Spring naar content

IDAHOT: harder nodig dan je denkt

IDAHOTOp 17 mei vieren we de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT). Een dag waarop wereldwijd wordt gevierd dat je mag zijn wie je bent. En dat je mag houden van wie je wilt. Voor lang nog niet iedereen een vanzelfsprekendheid…

Veel mensen hebben niet de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn. Komen zij wel uit voor hun geaardheid of genderidentiteit, dan krijgen zij te maken met uitsluiting, geweld en discriminatie. Op veel plekken is het helaas zelfs levensgevaarlijk om te zijn wie je bent, als dat niet binnen de culturele, politieke en/of religieuze opvattingen valt.

En is dat alleen in Verweggistan-landen? Nope! Ook in Nederland krijgen queer-mensen te maken met agressie en/of worden verstoten uit hun sociale omgeving.

Gelukkig zijn boeken een goede manier om LHBTIQ+ mensen een stem te geven. Voor de herkenbaarheid als je zelf queer bent en om de acceptatie te vergroten. Dit zijn 5 fantastische queer boeken om te vieren dat het IDAHOT is!

Het weeshuis in de azuurblauwe zee

Zin in een verhaal dat leest als een queer sprookje? Dan is Het weeshuis in de azuurblauwe zee van T.J. Klune helemaal jouw regenboogboek!

Linus Bakker is maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Hij voert zijn werk nauwgezet uit en krijgt daarom de opdracht om te onderzoeken of 6 magisch begaafde, maar risicovolle jongeren een te groot gevaar voor de samenleving opleveren. Ze wonen in een weeshuis op een eiland in de zee en Linus neemt daar een maand lang zijn intrek. In de eerste instantie is hij bang voor alles en iedereen, maar langzaam bouwt hij een band op met de kinderen én met de directeur van het weeshuis, Arthur Parnassus.

Elle & Darcy

Tegenpolen trekken elkaar aan én fake dating – als je daarvan houdt, zit je gebakken met Elle & Darcy van Alexandria Bellefleur.

Hun gruwelijk mislukte eerste date maakt Elle en Darcy duidelijk dat zij absoluut niet voor elkaar gemaakt zijn. Elle is een dromerige Twitter-astroloog en Darcy een serieuze actuaris die met beide voeten op de grond staat. Toch spreken ze af om te doen alsof ze een relatie hebben, zodat Darcy’s matchmakende broer (en Elle’s opdrachtgever) zich niet continu met hen bemoeit. Tot oud en nieuw en daarna hoeven ze elkaar nooit meer te zien…

Birthday

Dit verhaal is mooi, maar heftig. De pijn en het gevoel van een mislukking te zijn die trans vrouw Morgan ervaart in Birthday van Meredith Russo snijdt soms echt door je ziel.

Tieners Morgan en Eric zijn op dezelfde dag in hetzelfde ziekenhuis geboren en dat maakt hen automatisch best friends forever. Maar als ze ouder worden, verandert ook hun vriendschap. Morgan voelt zich alleen en gevangen in een lichaam dat niet bij haar past. Ook Eric heeft als ogenschijnlijk succesvolle foodballspeler zo zijn problemen. Langzaam groeien ze uit elkaar. Kunnen ze allebei zichzelf zijn?

Tales from beyond the rainbow

Gooi je klassieke sprookjes maar aan de kant, want Tales from beyond the rainbow van Pete Jordi Wood is een verhalenbundel met 10 originele LHBTIQ+ sprookjes. Zoals ze al decennia lang verteld worden.

In deze verhalen zijn de hoofdpersonen queer, zoals de matroos die zijn prins vindt, de trans vrouw die koningin wordt en de 2 jongens die stapelverliefd op elkaar zijn, maar vermoord worden om wie ze zijn en van wie ze houden. Mooie verhalen én het bewijs dat de queer gemeenschap van alle tijden is. Iets wat niet vaak genoeg gezegd kan worden, zeker op een dag als IDAHOT.

Legends & Lattes

Ook voor fantasyliefhebbers is er volop keuze in het regenbooggenre. Legends & Lattes van Travis Baldree is een echte supercosy slow burner.

Ork Viv hangt haar wapens aan de wilgen om een rustiger en vreedzamer bestaan op te bouwen. Haar plan is om een koffiebar te openen. Alleen heeft nog nooit iemand in het stadje van koffie gehoord. En ook de lokale maffia wil een graantje meepikken. Gelukkig kan ze op haar vrienden en nieuwe medewerkers bouwen. Vooral Tandri zou voor haar door het vuur gaan…

Mijn antwoord op onverdraagzaamheid

Eigenlijk wilde ik vandaag alleen wat social media posts over IDAHOT delen, want druk en eigenlijk geen tijd om een blog te schrijven. Maar een nieuwsbericht over IDAHOT dat is voor mijn werk schreef, werd door 2 vertalers geweigerd, vanwege ‘culturele verschillen’. Nou, dan gaat mijn bloed koken en komt er stoom uit mijn oren! En kruip ik achter de pc om toch maar iets te schrijven als tegengeluid. Want je mag zijn wie je bent!


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven