Spring naar content

Leestip: De Genadigen en De Goddelozen

Leestip: De Genadigen en De Goddelozen | Het magische verhaalSoms heb ik best wel slimme ideeën. Zoals wachten met lezen tot ik een serie compleet heb. Dat is namelijk wat ik deed met de duologie De Genadigen en De Goddelozen van Margaret Owen, want ik zag de bui al hangen. Als ik er eenmaal in begon, zou ik de boeken achterelkaar in één ruk uit willen lezen. En dat was ook zo. Want dat is wat dit fantastische verhaal met je doet!

Meeleven en afzien met de Kraaien

In De Genadigen en De Goddelozen maak je kennis met Fie en de wereld waarin zij leeft. Dit is een wereld die haar niet vriendelijk is gezind. Ze is namelijk een Kraai, de laagste kaste van het land. Kraaien hebben vrijwel geen rechten, de bevolking walgt van ze en het gevaar ligt altijd op de loer. Maar kraaien zijn wel de enigen die immuun zijn voor de dodelijke pest en het is dan ook hun taak om de pestslachtoffers op te halen en te verbranden.

Haar leven wordt nog ingewikkelder als ze samen met haar troep Kraaien naar het koninklijk paleis wordt geroepen. Het blijkt om de kroonprins en zijn lijfwacht te gaan, de nieuwste slachtoffers van de pest. Of toch niet, want kroonprins Jasimir heeft zijn eigen dood in scène gezet om aan zijn tirannieke stiefmoeder de koningin te ontsnappen.

Tegen beter weten in besluit Fie hem te helpen. Maar op één voorwaarde: zij helpt hem ontsnappen en als Jasimir eenmaal koning is, zal hij de Kraaien beschermen.

Worldbuilding van het allerhoogste niveau

Het is geen gezellige of vrolijke wereld waarin je terecht komt als je De Genadigen en De Goddelozen leest. De Kraaien worden echt uitgespuugd door hun omgeving en het onrecht is groot. Maar het is zo’n mega-interessante wereld! Sowieso hebben deze boeken een heel Indiase / Hindoe-vibe en dat spreekt mij enorm aan. Met het goed uitgedachte kastenstelsel en de duizend dode goden die in het dagelijks leven een belangrijke rol spelen. Het zou gewoon echt zo kunnen bestaan!

De magie in de duologie is natuurlijk wel meer fantasy – ik heb mensen in real life in ieder geval nooit betoveringen zien uitvoeren met de herinneringen die in tanden liggen opgeslagen. Maar fantasy of niet, ook dit voelt levensecht aan. Het is niet de meest eenvoudige magie om te doorgronden en je moet echt wel je hoofd erbij houden als je dit verhaal leest, maar dat gaat eigenlijk vanzelf. Je waant jezelf een kraai als je eenmaal in de Genadigen en De Goddelozen bent begonnen!

De Genadigen en de Goddelozen herlezen? Echt wel!

Dit is zo’n verhaal dat ik later misschien nog wel een keer ga lezen. Ik ben er echt een beetje in de ban van. En jij? Heb jij deze duologie al gelezen en wat vond je ervan? Of verdient-ie na mijn enthousiaste leestip ook een plaatsje op je wil-ik-lezen-lijst? Ik hoop het! Want als je van dit soort verhalen houdt, zijn De Genadigen en De Goddelozen twee boeken die je echt gelezen wilt hebben.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven