Spring naar content

World Book Day: deze 5 boeken veranderden mijn leven

World Book Day: deze 5 boeken veranderden mijn leven | HMVVDV

Inderdaad, Jurassic Park ontbreekt. Dat boek zit in een verhuisdoos. Maar om het goed te maken, heb ik er een plastic triceratops bij gezet.

Ik sta voor de boekenkast. Ik bewonder mijn boeken. Ik fluister zachtjes tegen ze dat ik ze lief vind. Ik aai ze. Daarna ga ik naar de zolder en begin tegen de volle verhuisdozen te mompelen. Daarin zitten namelijk ook héél veel boeken, te wachten tot óf de zolder verbouwd is óf tot we eindelijk ons droomhuis hebben gevonden en ze daar een mooie nieuwe plek krijgen. Ook deze boeken vertel ik dat ze heel veel voor mij betekenen.

Ben ik gek geworden? Welnee, natuurlijk niet. Ik ben vandaag gewoon extra lief voor mijn boeken, want vandaag is het World Book Day!

Mijn meest gekoesterde boeken

Uiteraard ben ik altijd lief voor mijn boeken. Er wordt niet mee gegooid, er wordt niet tegen ze geschreeuwd en ik vertel er graag over. Maar in het kader van World Book Day ging ik eens nadenken over welke boeken diepe indruk op mij hebben gemaakt. Want ik mag dan wel graag lezen, niet ieder boek krijgt een plekje op mijn Ultieme Lijst Met All Time Favorieten. Er zijn er echter vijf die mijn leven voorgoed hebben veranderd…

Robin Hood

Mijn moeder weet het nog precies: als klein kind was mijn favoriete boek Robin Hood van de Disney Boekenclub. Ja ja, al op jonge leeftijd ging ik voor de echte literaire klassiekers – al was de Robin Hood in dit verhaal dan een aangeklede vos.

Ik kon nog niet lezen, dus mijn moeder moest van mij avond na avond dit verhaaltje voorlezen. Dat de boekenkast volstond met nog honderden andere kinderboeken (ik kom uit een boekenwormgezin, yay!) én dat we iedere drie weken zo’n dertig boeken in de bibliotheek leenden, deed daar niets aan af. Robin Hood heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt (en hetzelfde boekje, al meer dan dertig jaar oud, staat nu bij mijn zoon in de kamer).

De Gebroeders Leeuwenhart

Ik was een jaar of tien toen ik het boek De Gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren in handen kreeg. Had mijn moeder meegenomen uit de bieb. Vreemd genoeg las ik eerst alle andere boeken die er door de stacaravan slingerden (we waren op vakantie), voordat ik dit boek opensloeg. Maar toen was ik ook verkocht.

Na het lezen van De Gebroeders Leeuwenhart zag mijn leven er anders uit. Ik las het honderd keer opnieuw, leerde mijzelf Zweeds en als ik bordspelletjes speelde met mijn broertje, heetten mijn pionnetjes Jonatan en Kruimel. Het boek bleek bovendien een enorme steun, want een paar jaar later overleed mijn broertje geheel onverwachts. Je snapt, mijn leven was echt nooit meer hetzelfde.

Jurassic Park

In dit geval zag ik eerst de film, raakte helemaal in de ban van dinosauriërs en kocht toen het boek Jurassic Park van Michael Crichton. En ik zweer je: ik heb het helemaal stuk gelezen. (En hierboven beweerde ik nog dat ik zo lief ben voor mijn boeken. Ja, ssst… niet doorvertellen, maar dit boek valt echt uit elkaar van het vele lezen.)

Natuurlijk was het best wel een eng boek voor een twaalfjarige. Ik durfde spontaan niet meer naar de wc in het donker (stel je voor dat er een dino achter de deur verstopt zat), maar dat weerhield me er echt niet van om het nog een keer te lezen. En nog een keer. En nog een keer. En ik ben nog altijd dol op dino’s!

A Day In The Life – De Beatles en hun muziek

Jawel, een non-fictie boek in mijn lijstje. Uiteraard kan het dan alleen maar om een boek over The Beatles gaan. Dit boek, A Day In The Life – De Beatles en hun muziek van Mark Hertsgaard was mijn eerste Beatlesboek. Ik kreeg het in 1995 van Sinterklaas (haha, dat weet ik nog) en ik moet heel eerlijk bekennen, dat ook dit boek stuk gelezen is.

Inmiddels heb ik vele, vele andere Beatlesboeken gelezen (en gekocht, ha!), maar dit boek is voor mij zo bijzonder omdat het de eerste is. Bovendien is het eigenlijk een heel goed boek: goede opbouw, helder geschreven en vol met allerlei interessante feitjes. Ik heb er in ieder geval heel veel van geleerd.

Het magische verhaal van de Verteller

Daar is-ie dan hoor: Het magische verhaal van de Verteller. Dit boek mag absoluut niet in deze lijst ontbreken. Ik schreef het immers zelf! Dus als er één boek is dat veel impact heeft gehad op mij, dan is het deze wel.

Het spreekt misschien voor zich, maar Het magische verhaal van de Verteller is het boek dat ik zelf graag zou lezen. ‘Beatlesfictie’ noem ik het weleens en hoewel het geen officieel genre is, zijn er meer van dit soort boeken. (Daar ga ik ook nog eens iets over schrijven.) Binnenkort ga ik het weer eens herlezen!

Zet je boeken in het zonnetje op World Book Day!

Uiteraard zijn er nog veel meer boeken die een speciaal plekje in mijn hart hebben, maar ik denk dat dit vijftal er wel echt met kop en schouders bovenuit steekt. Bovendien vind ik het opvallend om te zien dat drie van de vijf boeken stammen uit mijn woeste tienerjaren – een periode die toch wel heel bepalend is in veel opzichten. En dus blijkbaar ook voor het blijvend indruk maken van boeken.

Heb jij ook boeken die een verpletterende indruk op je hebben gemaakt? Een boek dat je leven voorgoed heeft veranderd? Ik ben benieuwd naar jouw verhalen!

 


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven