Spring naar content

3×3 trilogieën (daar kom je het jaar wel mee door)

3x3 trilogieën | Het magische verhaalTrilogieën, ik houd ervan! Het idee dat ik drie hele boeken lang van het verhaal kan genieten, is gewoon heel erg fijn. Meestal ga je toch een beetje van de hoofdperso(o)n(en) houden, dus hoe mooi is het als je dan niet al na 1 boek afscheid hoeft te nemen?

Dus kun jij net als ik ook niet genoeg krijgen van lange verhalen? Dan zijn dit 3×3 trilogieën voor op je wil-ik-lezen-lijst! (En dat zijn dus 27 boeken hè? Woehoe!)

1. Geef me de ruimte! van Thea Beckman

Het is misschien wel de eerste trilogie die ik ooit las en deze drie boeken hebben onwijs veel indruk gemaakt op mijn 10-jarige ikke. Geef me de ruimte!, Triomf van de verschroeide aarde en Het rad van fortuin van Thea Beckman spelen zich af in Frankrijk tijdens de 100-jarige oorlog tegen Engeland.

Het eerste boek gaat over de 15-jarige Marije die van huis wegloopt om aan een gedwongen huwelijk te ontsnappen. Ze vlucht naar Frankrijk en ontmoet daar Berton, de man met wie ze haar leven wil delen. Tijdens hun omzwervingen ontfermen ze zich over de wees Matthis en ook Kleine Robert wordt in hun gezin opgenomen. Deze twee jongens spelen de hoofdrol in respectievelijk Triomf van de verschroeide aarde en Het rad van fortuin.

2. De Grisha-trilogie van Leigh Bardugo

Als een trilogie verfilmd wordt, weet je dat je iets goeds in handen hebt. Netflix maakte een serie van de Grisha-trilogie, en hoewel ik die nog niet gezien heb, las ik al wel de boeken. En ik geef Netflix groot gelijk: dit is inderdaad een heerlijk verhaal!

De setting van de Grisha-trilogie is natuurlijk helemaal fantasy, maar het is wel gebaseerd op het Russische rijk van begin 1800. Hier dient Alina in het leger van Ravka, maar dan blijkt ze over een zeldzame Grisha-kracht te beschikken. Nou, dan weet je wel dat daar gedoe van komt! Zeker wanneer de Darkling, de leider van de Grisha, zich over haar ontfermt om te ontdekken wat ze precies kan…

3. De nieuwe tijd-trilogie van Carmen Korn

Vier vrouwen in één eeuw geschiedenis. Daar valt natuurlijk een heleboel over te vertellen en dat is dan ook precies wat auteur Carmen Korn doet in de drie dikke boeken van De nieuwe tijd-trilogie.

Het verhaal begint ruim een eeuw geleden, in Hamburg, 1919. Daar leven de jonge vrouwen Henny, Käthe, Lina en Ida, wier levens met elkaar vervlochten raken. Samen maken ze mee hoe de wereld na de Eerste Wereldoorlog verandert. De wederopbouw, maar natuurlijk ook de opkomst van Nazi-Duitsland en de ondergang daarvan. Heel de turbulente geschiedenis van Duitsland in de 20ste eeuw komt aan bod om uiteindelijk te eindigen met de eeuwwisseling.

4. De Bling Bling-trilogie van Jan Van der Cruysse

Voor een leesclub kreeg ik Win Win van Jan Van der Cruysse opgestuurd. Dat bleek een fijne thriller te zijn en ook over zijn eerdere boeken hoorde ik goede verhalen. De Bling Bling-trilogie heeft dan ook een plekje in dit lijstje verdiend.

Met een titel als Bling Bling kan het eigenlijk niet anders dan dat het verhaal over juwelen gaat – een diamantroof om specifiek te zijn. Vanuit meerdere perspectieven ga je mee op jacht naar de dader en wat begint als een geweldloze diamantroof in Delhi verandert al snel in een kat-en-muis-spel over de hele wereld.

5. In de ban van de Ring van J.R.R. Tolkien

Need I say more? In de ban van de Ring van J.R.R. Tolkien heeft eigenlijk geen verdere toelichting nodig, want iedereen kent dit fantasy epos. Ook hier staat een exemplaar in de kast. En dat Bregje en ik vroeger lid waren van fanclub The Fellowship zegt misschien ook wel genoeg…

Hobbit Frodo leidt een rustig leventje in de Gouw. Het enige vreemde is de ring die hij in bezit heeft – die maakt hem namelijk onzichtbaar wanneer hij hem omdoet. Maar dan staat tovenaar Gandalf voor de deur en vertelt hem dat de ring vernietigd moet worden. Dit is de Ene Ring, die Sauron de Zwarte de macht geeft om over de wereld te heersen. En om dat te voorkomen, wordt Frodo op een queeste gestuurd om de ring te vernietigen.

6. De verborgen universiteit van Nathalie Koch

Magische scholen zijn een geliefde setting in (fantasy)boeken, maar het verhaal van De verborgen universiteit van Nathalie Koch zit wel heel goed in elkaar. Origineel en een superinteressante theorie over magie en muziek die waanzinnig klinkt, maar waar best wel eens een kern van waarheid in kan zitten.

Alexa denkt dat ze een semester aan een kleine universiteit gaat studeren, maar dan blijkt dat ze daar niet zonder reden is beland. Ze is een magi – iemand die over magische krachten beschikt – en al snel maken colleges magie deel uit van haar rooster. Het studentenleven krijgt echter al snel een zorgwekkende wending als er vreemde dingen gebeuren en Alexa zich niet aan de indruk kan onttrekken dat iemand haar in de gaten houdt.

7. De Leidse trilogie van Jeroen Windmeijer

Ook voor de liefhebbers van Dan Brown-achtige avonturen is er een trilogie te vinden. De Leidse trilogie van Jeroen Windmeijer zit vol met complotten, geschiedenis en cryptische aanwijzingen. Heerlijk om 3 boeken lang van te genieten.

In de boeken Het Petrusmysterie, Het Pauluslabyrint en Het Pilgrim Fathers Complot is de hoofdrol weggelegd voor de Leidse archeoloog Peter de Haan. In het eerste deel zorgt de vondst van een Romeins viziermasker voor geruchten die voor heel wat opschudding zorgen en ook in het tweede deel blijkt de bekende geschiedenis op losse schroeven te staan. En wat hebben in het derde deel de Pilgrim Fathers, de stichters van de VS, met Leiden te maken?

8. De Winternacht-trilogie van Katherine Arden

Wie dol is op geschiedenis, folklore, magie en sprookjes kan eigenlijk niet om de Winternacht-trilogie van Katherine Arden heen. Wat meteen verklaart waarom ik zo dol ben op De Beer en de Nachtegaal, Het Meisje in de Toren en De Winter van de Heks, want voor mij is dat echt een perfecte combinatie.

Hoewel het fantasy is, voelt het verhaal levensecht aan. De hoofdrol is voor de jonge Vasja – een meisje dat dol is op de sprookjes van haar min. Voor haar zijn de demonen en beschermgeesten uit deze verhalen levensecht, want anders dan de mensen om haar heen, kan zij hen ook zien. En dat zorgt ervoor dat ze ook hun aandacht trekt…

9. De Stadstuin-trilogie van Anne West

De moestuin is echt zo’n plek waar je vrolijk van wordt. Lekker in de aarde wroeten, de zon op je hoofd, de plantjes zien groeien… Ja, geen wonder dat dit een prima locatie is voor een feelgood-verhaal, zoals in de Stadstuin-trilogie van Anne West.

De Stadstuin ligt in Amsterdam en is de ontmoetingsplaats van de buurt. De zussen Maud, Britt en Yara zijn in naam de eigenaar van deze moestuin, maar zijn er geen van allen bij betrokken. Tot het geld opraakt en ze er wel samen voor moeten zorgen dat alles goed komt. Maar dat ‘samen’ is nog niet zo heel makkelijk, aangezien ze alle drie een heel ander leven leiden en niemand echt op de verantwoording voor de moestuin zat te wachten.

Uuuurenlang leesplezier met al die trilogieën

Welke van deze trilogieën heb jij al gelezen? En van welke trilogie vindt je dat die eigenlijk ook wel in dit lijstje had gemogen? Ik word altijd blij van leestips – zeker als het meteen 3 boeken voor de prijs van 1 zijn! – dus kom maar door met je aanraders.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven