Spring naar content

Lees eens iets anders, lees een graphic novel

graphic novel | HMVVDVIk lees graag boeken over The Beatles. Zo’n biografie kan mij niet dik genoeg zijn en ik verslind die duizend pagina’s met gemak. Dat geldt overigens ook voor boeken over John, Paul, George en Ringo afzonderlijk – kom maar door met die dikke pillen!

Maar soms hè, soms wil ook ik wel eens iets anders lezen. Even geen boek van 8 kilo op schoot, maar iets lichters (letterlijk). Dus kwam ik in het kader van De Week van het Beeldverhaal uit bij de graphic novel. Over The Beatles, uiteraard!

(Sommige dingen zijn nu eenmaal heel moeilijk af te leren…)

Een intellectueel stripboek?

Eigenlijk is een graphic novel niets anders dan een stripverhaal, maar geef het een Engels naampje en het klinkt ineens heel hip. Heel volwassen ook. (Trouwens, alsof strips lezen niets voor volwassenen zou zijn, pfff!)

Bovendien is dit een leuke manier om een verhaal op een andere manier te lezen. Graphic novels zijn namelijk helemaal hot. Kwam je eerder niet door MacBeth van Shakespeare heen? Geen zorgen, zijn hele oeuvre is inmiddels in stripvorm (eh, pardon, graphic novel) verschenen. Net zoals tal van andere klassiekers zoals Animal Farm van George Orwell, De Aanslag van Harry Mulisch en Het Achterhuis van Anne Frank.

Maar het belangrijkste is toch wel, dat er ook graphic novels over The Beatles zijn!

Dubbel geluk

Ik had al heel lang The Fifth Beatle – The Brian Epstein Story op mijn wil-ik-lezen-lijst staan: een graphic novel over het leven van Brian Epstein, de manager van The Beatles. (En o ja, ook een mythische god, maar dat lees je dan weer in een ander boek.) Ik ben heel erg benieuwd, want ik lees alleen maar lovende recensies over dit verhaal. Er is (komt?) zelfs een tv-serie van!

Deze Week van het Beeldverhaal leek me dus een mooi moment om eens aan The Fifth Beatle te beginnen, maar dat liep een beetje anders. Ik vond in de bibliotheek namelijk nóg een Beatles beeldverhaal (hé, dat klinkt lekker!): The Beatles Story. Dit is het verhaal van The Beatles in stripvorm. Had ik ineens twee graphic novels om te lezen, wat een luxe!

Plaatjes kijken als een pro

Over The Fifth Beatle kan ik je nog niets vertellen (nog niet aan begonnen), maar The Beatles Story is inmiddels uitgelezen. Er stond voor mij niets nieuws in (wel een paar kleine onjuistheden om eerlijk te zijn), maar het was echt superleuk om eens een stripboek over The Beatles te lezen. Ik kan me goed voorstellen dat dit voor nieuwsgierige lezers een leuke manier is om meer te weten te komen over de beste band ever.

(Pro tip: als Beatlesfan herken je ook zonder problemen al die foto’s die zijn nagetekend en verwerkt in het verhaal. Mooi gedaan!)

 

Lees jij wel eens graphic novels? Laat ook gerust weten wat jouw favorieten zijn.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

2 reacties

 1. Ellen IJzerman op 8 juli 2019 om 17:23

  Wat een leuk stuk, Laura… nou ben ik geen muziekliefhebber (ja, ken The Beatles wel, natuurlijk en veel van hun muziek), dus dat is niet mijn eerste keus bij het kiezen van graphic novels (het heeft even geduurd, maar het is echt een ingeburgerde term en duidt het verschil aan tussen de gewone strip die in afleveringen van pakweg 40 tot 60 bladzijden wordt uitgegeven en de dikkere boeken, waarin een langer verhaal wordt verteld). Maar ik heb er in de loop van de tijd wel aardig wat gelezen in allerlei genres… ik houd er enorm van, en mijn voorkeur gaat uit naar graphic novels of strips die zo geboren zijn. Maar ik moet bekennen dat er ook erg goede ‘verstrippingen’ zijn gemaakt van bv. De aanslag (door Milan Hulsing) of Blokken (door Viktor Hachmang, geweldig!) of De genezing van de krekel (door Gwen Stok).

  Maar echt, echt heel geweldig vind ik (nog steeds) Maus van Art Spiegelman. Dat is echt een meesterwerk. Maar er zijn zoveel fantastische graphic novels…. teveel om op te noemen: Heimat van Nora Krug, Kunnen we het niet over iets leukers hebben van Roz Chast, Dekens van Craig Thomson, Patience van Daniel Clowes, De aankomst van Shaun Tan, Fun Home van Alison Bechdel en het beste economieboek ter wereld: Economix (en bijna net zo leuk: Logicomix) :))

  • Laura Alblas op 9 juli 2019 om 17:16

   Dankjewel Ellen! En bedankt voor je toelichting over graphic novels vs. strips. Ik zie dat er inderdaad wel verschil is tussen een ‘gewone’ strip en een graphic novel.

   Leuk dat je er al heel wat hebt gelezen. Sommige titels heb ik vaker voorbij zien komen, dus misschien moet ik maar weer eens de graphic novel-bak van de bibliotheek induiken om een paar van je aanraders op te snorren. Het lijkt me wel leuk om dit genre beter te leren kennen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven