Spring naar content

Leestip: de Winternacht-serie

Leestip: de Winternacht-serieSommige verhalen kloppen gewoon helemaal. Dat geldt zeker voor de Winternacht-serie van Katherine Arden, want o, wat heb ik hiervan genoten! Dit verhaal heeft alles waar ik zo van houd: geschiedenis en folklore, maar natuurlijk ook magie, de strijd tussen goed en kwaad, een eigenzinnige hoofdpersoon en de betoverende setting van het dertiende-eeuwse, winterse Rusland. Dit allemaal is zo kunstig door elkaar gevlochten, dat ik mijzelf er af en toe echt even aan moest herinneren dat dit geen waargebeurde geschiedenis is. Ondanks dat het wel zo voelde.

Echt, ik ben fan van de Winternacht-serie ♥ Dus wat een geluk dat dit verhaal uit drie boeken bestaat: De Beer en de Nachtegaal, Het Meisje in de Toren en De Winter van de Heks.

Een sprookje over goed en kwaad

De Winternacht-serie vertelt het verhaal van de jonge Vasja. Zij groeit op aan de rand van de Russische wildernis, maar waar meisjes in die tijd óf jong trouwden óf het klooster in gingen, lijkt dit niet het leven te zijn dat op haar wacht. Want Vasja is anders. Zij is dol op de sprookjes die haar min vertelt. Over demonen en de beschermgeesten van het huis, het erf en de wildernis om hen heen. Want zij ziet deze geesten en staat in nauw contact met hen.

In De Beer en de Nachtegaal groeit Vasja op. Haar gave blijft niet onopgemerkt. Vooral voor haar stiefmoeder en de nieuwe godsdienstwaanzinnige priester in het dorp is ze een doorn in het oog. Zij vinden dat ze bezeten is en willen er alles aan doen om de boze krachten uit haar te drijven. Maar met haar gave trekt ze ook de aandacht van Morozko, de winterdemon uit de verhalen en zijn broer en aardsvijand de Beer…

Ik wil natuurlijk niet spoileren, dus ik ga hier verder ook niet schrijven wat er allemaal in Het Meisje in de Toren en De Winter van de Heks gebeurt. (Tip: als je heel nieuwsgierig bent, kun je altijd nog de achterflap op hebban.nl lezen.) Maar geloof me: het verhaal is echt een fantastische rollercoaster!

De Winternacht-serie als geschiedenisles

Naast alle magische elementen is de Winternacht-serie ook een goede afspiegeling van de opvattingen en het leven in het Rusland van de dertiende eeuw. Als geschiedenisfreak vind ik dit echt superinteressant om te lezen en het maakt het verhaal enorm geloofwaardig. Want zoals ik al schreef, leek het af en toe echt of dit allemaal waar gebeurd was. Inclusief bovennatuurlijke krachten.

Wat trouwens niet zo gek is, want in het nawoord schrijft Katherine Arden dat belangrijke gebeurtenissen in het verhaal inderdaad werkelijk hebben plaatsgevonden. Zij heeft uitgebreid research gedaan (ze studeerde Russisch en woonde ook een tijdje in Moskou) en dat merk je aan alle kanten.

Zet ‘m op je wil-ik-lezen-lijst!

Is er dan helemaal niets wat ik minder vond aan de Winternacht-serie? Nope. Helemaal niets. Of het moet de werkelijk belachelijke opvattingen zijn die mensen in die tijd over vrouwen hadden. Pff, mensonterend. Daar werd ik af en toe niet goed van hoor. Maar ja, ook dat is historisch helemaal zoals het was. En dat is dus eigenlijk alleen maar nóg een pluspunt van deze geweldige trilogie.

Dus ga de Winternacht-serie van Katherine Arden vooral lezen! Daar ga je echt geen spijt van krijgen!

 


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

2 reacties

 1. Fiet op 6 mei 2021 om 13:32

  Hallo Laura,
  Mag ik jouw foto gebruiken op mijn instagram pagina? Ook ik heb zo genoten van de trilogie dat ik dit op instagram wil delen om anderen te inspireren.
  Groetjes Fiet

  • Laura Alblas op 6 mei 2021 om 13:38

   Hoi Fiet,

   Wat een heerlijke serie hè? Ik vond ‘m ook zoooo goed!

   Leuk dat je mijn foto wilt gebruiken en dat mag van mij hoor. Wil je mijn insta-account dan wel taggen? Dat is https://www.instagram.com/hetmagischeverhaal/. Ik ben benieuwd naar jouw instabericht!

   Groetjes,
   Laura

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven