Spring naar content

Leestip: Dreadnought

Leestip: Dreadnought | Het magische verhaalEINDELIJK! Eindelijk heb ik dit fantastische en fenomenale boek gelezen. Je hebt immers weleens dat je de achterflap van een boek leest en weet dat je dat boek absoluut moet hebben. Dat had ik in ieder geval bij Dreadnought van April Daniels. Er zijn namelijk 5000 redenen te bedenken waarom je dit boek ook wilt lezen en hoewel ik ze niet allemaal zal noemen, vertel ik je wel graag waarom ik zo’n fan ben van dit verhaal.

Een transgendersuperheldenboek

De superhelden, superschurken en technische snufjes vliegen je in dit boek (letterlijk) om de oren. Ja, het verhaal is enigszins sci-fi, maar dat is juist wat het zo charmant maakt. Bovendien zit het vol met humor én heeft het een verrassende plotline, dus alleen daarom al is dit boek een plekje op je wil-ik-lezen-lijst waard. Maar dat is niet dé reden dat je Dreadnought echt wilt lezen. Want dat is namelijk dat superheld Dreadnought transgender is.

Maak kennis met de geweldigste superheld ooit

Verhalen over superhelden zijn er natuurlijk genoeg, maar dat zijn vrijwel altijd stoere, gespierde mannen. Vrouwen mogen bewonderend naar hen opkijken / door hen gered worden (of hebben überhaupt geen rol in het verhaal) en een LHBTIQ+-personage komt al helemaaaaal niet in zo’n boek voor. Dus wat heerlijk en fantastisch dat April Daniels het met haar Dreadnought over een heel andere boeg gooit:

Danny Tozer has a problem: she just inherited the powers of Dreadnought, the world’s greatest superhero.

Until Dreadnought fell out of the sky and died right in front of her, Danny was trying to keep people from finding out she’s transgender. But before he expired, Dreadnought passed his mantle to her, and those secondhand superpowers transformed Danny’s body into what she’s always thought it should be. Now there’s no hiding that she’s a girl.

It should be the happiest time of her life, but Danny’s first weeks finally living in a body that fits her are more difficult and complicated than she could have imagined. Between her father’s dangerous obsession with “curing” her girlhood, her best friend suddenly acting like he’s entitled to date her, and her fellow superheroes arguing over her place in their ranks, Danny feels like she’s in over her head.

She doesn’t have much time to adjust. Dreadnought’s murderer—a cyborg named Utopia—still haunts the streets of New Port City, threatening destruction. If Danny can’t sort through the confusion of coming out, master her powers, and stop Utopia in time, humanity faces extinction.

Schreeuwen tegen je boek

Nu is het uiteraard wel zo dat het leven van een superheld niet van een leien dakje gaat – zelfs niet als je uiterlijk eindelijk klopt met je innerlijk. Of misschien wel juist dan niet, want transfobe mensen zijn er nou eenmaal overal. Daar helpt geen enkele superkracht tegen. Dat zijn dus ook de figuren die Danny’s pad kruisen en o, wat kan ik mij daar boos over maken!

Ja, het is een verhaal. Maar die haat van mensen die anderen geen gelukkig leven gunnen, die is helaas niet verzonnen. Die sneuneuzen bestaan ook in het echt. Zat ik dan ook boos tegen de bladzijdes van het boek te schreeuwen wanneer er weer een hatelijke, transfobe opmerking werd gemaakt? Jazeker! Dus bereid je gerust wat voor op wat frustratie als je Dreadnought leest…

En echt, dit boek lezen, dat moet je doen! Daar ga je absoluut geen spijt van krijgen. En om het nóg mooier te maken: Dreadnought is het eerste deel in de Nemesis-serie. Boek twee heet Sovereign (die lees ik nu!), maar het derde deel moet nog uitkomen. Je snapt: ik kan niet wachten tot ook die in onze boekenkast staat!

Meer superhelden zoals Dreadnought

Ik vind het heerlijk om een verhaal als Dreadnought te lezen. Het is immers weer eens wat anders, zo’n wereld vol superhelden en bijzondere krachten, maar het mooist is natuurlijk dat de stereotiepe hetero cis-hoofdpersoon aan de kant is geschoven om plaats te maken voor een échte superheld.

Want zeg nou zelf: eigenlijk zijn alle transgenders echte superhelden!

(Wil je nog meer boeken lezen met een transgender als hoofdpersoon? Ik schrijf vaker over dit soort boeken, zoals deze leestip voor Lily and Dunkin en mijn betoog waarom transgenderboeken zo belangrijk zijn – met nóg meer titels die je wilt lezen.)


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven