Spring naar content

Mijn 2019 Boeken Top 10

2019 Boeken Top 10 | Het magische verhaalWow, wat heb ik in 2019 veel gelezen! Ik las 36 boeken en volgens de Hebban Reading Challenge statistieken waren dat maar liefst zo’n 10.821 bladzijdes. Daar heb ik enorm van genoten, want zelfs van dat ene verschrikkelijke boek dat ik maar 1 ster gaf (-5 sterren geven kon niet) valt nog iets leuks te zeggen. (Het diende als inspiratie voor een column.) Maar wat waren nou mijn favo boeken* dit jaar? Ik zet het in mijn 2019 Boeken Top 10 voor je op een rijtje!

#10 – Zilvergaren van Naomi Novik

Dit was een verhaal waar ik best wel even aan moest wennen. Misschien omdat de verwachtingen hoog gespannen waren: Noviks eerdere boek Ontworteld behoort namelijk tot mijn absolute favorieten en ik vond Zilvergaren wel bijzonder eh… anders. Toch bevat het enkele goede elementen en bleek het uiteindelijk een mooi sprookje voor tussendoor. Ik ben helaas niet verpletterd door dit boek, maar het is toch zeker de moeite waard om het te lezen.

#9 – Niets van Maaike Helmer

Meestal lees ik alleen non-fictie als het over The Beatles gaat, maar dit persoonlijke verhaal van Maaike moest ik natuurlijk lezen. Het is het verhaal van een jeugd vol pesterijen naar een bijzondere carrière en tot uiteindelijk een inspirerend inzicht. Want hoezo zouden we altijd maar van alles moeten en moeten zijn? Daar wordt je eigenlijk helemaal niet gelukkig van. Wat je werkelijk nodig hebt is… niets!

#8 – Hazelwoud van Melissa Albert

Hazelwoud is een heerlijk magisch-realistisch verhaal over een (gruwelijke) sprookjeswereld. Deze sprookjes zijn ooit door Alice haar oma verzonnen, maar lijken een steeds relevanter deel uit te gaan maken van haar leven. Dus ja, dan ben ik fan hè? Magisch-realisme en sprookjes – superleuk! Hoewel ik het verhaal op het eind wat warrig vond, heeft dit boek een achtste plek veroverd in mijn 2019 Boeken Top 10.

#7 – The Beatles Story van Arthur Ranson

Ha, daar is dan dat non-fictie boek over The Beatles. Dit is bovendien een bijzonder exemplaar, want het is een graphic novel. Plaatjes kijken én tegelijk meer te weten komen over de geschiedenis van mijn favo band – hoewel ik moet toegeven dat dit boek mij niets nieuws te vertellen had, maar dat mag de pret niet drukken. Ik vond vooral de tekeningen van bekende foto’s en filmfragmenten erg mooi gemaakt.

#6 – Lily and Dunkin van Donna Gephart

Een boek over belangrijke onderwerpen én een goed verhaal – dat is Lily and Dunkin van Donna Gephart. De twee tieners uit de titel hebben ieder zo hun eigen problemen, maar worstelen vooral met wie ze eigenlijk zijn en met geaccepteerd worden om wie ze zijn. De auteur heeft research gedaan om dit belangrijke verhaal te vertellen en dat merk je. Zo waren sommige dingen (helaas) heel herkenbaar, maar dat is juist de kracht van dit boek.

#5 – Morrigan Crow en de Wondersmit van Jessica Townsend

Eigenlijk wilde ik het eerste deel van deze serie voorlezen aan de achtjarige, maar na anderhalve bladzijde besloten Bregje en ik om toch nog wat langer te wachten. Het begon al meteen lekker met dode kinderen, namelijk. Dat betekent echter niet dat het niets is, deze boeken over Morrigan Crow die in het wonderlijke Nevermoor terecht komt. Deel 2 vind ik net iets leuker dan deel 1, dus die staat in mijn 2019 Boeken Top 10.

#4 – Hashtag Hiernamaals van Vanessa Gerrits

Dit is zo’n unieke invalshoek, ik ben helemaal fan! Het verhaal is namelijk zo fantasievol, dat je haast nog zou geloven dat het echt mogelijk is. Want hej, weet jij hoe ‘het hiernamaals’ eruit ziet?
Het zou dus best zo kunnen zijn als wat Vanessa Gerrits beschrijft in Hashtag Hiernamaals. Laat jezelf meeslepen op deze geheime missie naar het leven na de dood en dompel jezelf onder in een heerlijk verhaal met humor. Je krijgt er geen spijt van!

Boeken Top 10 | Het magische verhaal#3 – Birthday van Meredith Russo

In 2019 las ik een aantal Belangrijke Boeken en Birthday van Meredith Rosso is er daar een van. Belangrijke Boeken gaan bij mij over mogen zijn wie je bent – een recht wat voor veel mensen nog helemaal niet zo vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld als je transgender bent. Birthday is een schitterend verhaal over vriendschap, over volwassen worden en over leven als transgender. Sinds het najaar van 2019 is het boek ook in het Nederlands te lezen, dus laat je niet tegenhouden als Engels je niet zo ligt.

#2 – De Mime-orde van Samantha Shannon

Eerlijk gezegd zat er veel te veel tijd tussen het lezen van deel 1 Het Bottenseizoen en deel 2 De Mime-orde (Wat deden ze ook alweer? Wie was dat ook alweer?), maar niet veel later zat ik alweer helemaal in het verhaal. Geen wonder, want de setting in het dystopische Londen is heerlijk gruwelijk en hoofdpersoon Paige ontwikkelt zich in dit tweede deel op verbluffende wijze. De geniale plottwist aan het eind lanceert het boek naar de tweede plek in mijn 2019 Boeken Top 10.

#1 – 22-11-1963 van Stephen King

Ik heb een zwak voor ‘wat als’-boeken. Ik heb een zwak voor tijdreizen. Ik heb een zwak voor de jaren vijftig / jaren zestig. Ik heb een zwak voor dikke boeken. Dus ja, Stephen King schreef met 22-11-1963 mijn topboek van 2019. Meer dan 800 pagina’s lang kon ik mij onderdompelen in de tijdreis van Jake Epping om zo de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy te voorkomen. Maar is het wel zo slim om het verleden te willen veranderen? Echt, lees dit boek!

Jouw eigen 2019 Boeken Top 10

Heb jij ook een Top Weetikhetwat van de boeken die je in 2019 las? Deel hem hieronder in de opmerkingen! En laat het ook gerust weten als er boeken in mijn lijstje staan die jij nog wilt lezen (vooral als er boeken zijn waarnaar je dankzij deze 2019 Boeken Top 10 juist nieuwsgierig naar bent geworden).


* Mijn aller- aller- allerfavorietste boek van 2019 is eigenlijk Het magische verhaal van de Verteller, maar die wilde ik niet opnemen in deze top 10. Leek mij een beetje flauw. Maar hej, lees dat boek! Dan hoop ik dat-ie volgend jaar in jouw toplijst van 2020 staat.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

2 reacties

 1. Maartje op 24 januari 2020 om 21:18

  Een top tien vind ik altijd moeilijk, maar ik heb heel erg genoten van de drie boeken van Lisette Jonkman ( de verkikkerdserie ) en Iets om voor te leven van Richard Roper.

  • Laura Alblas op 25 januari 2020 om 10:57

   Ha ja, ik vond het ook nog best lastig om een top 10 samen te stellen, vooral omdat de boeken die ik lees meestal allemaal wel top 10 waardig zijn 🙂

   Iets om voor te leven kende ik nog niet, dus die heb ik even opgezocht. Klinkt als een interessant boek!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven