Spring naar content

Waarom ik in de Boekenweek geen boeken kocht

Waarom ik in de Boekenweek geen boeken kocht | Het magische verhaalMooi dat ik deze Boekenweek geen boeken kocht! En ja, dat lees je goed: daar ben ik dus blij mee. Niet omdat ik mijzelf een book buy ban heb opgelegd of omdat er geen leuke boeken meer te vinden waren, ofzo. Nee, ik kan zelfs zeggen dat ik heus nog een aantal boeken wil kopen, maar dat ik dus heb gewacht tot de Boekenweek voorbij is. Want ik had geen zin om eraan mee te doen.

Natuurlijk weet ik dat zoiets nogal raar klinkt uit de mond van iemand die dol is op boeken. Ik lees én ik schrijf ze per slot van rekening. Ik kan mij prima vinden in de term ‘boekenwurm’, maar de Boekenweek voelt voor mij – als ik eerlijk ben – nou niet echt als het feestje dat het eigenlijk zou kunnen en moeten zijn.

Het Literaire Lidmaatschap

De Boekenweek wordt altijd met veel bombarie aangekondigd. Bekende schrijvers schuiven aan achter signeertafels in tal van boekenwinkels door het hele land. De PR-afdelingen van uitgeverijen draaien overuren. Alles wordt uit de kast getrokken om de boeken die een raakvlak hebben met het thema (hoe klein dan ook) in de spotlights te zetten. En dan zijn er natuurlijk nog het Boekenweekgeschenk én het Boekenweekessay – speciaal voor deze feestweek geschreven door gelouterde auteurs. Die hierdoor meteen alle top-lijsten aanvoeren met hun eerdere werk.

Wat ik heus, oprecht supergaaf voor ze vind. Maar hé, misschien had je al door waar ik heen wilde: die hele Boekenweek is één grote orgie van bekende schrijvers en grote uitgeverijen. Gevestigde namen. Titels die meteen goedgekeurd worden voor de leeslijst op de middelbare school. Literatuur met de hoofdletter L.

Maar waar zijn nou de onbekende auteurs die zo keihard aan de weg timmeren en de selfpubbers die zich met ziel en zaligheid inzetten om hun boekenkindjes uit te kunnen geven?

Een boekenfeest voor alle schrijvers

Er zijn zo veel mooie, goede en fantastische boeken die niet bekend zijn bij ‘het grote publiek’. Ze worden niet opgemerkt, omdat ze vaak worden uitgegeven door selfpubbers of kleine uitgeverijen. Die hebben meestal geen groot marketingbudget. En heb je als schrijver nog geen naam gemaakt? Ook dan is het verrekte lastig om jezelf onder de aandacht te brengen.

Dus waarom richt het hele lees- en boekencircus zich in de Boekenweek niet wat meer op deze onontdekte pareltjes? Al die bevlogen schrijvers die echt prachtige verhalen schrijven, maar die (nog) niet bekend zijn – zet juist hen eens in het zonnetje. Zo’n mediacircus als de Boekenweek is daar het perfecte instrument voor. Die grote namen en bekende titels weet iedereen wel te vinden. Ik ben juist benieuwd naar die andere verhalen!

51 weken Boekenweek

Dus ja, dat is waarom ik in de Boekenweek geen boeken kocht. Het is misschien een protest van niets of een volstrekt impactloze actie, maar wel eentje waar ik achter sta. Ik had geen zin om mee te doen aan iets waarin ik mij niet (meer) kan vinden. Ik maak van die 51 andere weken wel mijn eigen boekenfeest.

Zo, en dan ga ik nu eerst een stapel boeken kopen…


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven