Spring naar content

Langs de meetlat: heb ik de karaktertrekken van een succesvolle schrijver?

Succesvolle schrijver | HMVVDVNatuurlijk, ik weet het: ‘De Schrijver’ bestaat niet. Het maakt niet uit wat je schrijft, laat staan hoe je tot die schrijfsels komt. Toch lees ik graag artikelen als ’11 tips om een betere schrijver te worden’ of ‘zo herken je een echte schrijver’. En dan maar kijken of ik mijzelf erin herken. Dus toen onlangs Schrijven Online kwam met het artikel ‘7 karaktertrekken van een succesvolle schrijver’, moest ik daar echt wel even induiken. En mezelf langs de meetlat leggen.

Beschik ik eigenlijk wel over die karaktertrekken van een succesvol schrijver?

We gaan erachter komen…

1. Je moet groots kunnen denken

‘Groots denken’ lijkt in dit geval ‘ambities hebben’ te betekenen. Nou, dat zit wel goed hoor! In mijn hoofd ben ik al de gevierd schrijver van minstens vier meesterlijke romans en heb ik ook nog eens een hele trits korte verhalen gepubliceerd. Jaha, ik weet wel wat ik wil. Nu het alleen nog zien te bereiken…

2. Een succesvolle schrijver gaat prestatiegericht te werk

Dit borduurt voort op groots denken. Maar ik moet toegeven… ik geloof dat ik hier wat steken laat vallen als wannabe succesvol schrijver. ‘Maak een planning’ staat er in het artikel. Het enige wat ik altijd plan, zijn reizen. Gelukkig staat er ook dat je in kleine stapjes moet denken en vanuit het moment moet werken. Dat boek mag ook over een paar jaar af. Ha, die instelling is mij op het lijf geschreven!

3. Structureel en georganiseerd kunnen plannen is geen probleem

Wist ik mijn imperfectie daarnet nog te verdoezelen, nu val ik echt door de mand. Ik citeer: ‘Schrijvers die gestructureerd en planmatig te werk gaan worden vaak succesvoller dan schrijvers die dit niet doen’. Als dat echt zo is, kan ik mijn schrijfcarrière dus wel vergeten. Ik die gestructureerd en planmatig te werk gaat, ha ha ha.

4. Je moet tegen kritiek kunnen en kritisch zijn

Ik mag dan wat tekortkomingen hebben, niet tegen kritiek kunnen hoort daar niet bij. Ik zal niet zeggen dat ik het altijd even leuk vind, maar ik trek op- en aanmerkingen op mijn schrijfwerk mij niet persoonlijk aan. Geef me maar gewoon eerlijk je mening, zodat ik iets kan met die feedback. Daar heb ik meer aan dan dat ik mijn eigen verhalen zit op te hemelen.

5. Een succesvolle schrijver is stressbestendig

Eindelijk een karaktertrek die mij echt op het lijf is geschreven. Wat nou stress? Ik eet stress rauw! Dat ze in het artikel die vermaledijde planning er weer bij halen, negeer ik maar even. Misschien ben ik juist wel zo stressbestendig omdat ik gewoon niet kan plannen. En als je geen planning hebt, kan die ook niet in de soep lopen, toch? Wel zo relaxed.

6. Doorzettingsvermogen is je middle name

Ha, hier kan ik ook wel iets mee! Ik schrijf al mijn hele leven en dat leverde heus niet altijd de beste proza op. Maar hej, opgeven is inderdaad geen optie! Niet omdat ik nou per se rijk en beroemd wil worden als schrijver (mag wel), maar vooral omdat het nou eenmaal veel te leuk is, dat schrijven.

7. Flexibel zijn is een must

Dit laatste puntje kan ik ook afvinken. Flexibiliteit is hier aan de orde van de dag. Geloof me, ik zou dolgraag een vaste schrijfdag in willen voeren, maar dat is momenteel nou eenmaal zo goed als onmogelijk. Dus schrijf ik zodra het kan. (Zoals deze blog ’s avonds in bed op mijn telefoon.)

Laura, de succesvolle schrijver!

Zal ik maar meteen visitekaartjes laten drukken met daarop Laura, succesvol schrijver. Voor al uw verhalen, blogs en hersenspinsels op papier? Naja, ik zou ook niet weten wat ik daarmee moet, maar ik kan wel zeggen dat ik toch wel goed scoorde als ik mijzelf spiegelde aan het artikel van Schrijven Online.

Op punt twee en drie ga ik even de mist in en dat vind ik eigenlijk ook niet zo vreemd. Ik ben niet zo georganiseerd. Maar is dat erg? Want zeg nou zelf: welke schrijver gaat er nou structureel en planmatig te werk?!

*Probeert nu koortsachtig chaotische, maar succesvolle schrijvers te noemen*

(Zal je zien dat blijkt dat iedereen wel netjes verhalen plot, planningen maakt, hele schema’s opstelt en met deadlines werkt…)

Echt succesvol worden ligt niet alleen aan je karakter

Jezelf vergelijken met zeven punten uit zo’n artikel is al met al best leuk, maar toch geloof ik niet dat je karaktereigenschappen bepalend zijn voor het succes dat je als schrijver gaat hebben. Volgens mij is talent ook best een dingetje: zonder fantasie, goede ideeën en het vermogen om alles fantastisch op papier te zetten, kun je het echt wel schudden. Planningen en schrijfretraites ten spijt.

Tel daarbij op dat het verdraaid moeilijk is om je boek uit te laten geven / onder de aandacht van je doelgroep te brengen en je hebt echt wel wat meer nodig dan een beetje flexibiliteit.

(Maar ik heb een lange adem, dus op een dag ligt Het magische verhaal van de Verteller weer te shinen in de boekwinkel, publiceer ik mijn andere bestsellers, schuif ik aan bij allerlei praatprogramma’s en word ik uitgenodigd op YA-events. Ha!)


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven