Spring naar content

Leestip: The Fifth Beatle – The Brian Epstein Story

Leestip: The Fifth Beatle - The Brian Epstein Story | Het magische verhaalWaar moet ik beginnen met het de hemel in prijzen van dit boek? Want dat is wat ik wil. Hoewel het geen boek voor een groot publiek is, kan ik niet anders dan The Fifth Beatle – The Brian Epstein Story in de spotlights zetten. Ik las het een paar dagen geleden uit, maar ik ben er nog steeds ernstig van onder de indruk…

Een leven met hoogte- en dieptepunten

Natuurlijk komt het niet echt als een verrassing dat ik dit een fantastisch verhaal vind. Als Beatlesfan verslind ik nou eenmaal boeken over die vier jongens uit Liverpool. Het zijn echter niet John, Paul, George en Ringo die in deze graphic novel centraal staan, maar hun manager. Brian Epstein. Een man met een intrigerend, succesvol en tegelijkertijd dramatisch levensverhaal. Brian zag als eerste in hoe groot The Beatles konden worden en maakte er zijn levenswerk van om hen naar de toppermost of the poppermost te krijgen. Wat hem lukte.

“I was immediately struck by their music, their beat and their sense of humour on stage—and, even afterwards, when I met them, I was struck again by their personal charm. And it was there that, really, it all started.” – Brian Epstein

Maar hoe succesvol The Beatles en zijn eigen managementcarrière ook waren – eigenlijk was Brian nooit echt gelukkig. Geplaagd door zijn homoseksualiteit (wat in de jaren zestig zelfs nog strafbaar was in Engeland!), de stress en onzekerheid en zijn streven naar perfectie. Pillen hielden hem op de been. Tot het mis ging en Brian Epstein op 27 augustus 1967 overleed aan een overdosis slaappillen. Hij werd slechts 32 jaar oud.

Een verhaal dat je grijpt

Ik geef toe, ik heb zitten snotteren boven dit boek. En ja, natuurlijk wist ik hoe het verhaal zou aflopen. Dat maakt alleen helemaal niets uit; ik vind het gewoon zo verrekte verdrietig. Bovendien werd ik door The Fifth Beatle – The Brian Epstein Story echt helemaal het verhaal in getrokken.

Omdat het een graphic novel is, bestudeerde ik iedere pagina aandachtig. Wel moest ik in het begin even wennen aan de tekeningen en aan het verhaal dat op deze manier verteld wordt. Sommige dingen kon ik niet helemaal rijmen met mijn eigen kennis van de Beatlesgeschiedenis, dus dat moest ik even zien los te laten. Er zit namelijk ook een vleugje fictie* in deze graphic novel, hoewel het merendeel wel echt op feiten is gebaseerd.

Een toegift van de makers

Mijn exemplaar van The Fifth Beatle – The Brian Epstein Story is de collectors edition. Dat betekent dat er achter het verhaal nog heel wat achtergrondinformatie over het tot stand komen van de graphic novel is toegevoegd. Over de interesse van de schrijver Vivek J. Tiwary in het leven van Brian Epstein en zijn research om het boek te schrijven. Ook vind je een uitleg over het tot stand komen van de tekeningen – superinteressant!

Al met al een schitterend boek. Sowieso voor Beatlesfans, maar liefhebbers van graphic novels zullen hier ook van smullen. Ik kan mij voorstellen dat het verhaal niet altijd even goed te volgen is zonder voorkennis, maar daar is natuurlijk iets aan te doen: lees gewoon meer boeken over The Beatles!

 
* Sommige dingen sloten perfect aan op Het magische verhaal van de Verteller waarin Brian Epstein de mythische god Brin is. Wow. Mind blown.

 


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven