Spring naar content

Muziek waar een verhaal in zit

Muziek waar een verhaal in zit | Het magische verhaalBij het schrijven van Het magische verhaal van de Verteller liet ik mij inspireren door de muziek van The Beatles. Niet zo gek natuurlijk, voor zo’n Beatlesfan als ik. Ik vind het nou eenmaal geweldig om over mijn muzikale helden te schrijven, dus het was voor mij eigenlijk heel logisch dat de Beatlesgeschiedenis en de Beatlesmuziek mijn verhaal binnen slopen. Het magische verhaal van de Verteller werd een boek met muziek erin.

Maar wist je dat andersom misschien nog wel veel vaker voorkomt? Er zijn talloze nummers die geïnspireerd zijn door boeken, gedichten en verhalen. Tja, muzikanten zijn immers ook maar mensen. Tussen alle concerten en opnamesessies door kruipen die vast ook gewoon met een goed boek op de bank. En omdat boeken nou eenmaal super inspirerend zijn, ontstaat er al snel een idee voor een nieuw liedje… Dit is muziek waar een verhaal in zit!

Magneto And Titanium Man van Paul McCartney & Wings

Mensen die beweren dat stripboeken geen boeken zijn, mogen zich even in een hoekje gaan staan schamen. En dat is niet alleen mijn mening, maar ook die van Paul McCartney die in zijn biografie De Lyrics (binnenkort een recensie!) schrijft dat hij strips als echte kunst beschouwt. In 1975 liet hij zich er zelfs door inspireren en schreef Magneto And Titanium Man – een ode aan de slechteriken uit de Marvel strips.

Wuthering Heights van Kate Bush

Eén van de bekendste boeken uit de Engelse literatuur is Wuthering Heights van Emily Brontë. Het verhaal is dan ook verschillende keren verfilmd en bewerkt voor het theater, maar ook op muzikaal gebied is Wuthering Heights een bekende titel. In 1977 schreef Kate Bush haar gelijknamige hit, nadat ze de film had gezien en het boek had gelezen. Een liedje dat inmiddels misschien wel net zo bekend is als zijn literaire inspirator.

From Whom The Bell Tolls van Metallica

Of je het boek wel of niet hebt gelezen, dit is echt zo’n klassieker die vast een belletje doet rinkelen (haha) als je de titel hoort: From Whom The Bell Tolls van Ernest Hemingway. Dit verhaal over de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) vormde de inspiratie voor het gelijknamige metalnummer van Metallica. Met de jankende gitaren een perfecte vertolking van de sfeer die in het boek wordt opgeroepen.

The Raven van Omnia

Gedichten doen het vaak goed in de muziek. Of songteksten doen het vaak goed als gedicht – het is maar hoe je het bekijkt. In het geval van The Raven van Edgar Allen Poe was er in ieder geval eerst het 18 strofen tellende gedicht over het nachtelijke bezoek van een raaf aan een man die treurt om zijn overleden geliefde. Paganband Omnia maakte daar met hun nummer The Raven een heerlijke vertolking van.

Tomorrow Never Knows van The Beatles

Ja ja, ik kan het niet laten. Toch een nummer van The Beatles in dit lijstje – en dat nadat ik Paul McCartney er ook al in gesmokkeld had. Maar goed, de inspirator van Tomorrow Never Knows is te interessant om niet te noemen, want dit lied vindt zijn oorsprong in de hertaling van Het Tibetaanse Dodenboek door Timothy Leary. De zin ‘Whenever in doubt, turn off your mind, relax, float downstream’ werd aangepast en door John Lennon gebruikt als openingszin.

1984 van David Bowie

1984 van George Orwell is nog zo’n wereldklassieker die talloze andere kunstvormen heeft beïnvloed. Het dystopische verhaal dat geschreven werd als onheilspellend toekomstbeeld heeft nog niets van zijn kracht verloren en spreekt nog altijd enorm tot de verbeelding. David Bowie wilde er in de jaren zeventig zelfs een musical van maken, maar daar gaf Orwell geen toestemming voor. Wel schreef hij de hits 1984, We Are The Dead en Big Brother.

Scentless Apprentice van Nirvana

Ik wist het niet, maar als je op zoek gaat naar liedjes die door boeken zijn geïnspireerd, leer je nog eens wat. Zo blijkt Scentless Apprentice van Nirvana gebaseerd te zijn op Das Parfum van Patrick Süskind – een boek dat ik voor mijn examen Duits heb gelezen (of nou ja, waarvan ik het uittreksel van een vriendin gelezen had). Grappig, want zo’n Duitse klassieker is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een band als Nirvana.

Nightfall in Middle Earth van Blind Guardian

Tot slot het ultieme voorbeeld van muziek waar een verhaal in zit: Nightfall in Middle Earth van Blind Guardian. Dit is namelijk een compleet album gebaseerd op de Silmarillion van J.R.R. Tolkien. Heerlijk meebrullen over de Eldar, Morgoth, Fëanor, veldslagen, verraad en de hele shitzooi die leidt tot de val van Númenor. Als je de Silmarillion hebt gelezen, is het nog leuker om naar dit album te luisteren (wat ik dan ook graag doe).

 

Wil je al deze literaire liedjes nog eens naluisteren? Ik maakte een playlist op Spotify: Muziek waar een verhaal in zit. Als jij nog nummers kent die geïnspireerd zijn door boeken, verhalen of gedichten, laat het mij hieronder in de opmerkingen weten. Dan voeg ik ze snel toe aan de lijst.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven