Spring naar content

Leestip: Tales from beyond the rainbow

Het boek Tales from beyond the rainbow op een regenboog achtergrond | Het magische verhaalIn sprookjes wordt de prinses altijd gered door de prins. Dat is op zich eigenlijk al superstom, want hoezo moeten de mannen de vrouwen redden? Volgens mij kan dat ook prima andersom. En prinsessen (en prinsen en iedereen die niet met een adelijke titel is geboren) zijn trouwens ook heel goed in staat om hun eigen boontjes te doppen, lijkt mij zo.

Deze vage ongelijkheid is eigenlijk nog peanuts als je eens beter nadenkt over de diversiteit in sprookjes. Want het gaat altijd over cis-hetero mensen die op elkaar verliefd worden. Dat is toch raar eigenlijk? Waar is de queer gemeenschap in de sprookjes? De homo’s, de lesbo’s, de bi’s en de transgender personen? Alsof ze niet bestaan in de volksverhalen.

Maar weet je? Niets is minder waar! En deze regenboogsprookjes zijn door Pete Jordi Wood verzameld in het boek met de toepasselijke titel Tales from beyond the rainbow.

Authentieke queer sprookjes

In Tales from beyond the rainbow vind je 10 LHBTIQ+ sprookjes. De hoofdpersonen zijn queer, zoals een matroos die zijn prins vindt, de trans vrouw die koningin wordt en de 2 jongens die stapelverliefd op elkaar zijn, maar vermoord worden om wie ze zijn en van wie ze houden.

Het mooie aan deze verhalen is bovendien, dat het geen queer hertellingen zijn. Het zijn geen sprookjes die in een LHBTIQ+ jasje zijn gestoken, maar echte, originele verhalen die al veel langer bestaan. Niet zo gek natuurlijk, want queer mensen zijn van alle tijden. Het is juist gek dat deze verhalen nooit eerder het podium hebben gekregen zoals dat met Doornroosje, Roodkapje en Sneeuwwitje wel is gebeurd.

Verzamel je eigen tales from beyond the rainbow

De queer sprookjes in Tales from beyond the rainbow komen uit alle windstreken. Er zijn verhalen uit Europa, Azië en Afrika. Bij ieder verhaal staat een illustratie gemaakt door een queer artiest uit het land waar het vandaan komt, waardoor het verhaal nog meer tot zijn recht komt. Een korte introductie van deze illustratoren staat achterin het boek.

Achterin het boek vindt je trouwens nog een bonus. Voor ieder sprookje staat hier een uitleg over waar het vandaan komt. Soms heeft de samensteller van het boek een aanpassing aan het verhaal gedaan en dat staat in deze informatie duidelijk vermeld. Je kunt zelfs je eigen onderzoek naar queer volksvertellingen starten met de note for researchers die bij iedere toelichting wordt gegeven. (Mocht je dat willen doen, ik ben nu al fan van je!)

LHBTIQ+ is van alle tijden

Wat mij betreft mogen deze verhalen net zo beroemd worden als de sprookjes die de Gebroeders Grimm hebben opgetekend. Niet alleen omdat ze gewoon heerlijk zijn om te lezen, maar ook omdat het echt heel goed is dat dit soort volksvertellingen een podium krijgen. Move over Assepoester, hier zijn de queer hoofdpersonen uit Tales from beyond the rainbow! Zij laten zien dat de wereld echt niet zo hetero- en cis-normatief is als veel verhalen je laten geloven.

En wat ik minstens zo belangrijk vind: deze sprookjes maken duidelijk dat LHBTIQ+ echt geen nieuwerwetse modegril is, zoals sommige (enge) mensen beweren. Queer is van alle tijden! Queer mensen mogen gezien en gehoord worden! En dit boek is een goede manier om die boodschap te verspreiden.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven