Spring naar content

In 2021 kwamen deze 12 boeken op mijn favorietenlijst

Boeken op mijn favorietenlijst | Het magische verhaalHet is natuurlijk superleuk om nieuwe boekendromen te hebben, maar ook vorig jaar las ik heel wat pareltjes. Sommige traden zelfs toe tot mijn illustere lijstje van favoriete boeken. Dus vooruit, ik blik nog even terug: in 2021 kwamen deze boeken op mijn favorietenlijst.

Het meisje in de toren & De winter van de heks van Katherine Arden

Begin vorig jaar las ik deel 2 en 3 van de Winternacht-serie van Katherine Arden. (En ik heb dit al vaker geschreven, dus ik val in herhaling…:) O, wat een fabeltastisch verhaal! Dit is echt zo’n serie waar ik helemaal lyrisch van ben. Het heeft dan ook alles waar ik van houd: een hoofdpersoon die meteen je hart verovert, magie, folklore, geschiedenis, demonen en een epische strijd tussen goed en kwaad.

In mijn blog over de Winternacht-serie lees je precies waarom ik zo enthousiast ben en waar deze trilogie over gaat.

Rivers of London van Ben Aaronovitch

Ik vind het heerlijk om Instagram af te struinen naar leuke boekentips en zo kwam ik ook Rivers of London van Ben Aaronovitch tegen. Zo’n boek waarvan ik onmiddellijk wist dat ik die moest lezen! Dit is namelijk het geweldige verhaal over de jonge politieagent Peter Grant die na een gruwelijke moord wordt aangesproken door een ooggetuige. Alleen is deze ooggetuige al ettelijke jaren dood.

Klinkt heel bijzonder en het is ook nog eens heel humoristisch. Bovendien is het heerlijk om over Londen – en haar rivieren in het bijzonder – te lezen. Want in dit verhaal is een rivier echt niet alleen maar heel veel water…

De genadigen & De goddelozen van Margaret Owen

De wereld die Margaret Owen in de duologie De genadigen & De goddelozen heeft geschapen, is echt fenomenaal. Gebaseerd op het Indiase kastenstelsel en ook de duizend goden doen mij erg aan India of het hindoeïsme denken – iets wat mij erg aanspreekt. Dat je als lezer af en toe wel heel goed je hoofd erbij moet houden, vind ik geen enkel probleem. Het zorgt wat mij betreft juist voor extra verdieping van het verhaal.

En het verhaal zelf mag er ook zijn! Wat een avontuur is dit. Ook over De genadigen & De goddelozen schreef ik een blog en daarin lees je waarom deze 2 boeken op mijn favorietenlijst staan.

Een dodelijke opleiding van Naomi Novik

Een nieuw boek van Naomi Novik? Dat moet ik hebben! Dus begon ik vorig jaar met hoge verwachtingen aan Een dodelijke opleiding. Dat ik dit boek nu in dit favorietenlijstje heb staan, zegt natuurlijk wel genoeg. Origineel, spannend en grappig zijn een paar woorden om dit verhaal te omschrijven, maar die eigenlijk de lading nog lang niet dekken.

Een dodelijke opleiding laat iedere andere toverschool die je kent verbleken en hoofdpersoon El probeert om alles behalve sympathiek over te komen. Er is magie (dat werkt volgens een bijzonder mana-systeem), er zijn monsters, verschrikkelijke vloeken en behekste voorwerpen en er zijn natuurlijk altijd de populaire leerlingen die de held van de dag willen zijn. El daarentegen wil gewoon haar schooltijd overleven. En vooral de ware omvang van haar krachten geheim houden.

The Moonlight Dreamers van Siobhan Curham

The Moonlight Dreamers van Siobhan Curham is het eerste boek van de gelijknamige duologie. En wat is dit een verfrissend en leuk verhaal! Het gaat over 4 Londense tieners die allemaal heel anders zijn – Amber, Maali, Sky en Rose – maar die allemaal verlangen naar een leven waarin niemand hun voorschrijft hoe ze eruit moeten zien, wat ze moeten denken en hoe ze zich moeten gedragen. Ze willen zichzelf mogen en kunnen zijn!

Door toeval komen ze samen en besluiten ze om elkaar te helpen hun dromen na te jagen. Dat vind ik zo mooi! Want hoe vaak durven tieners niet zichzelf te zijn – bang dat een ander iets van ze vindt? Een mooi boek met een belangrijke boodschap. Geen wonder dat ik ook over The Moonlight Dreamers een blog schreef.

Postcards from the boys van Ringo Starr

Een beetje vreemde eend in de bijt tussen al deze fictieboeken is Postcards from the boys van Ringo Starr. Of nou ja, vreemd? Het zou vreemd zijn als er geen Beatlesboek in mijn overzicht boeken op mijn favorietenlijst stond. En Postcards from the boys behoort absoluut tot mijn allerfavorietste Beatlesboeken.

Dit is namelijk geen Beatlesboek dat geschreven is door een biograaf, historicus, enthousiaste fan of andere externe schrijver. Nee, dit is een boek van Sir Ringo himself. Hij heeft jarenlang alle ansichtkaarten die John, Paul en George naar hem stuurden bewaard en een verzameling gebundeld in dit boek. Met zijn commentaar erop. Echt waanzinnig mooi!

De Iskari-trilogie van Kristen Ciccarelli

De Iskari-trilogie van Kristen Ciccarelli mag in zijn geheel op mijn favorietenlijst. De drie boeken De laatste Namsara, De gevangen koningin en De piratendief vertellen het verhaal in ieder deel vanuit een andere hoofdpersoon.

In deel 1 is dit Aisha, prinses van het koninkrijk Firgaard en de Iskari: de geduchte drakendoder. Roa staat centraal in het tweede deel. Zij komt uit de Struiklanden – de vijand van Fingaard – en trouwt met Aisha’s broer om de betrekkingen te verbeteren. Tot slot lees je in deel 3 over Safire en Eris, de een soldaat van Firgaard en de ander een piraat met een bovennatuurlijke gave…

En ja, ik zou je dolgraag helemaal uit de doeken doen hoe fantastisch dit verhaal zich uitrolt. Hoe geweldig de mythologie van deze wereld is. Over de chemie tussen alle personages. Over de diversiteit. Maar ik wil niet spoileren, dus ik kan alleen maar zeggen: zorg dat je die boeken leest!

De schaker en het meisje van Alex Reeve

Moordmysterie meet tragisch liefdesverhaal meets historische roman meets transgenderverhaal. Oké, daarmee heb ik misschien wel een aardige omschrijving gegeven van De schaker en het meisje van Alex Reeve. Intrigerend, verbazingwekkend en soms pijnlijk herkenbaar.

Het is 1880 en in Londen is Leo verliefd. Het geeft niet dat het meisje van zijn dromen prostituee is, maar dan wordt ze vermoord uit de Theems gevist en is hij hoofdverdachte nummer 1. Natuurlijk gaat hij op zoek naar de dader en probeert hij uit handen van de politie te blijven. Want er is een geheim dat hij moet beschermen: Leo werd geboren als vrouw, maar leeft als man. En in die tijd was dat een halsmisdaad.

12 mooie boeken op mijn favorietenlijst

Wat zijn er toch veel fantastische en mooie boeken! Dat is zo leuk aan lezen: soms weet een verhaal je echt omver te blazen en heb je er een nieuwe favoriet bij. Welke boeken die jij vorig jaar las, zijn op jouw favorietenlijst beland? Laat het me weten, dan kan ik ernaar op zoek. Wie weet staan ze aan het einde van dit jaar dan ook op de mijne.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven