Spring naar content

Waarom ik niet op het Boekenbal ben

Waarom ik niet op het boekenbal ben | Het magische verhaalHet Boekenbal. Iedereen in het boekenvak kijkt er het hele jaar naar uit. Schrijvers, uitgevers, vertalers, redacteuren, recensenten en verder iedereen die wel eens een boek heeft gelezen, wil erbij zijn. Dé elitaire, magische happening van literair Nederland. Niemand wil dit missen. Toch…?

Nope. Vergeet het. Ik ben niet op het Boekenbal.

En als ik eerlijk ben, snap ik ook niet hoe ze al die andere schrijvers zo gek krijgen om wel te verschijnen. Want is een schrijver niet per definitie iemand die zich afzondert, verstopt op een zolderkamer of in een hutje op de hei, om maar niemand te hoeven zien? En om in alle rust aan een nieuw meesterwerk te kunnen schrijven?

100 redenen om niet op het Boekenbal te zijn

Ik ben in ieder geval wel zo’n schrijver. Hoewel ik wel wat consequenter aan dat volgende meesterwerk zou mogen schrijven, maar vooruit, dat laat ik voor nu even buiten beschouwing. Maar of ik nu wel of niet aan het schrijven ben, zo’n boekenbal lijkt mij echt een nachtmerrie.

Het is niet dat ik mensenschuw ben (nou ja, soms dan), maar zo’n feestje van zien en gezien worden? Ik moet er niet aan denken. Het zweet breekt mij al uit als ik eraan denk dat ik daar mijn entree zou moeten maken.

Met journalisten naast de rode loper die gevatte vragen stellen waar je dan nóg gevatter op moet antwoorden. (Straks vragen ze naar de voortgang van mijn volgende boek!)

Met auteurs die elkaar de loef afsteken met verkoopcijfers, gewonnen awards en weet-ik-het-wat-voor-prestaties. (Mijn boekverkopen zijn jaarlijks op 2 handen te tellen.)

Met muziek waar je niet eens op kunt dansen. En dat terwijl het ‘boekenbal’ heet. (Ze spelen er vast geen scottishes, mazurka’s, walsjes of kost ar c’hoats.)

Met mensen die alleen maar aandachtsgeil naar camera’s (en elkaar) staan te lonken. (Zijn er plantenbakken waarin ik mij kan verstoppen?)

Nou ja, je snapt het al: genoeg redenen waarom ik niet op het Boekenbal ben.

En toen kwam de aap uit de mouw…

Of nee, ik vergat er nog 1!

Ik ben niet op het Boekenbal, omdat ik geen kaartje heb.

Want misschien, heel misschien, was ik anders toch een kijkje gaan nemen…


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven