Spring naar content

Pride month! Dit is (nu) mijn LHBTIQ+ boeken top 5

LHBTIQ+ boeken top 5 | Het magische verhaalVriendin Bregje en ik hebben een traditie. In juni gaan we altijd naar onze favoriete boekenwinkel om daar flink in te slaan. We hebben dan 1 specifieke kast op het oog en kunnen er uuuuren voor doorbrengen. Terwijl de stapel boeken in onze handen steeds hoger en hoger wordt. Want juni is pride month. Dus vullen we in juni onze voorraad LHBTIQ+ boeken aan!

Deze maand zit onze boekenwinkelexcursie er al op, dus er liggen weer heel veel gave LHBTIQ+ boeken op mij te wachten. Het is dan ook eigenlijk niet echt mogelijk om een LHBTIQ+ boeken top 5 te maken, want wie weet is die over een paar weken weer anders. Maar hé, dan maak ik de volgende keer gewoon een ander lijstje. Of ik typ een top 10. Of top 100! Met al die geweldige LHBTIQ+ boeken moet dat namelijk geen enkel probleem zijn.

Pride boeken top 5

Maar afijn, eerst eens de pride boeken die ik op dit moment helemaal geweldig vind. Dit is nu mijn LHBTIQ+ boeken top 5:

5. De schaker en het meisje

In het Londen van 1880 is Leo verliefd op de prostituee Maria. Hij wil met haar trouwen, maar dan wordt ze vermoord uit de Theems gevist en is hij hoofdverdachte nummer 1. Natuurlijk gaat hij op zoek naar de dader en probeert hij uit handen van de politie te blijven. Want er is een geheim dat hij moet beschermen: Leo werd geboren als vrouw, maar leeft als man. En in die tijd stond daar de doodstraf op.

Ik las al aardig wat boeken waarin de hoofdpersoon transgender is, maar deze historische setting geeft een extra heftige lading aan het verhaal. Anno nu krijgen transgenders gelukkig steeds meer de ruimte om zichzelf te mogen zijn (helaas nog lang niet altijd), maar zo’n 150 jaar geleden was dat wel anders. De schaker en het meisje van Alex Reeve maakte dan ook diepe indruk op mij. (En bovendien weet ik een Victoriaans moordmysterie wel te waarderen.)

4. De prins en de naaister

De ouders van prins Sebastian zijn druk op zoek naar een bruid voor hem, maar zelf is hij daar helemaal niet in geïnteresseerd. Hij leeft voor zijn dubbelleven waarin hij als Lady Crystallia het nachtleven van Parijs op zijn kop zet. Zijn steun en toeverlaat hierin is naaister Frances die voor hem de meest waanzinnige jurken maakt. Maar voor Frances valt het niet mee om iemands geheime wapen te zijn – zeker niet als dit ten koste van haar eigen dromen.

De prins en de naaister van Jen Wang is een soort sprookje in grapic novel-vorm. De tekeningen trekken je meteen het verhaal in, maar het is natuurlijk het onderwerp dat mij zo aanspreekt. Prins Sebastian is het gelukkigst als hij de mooie jurken die Frances voor hem maakt kan aantrekken. Dit boek laat goed zien hoe moeilijk het voor Sebastian is dat iedereen (niet alleen zijn ouders, maar zelfs een heel land) hem voor iemand aanziet die hij eigenlijk helemaal niet is.

3. Dreadnought

Danny Tozer heeft een probleem: ze heeft zojuist de superkrachten van Dreadnought gekregen, ’s werelds grootste superheld. Of dat was hij, totdat hij dood neerviel, net waar Danny zich verstopt had om in het geheim haar teennagels te kunnen lakken. Dreadnought geeft zijn cape aan haar door en daarmee erft ze niet alleen zijn superkrachten, maar verandert ze ook in degene die ze eigenlijk altijd al is geweest. Danny’s lichaam is niet langer dat van een jongen, maar van het meisje dat ze zo graag wil zijn.

Zeg nou zelf, een superhelden-LHBTIQ+-boek, dat klinkt toch als een absolute must read? Dreadnought van April Daniels is humoristisch, maar legt tegelijkertijd de vinger op de zere plek. Want dat het leven van transgenders zeker niet over rozen gaat, komt ook in dit boek goed naar voren. Dat riep wel wat frustraties bij mij op – wat natuurlijk alleen maar bewijst dat Dreadnought een supergoed verhaal is.

2. The Moonlight Dreamers

Amber, Maali, Sky en Rose zijn tieners in Londen, maar alle 4 heel verschillend. Toch zorgt het toeval ervoor dat ze elkaar ontmoeten en langzaam ontwikkelt zich een vriendschap tussen de 4 meiden. Want 1 ding hebben ze in ieder geval gemeen: ze willen een leven waarin ze zichzelf kunnen en mogen zijn! Om dit te bereiken, besluiten ze om elkaar als The Moonlight Dreamers te helpen.

Dit verhaal zit vol met mooie en bijzondere momenten. Alle strubbelingen van het leven als tiener komen voorbij, zoals verliefd worden, de band met je ouders, school, spiritualiteit, ontdekken wie je bent en wat je wilt, afkomst en geaardheid. Het fijne aan The Moonlight Dreamers van Siobhan Curham is de diversiteit van de personages. Want niet iedereen valt nou eenmaal op hetzelfde geslacht of heeft een vader én een moeder. Super als dat anders kan in een boek!

1. The Fifth Beatle – The Brian Epstein Story

Dit is het ware, maar nog niet eerder vertelde verhaal van Brian Epstein – de man die wereldberoemd werd als manager van The Beatles. Hij zag al vroeg dat The Beatles de allergrootste van de muziekgeschiedenis konden worden en zette zich vol overgave in om zijn jongens naar de top te helpen. Maar achter die succesvolle manager ging een man schuil die continu geplaagd werd door zijn eigen demonen en nooit echt vrede kon sluiten met wie hij nou eigenlijk was.

Ik geef toe: The Fifth Beatle – The Brian Epstein Story van Vivek J. Tiwary verwacht je misschien niet direct in een LHBTIQ+ boeken top 5. Maar deze graphic novel over Beatlesmanager Brian Epstein, die zijn hele leven worstelde met zijn homoseksualiteit, staat voor mij absoluut op nummer 1. Dit verhaal gaat namelijk helemaal niet over zijn 4 wereldberoemde protegés, maar echt over de persoon van Brian Epstein zelf. Zijn keuzes, zijn daden en hoe dat zijn leven beïnvloedde. Heel mooi en heel integer opgeschreven / getekend.

Hoe ziet jouw LHBTIQ+ boeken top 5 eruit?

5 boeken kiezen uit zo veel mooie en bijzondere LHBTIQ+ boeken… Nou, dat viel nog niet mee. Deze dappere poging is in ieder geval mijn persoonlijke keuze en ik ben nu natuurlijk ook erg benieuwd welke boeken jij in dit top 5 lijstje zou zetten. Welke pride boeken vind jij absolute toppers? Ik ben benieuwd!

 


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven