Spring naar content

Leestip: Lily and Dunkin

Leestip: Lily and Dunkin | HMVVDVHet is altijd leuk als een andere enthousiaste lezer je een boek aanraadt – zeker wanneer die lezer je vriendin is. Ik weet dan in ieder geval zeker, dat ik een pareltje van een boek in mijn handen geduwd krijg.

Dat is namelijk precies wat Lily and Dunkin van Donna Gephart is: een juweel van een boek!

Zijn wie je bent

Het verhaal wordt door zowel Lily als Dunkin verteld. Het zijn twee tieners die worstelen met zichzelf, maar die vooral ook heel graag zichzelf willen zijn.

Lily weet precies wie ze is: een meisje. Maar haar starre vader wil dat ze zich gedraagt als de jongen die ze nooit is geweest. En met het groepje etterbakken (door haar zeer treffend de Neanderthalers genoemd) op school heeft ze ook heel wat te stellen – tot regelrechte vernederingen aan toe. (Tijdens het lezen wilde ik maar wat graag zo’n knul een dreun voor z’n harses geven, grr…)

Dunkin is nieuw in de aangeharkte villawijk in Zuid-Florida waar ook Lily woont. Ze hebben onmiddellijk een klik met elkaar, maar Dunkin probeert nog heel hard zijn draai te vinden in zijn nieuwe leven. Dus als de Neanderthalers hem in het basketbalteam willen hebben, kan hij eindelijk ervaren wat het is om populair te zijn. Daarmee zet hij niet alleen zijn vriendschap met Lily op het spel, maar ook zijn eigen welzijn als hij stopt met zijn anti-psychose medicijnen om zo beter te kunnen presteren.

De positieve boodschap van Lily and Dunkin

Ik was totaal onder de indruk van dit boek. Het verhaal is zo integer opgeschreven. De auteur heeft duidelijk research gedaan (zo schrijft ze ook in het nawoord), waardoor sommige dingen (pijnlijk) herkenbaar zijn als je affiniteit hebt met de onderwerpen die in het boek aan bod komen.

Gelukkig kon ik ervan op aan gaan dat het verhaal van Lily and Dunkin goed af zou lopen. (Bregje was er immers hoteldebotel van en zij houdt niet van boeken zonder happy end.) Voor veel transgenders en mensen met psychische problemen is dit namelijk helemaal niet zo vanzelfsprekend, dus wat is het fijn om dan een boek te lezen dat afsluit met een positieve boodschap.

Ik hoop dat dit verhaal nog veel gelezen gaat worden, zodat er ook meer begrip ontstaat voor mensen in vergelijkbare situaties. Ga jij het lezen?

Titel: Lily and Dunkin
Auteur: Donna Gephart
Uitgever: Delacorte Press
ISBN: 9780553536744


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

1 reactie

  1. Céline op 21 februari 2019 om 10:06

    Oh dit klinkt echt als een leuk boek!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven