Spring naar content

Geocaching en boeken: een gouden combi

Geocaching en boeken | HMVVDVAls je dol bent op lezen én graag buiten bent, kun je natuurlijk buiten een boek gaan lezen. Superleuk, maar niet zo actief. Daarom schreef ik eerder al over ‘literair geocachen’ en nu we halverwege de lente zijn, vind ik het hoog tijd om weer eens in de verrassende wereld van geocaching en boeken te duiken.

Heel veel leuke geocaches zijn namelijk gebaseerd op de verhalen die wij zo graag lezen. Dus wil je je lievelingsboek eens op een heel andere manier beleven? Ga geocachen! Dit zijn acht boeken en series die als inspiratie dienen voor een of zelfs meerdere geocaches:

Lord of the Rings

Breng jij de ring naar Mordor? Geocachen kan best afzien zijn– zo daalden wij al af in donkere grotten en oude putten, klommen we in bomen, peddelden we in een kano een rivier af en struinden we over lavavelden, door moerassen en drukke metropolen. Dus ja, een Lord of the Rings-cache kan daar ook nog wel bij!

Gelukkig zijn niet alle LOTR-caches levensgevaarlijk. Deze wandeling van 6 kilometer in België is dat in ieder geval niet. (Hoewel, ik geef geen garanties hoor.)

Da Vinci Code

Oké, puzzelaars, schuif maar aan! Van geocaches die gebaseerd zijn op de Da Vinci Code verwacht je natuurlijk niets anders dan dat ze je hersenen eens flink laten kraken. Voor mystery-caches mag je dan ook eerst een puzzel oplossen voordat je op zoek kunt naar de geocache.

In Duitsland zijn ze sowieso dol op cryptische raadsels, dus geen wonder dat ik hier deze Da Vinci Code-geocache vond. Ontdek eerst waar je moet beginnen door het raadsel van Sophie op te lossen en stort je in het avontuur…

De Gebroeders Leeuwenhart

Yes, van één van mijn favoriete boeken bestaat ook een geocache! Je moet er wel even voor naar Zweden, maar dat is natuurlijk ook geen straf. Bovendien is het wel zo logisch dat je uitgerekend daar caches vindt die geïnspireerd zijn op de boeken van Astrid Lindgren…

Deze Gebroeders Leeuwenhart-cache is onderdeel van een kleine serie geocaches die te maken hebben met de verhalen van Astrid Lindgren. Je krijgt er dus meteen nog een paar boekige caches bij cadeau.

Het Lied van IJs en Vuur

Ik kan me zo voorstellen dat deze geocache er de laatste jaren heel wat ‘fans’ bij gekregen heeft… Nu de fantasyserie van George R. R. Martin is omgetoverd tot de epische tv-serie Game of Thrones, lijkt iedereen totaal in de ban te zijn van de strijd in Westeros. En daar hoort natuurlijk een geocache bij!

Ik vermoed dat het er bij deze Game of Thrones-cache minder verhit aan toe gaat dan in de boeken en in de serie, maar je zult wel eerst de puzzel moeten oplossen voordat je op pad kunt.

Percy Jackson and the Lightning Thief

Tijdens onze vakantie in Engeland stuitten Bregje en ik op deze geocache. Wel moest eerst het raadsel opgelost worden, dus daar zaten we dan ’s avonds in de tent – druk te puzzelen. Maar met het berekende startcoördinaat konden we de volgende dag op zoek naar de bliksemdief…

Percy Jackson and the Lightning Thief bracht ons naar allerlei verschillende uitdagingen en ook onderweg moest er nog flink gepuzzeld worden. Superleuk én het was tevens de reden dat ook deze boekenserie bij ons nu in de boekenkast staat. (Maar één waarschuwing: wees niet zo dom om de boekverfilming te kijken!)

De Hongerspelen

Natuurlijk heeft één van de populairste YA-series een eigen geocache! Bovendien lijkt De Hongerspelen mij een serie die geknipt is als inspiratie voor een uitdagende geocache. (Hoewel een strijd op leven en dood misschien wat overdreven is bij het geocachen, maar je kunt je er vast iets bij voorstellen.)

Durf jij deel te nemen aan De Hongerspelen? Reis af naar Panem, bezoek de districten en onthoud goed waar je geweest bent. Alleen dan bereik je het Capitool en kun je de cache vinden…

Sherlock Holmes

Je zat erop te wachten hè? De verhalen over Sherlock Holmes zijn uiteraard ook gebruikt voor tal van geocaches. Van een eenvoudige wandeling met thema-caches tot ingewikkelde puzzels die je net als deze wereldberoemde speurneus laten nadenken.

Zelf heb ik deze Sherlock Holms-puzzel nog hoog op mijn wil-ik-doen-lijstje staan. Maar daar moeten we (Bregje moet verplicht meedoen, want ik heb haar hersens nodig) nog wel eens even flink voor puzzelen. Dit is namelijk één van de moeilijkste!

 

Ik ben er dol op, geocaching en boeken. Wat is jouw favoriete boek of verhaal en heb je al ontdekt of daar ook een geocache op gebaseerd is? (Hier kun je online op trefwoord zoeken naar geocaches.)


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven