Spring naar content

Superslim je wil-ik-lezen-lijst ordenen: zo doe je dat!

Superslim je wil-ik-lezen-lijst ordenen | Het magische verhaalHet is met stip de langste lijst die ik ooit gemaakt heb. En met mijn voorliefde voor het maken van lijstjes zegt dat wel wat. Ik heb het dan natuurlijk ook over mijn wil-ik-lezen-lijst. Daar staan inmiddels bijna 200 titels op, maar ik weet wel dat het er eigenlijk nog meer zijn. Die boeken ben ik gewoon nog vergeten te noteren.

Een wil-ik-lezen-lijst maken is superhandig, want zo heb je tenminste al je must reads lekker bij elkaar staan. Bovendien kun je dat online heel makkelijk bijhouden, bijvoorbeeld met Hebban of Goodreads. En wat is er mis met gewoon een schriftje waarin je alle aanraders schrijft? Dat werkt natuurlijk ook prima.

Maar hoe je je lijstje titels ook bijhoudt, van één probleem zal je vroeg of laat ongetwijfeld last krijgen: het wordt één grote, onoverzichtelijke brij aan boeken! Hoe houd je nou nog een beetje in de gaten wat er zoal opstaat? Hoe weet je naar welke titels je op zoek moet als je in de bibliotheek of boekhandel staat? Simpel. Je moet je wil-ik-lezen-lijst ordenen. En zo doe je dat:

Maak genrelijstjes

Er zijn mensen die alleen één bepaald genre lezen, maar de meeste van ons boekenwurmen zijn toch wel een soort alleslezers. Je kunt natuurlijk een favoriet soort hebben, maar de kans is groot dat je boeken uit verschillende genres leest. En je wil-ik-lezen-lijst is daardoor ook een vergaarbak van allerlei soorten verhalen.

Als je daardoor compleet het overzicht kwijtraakt, kun je je wil-ik-lezen-lijst ordenen door aparte genrelijstjes te maken. Gooi alle thrillers bij elkaar, maak een aparte lijst voor de feel goods en verzamel alle fantasyboeken in weer een andere lijst. Zo vind je snel een leuke titel als je in een bepaalde leesbui bent.

Maak een wil-ik-hebben-lijst

Ben je bijna jarig, staat Sinterklaas en/of de Kerstman voor de deur of is er een andere gelegenheid waarom je een cadeau verdient? Dan vraag je natuurlijk een boek! Maar o jee, welke van al die titels op je ellenlange lijst wil je nu echt heel, heel, héél erg graag hebben?!

Dat zie je meteen als je een wil-ik-hebben-lijst maakt. Er zijn talloze boeken die je graag wilt lezen, maar sommige verdienen echt een plek in je boekenkast. Die boeken zet je in een aparte wil-ik-hebben-lijst, zodat je meteen een aantal titels kunt noemen, mocht er iemand je een cadeau willen geven. Of wanneer je zelf in de boekwinkel staat, natuurlijk…

Maak een hebben-ze-bij-de-bibliotheek-lijst

Als je een bibliotheekabonnement hebt, herken je dit misschien wel: je staat in de bieb schiet door alle boeken spontaan in de stress. Welke neem je mee naar huis? Hoe maak je een keuze uit al die fantastische verhalen? Mag je ze niet allemaal lenen? Ahhhh!

Maar geen zorgen, want wat jij nodig hebt is een hebben-ze-bij-de-bibliotheek-lijst. Check welke boeken van je WIL-lijst (die je niet per se zelf wilt hebben) ze bij jou bieb hebben en zet die titels in een aparte lijst. Zo heb je alles lekker snel en overzichtelijk bij elkaar als je weer eens de bibliotheek binnen wandelt. (Mij helpt het in ieder geval enorm!)

Maak een wil-ik-voorlezen-lijst

Kinder- en jeugdboeken zijn geweldig om te lezen, maar als je een geschikt ‘slachtoffer’ in de buurt hebt, is natuurlijk niets zo leuk om deze boeken voor te lezen. Maar ja, hoe vind je al die fantastische voorleesboeken terug in die enorme brij met titels? Nou, je raadt het antwoord natuurlijk al: je maakt een wil-ik-voorlezen-lijst!

Met een wil-ik-voorlezen-lijst hoef je je nooit meer af te vragen welk boek je nou weer eens kunt voorlezen. Je hebt zo’n een heel lijstje paraat en het enige wat jij en de kleine boekenwurm(pjes) hoeven te doen, is kiezen welk boek het wordt. Nadeel: kiezen is niet altijd even makkelijk…

Maak een e-book-lijst

Ik verzamel graag e-books. Heerlijk vind ik dat: een e-reader vol met allerlei soorten boeken, zodat ik er altijd wel een op heb staan waar ik op dat moment zin in heb. Om over het gemak van over op vakantie zijn en eindeloos kunnen lezen zonder een auto vol met fysieke boeken maar te zwijgen.

Sommige boeken zijn alleen als e-book uitgebracht en weer andere boeken wil ik dus graag als e-book op vakantie meenemen. En om te zorgen dat ik nog een beetje overzicht heb in welke dat zijn, is het maken van een e-book-lijst dus echt een uitkomst.

Je wil-ik-lezen-lijst ordenen was nog nooit zo leuk

Sinds ik mijn wil-ik-lezen lijst orden, heb ik echt een stuk meer overzicht in de boeken die ik nog wil lezen. En ik ben natuurlijk heel benieuwd of er nog meer manieren zijn om lijsten met titels te managen. Hoe pak jij het aan? Laat het weten in de reacties!

 


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven