Spring naar content

Leestip: Niets

Leestip: Niets | HMVVDVHet is zo verleidelijk om te schrijven dat dit een leestip van niets is, maar dat grapje heb ik nu al zo vaak gemaakt… Ik kan veel beter zeggen dat ik het ongelooflijk dapper vind van Maaike Helmer dat ze dit boek heeft geschreven. Want echt, zo openhartig over je eigen leven schrijven? Ik zou het niet durven! En daarom alleen al was ik razend benieuwd naar Niets.

Hoogte- en dieptepunten

Niets is het verhaal van een zoektocht naar innerlijke rust. Dat klinkt misschien enorm zweverig, maar geloof me; dat is het niet. Niets is namelijk meer een soort achtbaanrit die door het leven van de auteur scheurt. Van boksbal tegen wil en dank voor jeugdige pesters via een internationale topmodellencarrière en als een veelbelovend journalist naar… Niets.

Want dat Niets, dat is heel belangrijk.

Maaike deinst er namelijk ook niet voor terug om heel eerlijk te schrijven over alle tegenslag in haar (niet zo alledaagse) leven. De gevolgen van jarenlang gepest worden, de zwarte kanten van een leven als topmodel, te lang je gezondheid negeren en jezelf altijd proberen te bewijzen. Dat gaat op een gegeven moment mis. Goed mis. En niet één keer, maar meerdere malen.

Het geluk schuilt in Niets

Gaandeweg komt Maaike tot de conclusie dat juist die momenten van Niets heel belangrijk zijn. Er is zelfs een eeuwenoude Oosterse filosofie die zich met dit principe van Niets bezighoudt: het Japanse Ma. In haar boek gaat Maaike hier wel even op in, maar het wordt geen spirituele cursus. Hoewel de tagline ‘mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ misschien anders doet vermoeden, is Niets dus absoluut geen zelfhulpboek!

Nee, Niets is een verhaal dat heerlijk weg leest. Een verhaal dat emotioneert, maar je ook met je neus op de feiten drukt. Want waarom zou je altijd willen presteren? Waarom moet je altijd laten zien hoe goed je het doet? Geniet ook gewoon eens van de kleine dingen. Geniet van Niets.

Wil je Niets zelf ook lezen? Bestel ‘m dan via stressedout.nl. Je doet Maaike hier een groot plezier mee.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven