Spring naar content

Wil ik nou écht een schrijfretraite?!

wil ik nou echt een schrijfretraite | HMVVDVDe schrijfretraite. Ik heb altijd geroepen dat mij dat he-le-maal niets lijkt. Waarom zou je een (dure) vakantie boeken, alleen om te kunnen schrijven? Ik kan overal schrijven! Natuurlijk heb ik zo mijn voorkeuren voor favoriete schrijfplekken, maar als het puntje bij het paaltje komt en de inspiratie omhoog borrelt, zet ik binnen no time een kort verhaal of een paar hoofdstukken op papier. Ik ga liever met mijn gezin op vakantie en laat die schrijfretraite voor wat het is.

Maar ondertussen…

Ben ik al vijf jaar bezig met ‘boek twee’.

Heb ik het begin van twee andere verhalen op papier gezet, maar niets afgemaakt.

Is er een idee voor een non-fictie boek.

Zitten er nog heel veel andere verhaalideeën in mijn hoofd.

Laat me nou toch eens met rust!

Aan inspiratie ontbreekt het mij dus duidelijk niet. Het probleem zit hem in tijd én in de rust die ik moet hebben om aan het schrijven te slaan. De afgelopen week was dat zo ver te zoeken, dat ik mij er zelfs niet toe kon zetten om een blog voor deze site te schrijven! Ik heb een lijstje met onderwerpen waarmee ik aan de slag kan, maar toch had ik niet de gelegenheid om er even voor te gaan zitten.

(Ook nu staat er een kind aan mijn hoofd te zeuren dat-ie zich verveelt…)

Zou het niet, zo mijmerde ik, zou het niet fijn zijn om een paar dagen alleen maar te kunnen focussen op het schrijven? Helemaal niets aan je hoofd. Geen verplichtingen. Alleen maar schrijven. Uuuren lang! De zevende hemel, lijkt mij dat.

En toen viel het kwartje: o mijn god, ik wil een schrijfretraite!

En nú schrijven…

Uiteraard ging ik meteen even googelen en ik zag al meteen dat er heel veel verschillende soorten schrijfvakanties bestaan. Je kunt in je uppie in het bekende hutje op de hei gaan zitten, maar je ook aansluiten bij een groepsreis (gezellig met gelijkgestemden!) naar Zakynthos of je in de watten laten leggen tijdens een heus schrijfretraite-wellness-weekend. Inclusief bubbelbad en ontspanningsmassage tijdens de schrijfsessies door.

Bij de ene retraite is het juist de bedoeling dat je in afzondering je meesterwerk op papier zet en bij weer andere ligt de nadruk op het gezamenlijk schrijven. Daar wordt je achter de vodden gezeten om maar te gaan schrijven. Daar kwam je immers toch ook voor?

Terwijl ik dat allemaal zo zat te lezen, keerde ik weer langzaam terug op aarde. Ieuw, die groepsdwang met vaste structuren en strenge mentoren die je motiveren om aan het werk te gaan. Ik moet er niet aan denken, verschrikkelijk lijkt me dat! Ik ben dus spontaan weer genezen. Voor mij geen schrijfvakantie…

Hoewel? Mijn schriften, pennen en laptop gaan natuurlijk wel gewoon mee op onze volgende reis. Wie weet zet ik dan toch nog wat op papier!

Ben jij weleens op een speciale schrijfreis geweest? Ik ben heel benieuwd of het echt zo ellendig is als dat ik mij voorstel… (Of lijkt het jou juist wel wat om er een paar dagen tussenuit te gaan om intensief te kunnen schrijven?)


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

4 reacties

 1. Lenthe op 7 februari 2018 om 12:43

  Ik heb ook aan een schrijfretraite zitten denken! Maar dat je dan verplicht ‘moet’ schrijven zag ik niet zo zitten… In plaats daarvan zijn we zelf een week op vakantie gegaan en heb ik mijn laptop meegenomen. Een hele week vakantie zonder plannen en activiteiten, met heerlijk weer, en ik kon schrijven waar en wanneer ik dat zelf wilde. Voor mij was dat een prima schrijfretraite!

  • Laura Alblas op 23 februari 2018 om 00:33

   Klinkt goed zeg! Heerlijk dat je op de vakantie kon schrijven (ik faal daar meestal jammerlijk in).

 2. Elena Benvenuti op 28 oktober 2018 om 16:57

  Of ik wel eens op schrijfretraite ben geweest? Ja, regelmatig. En omdat het zo super werkt voor me, organiseer ik ze in mijn B&B in Toscane. Niemand zit je achter daar je vodden en alle andere ‘ruis’ blijft thuis. Je kunt zelf kiezen voor het type week wat je aanspreekt: met anderen, zonder anderen, met avondeten of dat je zelf kookt. En ja, er zijn ook weken waarbij een docent feedback geeft, maar niemand dwingt je daartoe. Kom op, zeg. Het is joúw schrijfretraite. Kijk op facebook op Schrijven in Toscane of rond kerst op mijn website, wanr (dan is de agenda voor de zomerweken 2019 klaar. En succes met het schrijven!

  • Laura Alblas op 29 oktober 2018 om 12:16

   Wat leuk om te lezen dat jij zelf schrijfretraites organiseert! Ik kan mij goed voorstellen dat dit inderdaad werkt voor veel mensen, zeker als er keuze is uit het soort ‘vakantie’ zoals jij omschrijft. Ik ga zeker een kijkje nemen op je site, vooral omdat ik nu nieuwsgierig ben naar alle mogelijkheden – maar voorlopig houd ik het nog wel bij schrijven tijdens mijn ‘gewone’ vakanties (totdat ik echt gillend gek ben geworden omdat het niet lukt 😉 ).

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven