes op papier te zetten…

Inmiddels is Paul beroemder dan zijn grote voorbeeld, maar hij heeft zijn adoratie voor Buddy Holly nooit onder stoelen of banken gestoken. Het kan dan ook niet anders dan dat Buddy – The Definitive Biography of Buddy Holly van Philip Norman het perfecte leesvoer voor hem is. Deze biografie over het leven van de idool van Paul McCartney is interessant voor iedereen die meer weer wil weten over deze artiest, die in 1959 om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven