Spring naar content

De Reading Problems booktag

De Reading Problems booktag | HMVVDVHet mag weer van mezelf: toegeven aan een van mijn quilty pleasures. En nee, wees niet bang, ik zet geen opnames van mezelf online waarop ik keihard meeblèr met een medley van Beatlesnummers. Ik houd het rustig en beschaafd. Met een booktag!

Liefde voor lijstjes

Ik houd van lijstjes. Sterker nog, ik heb lijstjes nodig om te kunnen functioneren. (Waarom ik dus vaak geen lijstjes maak en mijn planning een zooitje wordt, is mij een raadsel, maar oké…) Deze vragenlijstjes zijn dus dikke pret, maar ik moet wel opletten dat ik niet alleen maar dit soort dingen zit in te vullen. Maar vandaag mocht het weer even. Dit is de Reading Problems booktag*!

1. Je hebt 20.000 boeken op je TBR. Hoe beslis je welk boek je gaat lezen?

Dat is heel eenvoudig. Ik heb namelijk niet alle boeken die op mijn TBR staan. Nee zeg, was het maar waar! Dat maakt de keuze dus wel een stuk eenvoudiger – ik lees het boek dat ik op dat moment klaar heb liggen.

Maar onlangs had ik bijvoorbeeld twee opties. Of de ACOTAR-serie van Sarah J. Maas of Hazelwoud van Melissa Albert. De keuze viel toen op de eerste, omdat ik op vakantie ging en hoopte dat ik eindelijk weer eens tijd had om in één ruk een complete serie uit te kunnen lezen. (En jaaa, dat lukte!) Welk boek ik kies, is dus ook een beetje afhankelijk van de drukte in mijn leven.

(En boeken waar ik al weken/dagen/maanden/jaren naar uitkijk hebben sowieso voorrang.)

2. Je bent halverwege door een boek en je vind het echt niks. Stop je of ga je door?

Ik stop. Ik probeer het heus wel uit te lezen, want het gaat niet na vijftig bladzijdes al aan de kant. Maar als het mij echt niet kan boeien (Het verdriet van België, bleeegh!) gaat het boek aan de kant. Soms is dat niet eens een bewuste beslissing, maar begin ik in een ander wél leuk boek en vergeet ik dat ik in dat ene boek bezig was.

3. Het einde van het jaar komt er aan en je loopt enorm achter met je Goodreads reading challenge. Probeer je je achterstand in te halen?

Ik heb echt maling aan een achterstand in een reading challenge. Sterker nog, ik heb nog nooit een reading challenge gehaald; iedere keer lees ik weer te weinig boeken. Gelukkig voor mijn gemoedsrust kan ik mij daar totaal niet druk om maken, ook al staat mijn doel op slechts 15 boeken per jaar. Ik ben al reuzeblij als ik zie dat ik dit jaar meer boeken heb gelezen dan in het vorige jaar!

4. De covers van een serie die je geweldig vindt, matchen niet. Hoe ga je hiermee om?

O. Mijn. God. Dat is dus echt de hel. Ik heb het bij een paar series en er is weinig zo frustrerend als niet matchende covers. Inwendig huil ik erom, maar ik zet ze toch allemaal bij elkaar in de kast. Een serie compleet met verschillende uitgaves is nog altijd beter dan een niet complete serie.

5. Iedereen is compleet dol op een boek en jij vind het echt niks. Wat doe je?

Mocht iemand mij ernaar vragen, dan zeg ik uiteraard eerlijk dat ik het niets vond. Mijn mening mag er immers ook zijn, ook al komt-ie niet overeen met de rest van de massa. (Ik heb gelukkig al lang geleden afgeleerd om mij daardoor te laten leiden in mijn keuzes.)

6. Je leest publiekelijk een boek en je moet bijna huilen. Hoe ga je ermee om?

Dat wordt snotteren! Maar wel verscholen achter mijn boek én ik doe alsof ik plotseling een allergische reactie heb én een stofje in mijn oog. Snel alle tranen wegvegen en verder doe ik gewoon alsof er niets aan de hand is. (En ja, hier heb ik ervaring mee.)

7. Een vervolg van een boek dat je fantastisch vindt, komt uit. Maar je bent veel vergeten van het vorige boek. Herlees je het of ga je gewoon verder in de hoop dat het wel weer terugkomt?

Ik ga gewoon verder en hoop er maar het beste van. Als ik ein-de-lijk dat nieuwe deel heb, wil ik er namelijk zo snel mogelijk in beginnen. Dan wil ik geen tijd verliezen aan het nogmaals lezen van het vorige deel. (Ja, ik kan natuurlijk goed plannen en gaan herlezen voordat het vervolg uit is, maar hej, zo gestructureerd ben ik niet, hoor!)

Laat ik trouwens dit probleem een tijdje terug nog hebben gehad! Vorig jaar las ik De boeken van Fitz en de Nar van Robin Hobb. Dat is een serie van drie delen, maar wel een vervolg op vier andere series. Series ja, dus DERTIEN vorige boeken. Waarvan ik de eerste zo’n zestien jaar geleden voor het eerst las. Daarbij had ik dus wel regelmatig zoiets van ‘hoe zat dat ook alweer?’, maar mooi niet dat ik eerst weer die dertien boeken ging lezen…

8. Je wilt niet dat iemand je boeken leent. Hoe leg je dat aan mensen uit wanneer ze vragen of ze een boek mogen lenen?

Inderdaad, ik zou geen boeken aan anderen moeten uitlenen. Mijn vriendin kreeg het laatst voor elkaar om een grote, dikke vetvlek te maken op de kaft van Ontworteld (die ze overigens wel heel secuur en vol schuldgevoel weer verwijderd heeft) en toen ik ooit een Beatlesboek aan een vriendin uitleende, kreeg ik het in stukken gescheurd terug. Aaaaahhhh!

Dus nu moet ik eigenlijk zeggen dat ik geen boeken meer uitleen, maar ik ben nog wel geneigd uitzonderingen te maken. En anders verwijs ik met plezier naar de bibliotheek.

9. Je hebt de afgelopen maand 5 boeken opgepakt en weer weggelegd. Hoe kom je over je leesdip?

Mijn advies? Rustig afwachten. Ik weet van mijzelf dat de zin om te lezen vanzelf wel weer terugkomt. Dat kan even duren, maar uiteindelijk gaat het toch weer kriebelen. Lezen is immers geen verplichting, maar een superfijne hobby!

10. Er zijn zó veel boeken die uitkomen die je heel erg graag wilt lezen. Hoeveel koop je er?

Ik koop er zoveel als mijn portemonnee dat toelaat. Helaas zijn dat er altijd minder dan ik wil: er gaan maanden voorbij dat ik niet één boek koop. Je snapt dat ik dan ook graag mijn verjaardag vier (komt allen, ik wil boeken!) en ook Sinterklaas mag uiteraard niet overgeslagen worden. Mijn kind gelooft er immers nog heilig in, hoor… (Dus brengt Sint ieder jaar weer lief boeken voor mij mee.)

11. Hoelang blijven boeken die je net gekocht hebt in je boekenkast staan?

Bekentenis: ik heb boeken in de kast staan die ik vijftien jaar geleden heb gekocht en nog altijd niet gelezen heb. Boeken die ik tegenwoordig koop, worden echter wél vrijwel meteen gelezen. Ik ben nu een stuk kieskeuriger en omdat ik minder tijd heb om te lezen, koop ik veel bewuster de boeken die ik ook snel wil lezen.

*Deze leuke tag vond ik op de website van Angela: faeraphel.nl. Je leest hier die van haar!


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

1 reactie

  1. Angela op 18 mei 2018 om 12:33

    Wat leuk om jouw antwoorden te lezen nadat ik zelf de tag ook heb ingevuld :)!
    Haha, ik denk dat ik nu ook nog boeken in mijn kast heb staan die er over 15 jaar nog steeds ongelezen staan. Oops.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven