Spring naar content

Deze nieuwe favoriete boeken las ik in 2022

Nieuwe favoriete boeken 2022 | Het magische verhaalTerugkijkend op 2022 als leesjaar kan ik wel concluderen dat het niet mijn beste jaar was. Ik wilde 52 boeken lezen, maar las net iets meer dan de helft: 29 stuks. Vooral het laatste kwartaal was niet echt om over naar huis te schrijven. In december las ik 1 boek – in oktober en november niets. Auw.

Maar niet getreurd! Ik las dan niet zoveel als ik wilde, maar ik las natuurlijk wel leuke boeken. Een aantal daarvan kreeg zelfs een ereplaats op mijn lijstje met favoriete boeken. Dus laat ik die eens in de spotlights zetten. Dit zijn mijn nieuwe favoriete boeken die ik in 2022 ontdekte.

De olifantendief van Jane Kerr

Al sinds ik een klein boekenwurmpje was, houd ik van historische verhalen. De olifantendief is een jeugdboek dat ik dan ook zeker had weten te waarderen. Ook nu scoort dit verhaal nog hoge punten bij mij, want anders stond het natuurlijk niet in mijn nieuwe favoriete boeken lijstje.

De olifantendief gaat over straatschoffie Boy. Het is 1872 en door een samenloop van omstandigheden krijgt hij de opdracht om de olifant Maharadja van Edinburg naar Manchester te brengen. Te voet. En binnen 7 dagen, want de eigenaar van de olifant wedde dat dit mogelijk was…

Het mooie van dit boek is dat het gebaseerd is op een historische gebeurtenis. Bovendien bevindt Boy zich als jongen die niet kan praten aan de onderkant van de samenleving. Vooroordelen en discriminatie zijn zaken waar hij dagelijks mee te maken krijgt. Dat komt in dit boek pijnlijk aan bod, maar het is vooral een verhaal over vriendschap en vertrouwen. Mooie onderwerpen voor een jeugdboek.

De prins en de naaister van Jen Wang

Niet iedereen is fan van graphic novels. Toch raad ik iedereen aan om De prins en de naaister wel te lezen. Wat een mooi verhaal! En de tekeningen zijn minstens zo betoverend.

Prins Sebastian heeft een groot geheim. Niemand weet dat hij als de flamboyante Lady Crystallia het Parijse nachtleven onveilig maakt. In de meest waanzinnige jurken, gemaakt door naaister Frances, steelt hij de show. Maar kan Frances haar talent wel geheim blijven houden om Sebastian te beschermen?

Ik lees graag LHBTIQ+-boeken. Ik dacht eerst dat Sebastian transgender was, maar dit blijkt niet echt uit het verhaal. Toch valt De prins en de naaister wel duidelijk in het regenboog-genre. Een belangrijk verhaal dus, want op het gebied van LGBTIQ+-acceptatie valt helaas nog veel te winnen – niet alleen in de fictieve wereld van Sebastian en Frances.

List & leugens + Kraai & koninkrijk van Leigh Bardugo

Als je na het uitlezen van een boek het gevoel hebt dat je plotseling een groep vrienden hebt verloren, dan weet je zeker dat je een fantastisch verhaal in handen had. En dat is precies het gevoel dat ik had na het lezen van de duologie List & leugens en Kraai & Koninkrijk.

In de plaats Ketterdam is alles te koop, als je maar genoeg betaald. Van die kennis maakt de jonge meestercrimineel Kaz goed gebruik. Dus wanneer hem een onweerstaanbare, maar onmogelijke opdracht wordt aangeboden, kan hij de verleiding van het geld en de uitdaging niet weerstaan. Met een bonte verzameling uitschot uit de sloppenwijken besluit hij het avontuur aan te gaan.

Oké, die 4 zinnen geven natuurlijk op geen enkele manier weer hoe goed De Kraaien duologie is. Zelfs met 4000 woorden zou ik geen goed recht kunnen doen aan dit waanzinnige verhaal. Dus houd je van fantasy, kun je als lezer wel tegen een stootje en heb je de Grisha-trilogie (waarnaar verwezen wordt) al gelezen? Lees dan zeker List & leugens en Kraai & koninkrijk!

Verguld van Marissa Meyer

Ik ben niet altijd een groot fan van hertellingen, maar voor de verhalen van Marissa Meyer sta ik vooraan in de rij. Haar Lunar Chronicles vond ik fantastisch, dus deze hertelling van Repelsteeltje moest ik absoluut lezen. En daar heb ik geen spijt van gekregen!

Molenaarsdochter Serilda heeft veel fantasie. Ze doet niets liever dan verhalen verzinnen, maar als ze op een nacht oog in oog staat met de kwaadaardige ErlKönig pakt haar leugentje om bestwil heel anders uit dan ze had gedacht. Ze maakt hem wijs dat ze goud uit stro kan spinnen. Waarna hij haar prompt de opdracht geeft om dat dan maar te bewijzen in de kerker onder zijn kasteel.

Van een hertelling van een bekend sprookje weet je natuurlijk welke kant het verhaal op gaat. Toch wist Verguld mij te verrassen. Met originele vondsten, levensechte personages en tot de verbeelding sprekende beschrijvingen van de omgeving. En omdat het verhaal nog niet af is, kan ik bijna niet wachten om verder te lezen in deel 2 (Vervloekt). Mocht je even niets meer van mij horen, dan ligt het daar aan.

Moordgids voor lieve meisjes + Zo lief als de dood van Holly Jackson

Moordgids voor lieve meisjes en Zo lief als de dood zijn deel 1 en 3 van de ‘Moordgids’-serie van Holly Jackson. Deel 2 is een onmisbaar deel van het verhaal, maar vond ik net iets minder sterk dan deze 2. Vandaar dat alleen deel 1 en 3 in mijn lijstje met nieuwe favoriete boeken staan.

Voor haar profielwerkstuk doet Pip onderzoek naar een moord die 5 jaar eerder in haar dorp is gepleegd. Tiener Sal vermoordde zijn vriendin Andie en pleegde zelfmoord. Al snel stuit ze op geheimen, maar daarmee wordt ook duidelijk dat iemand niet wilt dat ze de zaak oprakelt. Als ze duidelijk tegengewerkt wordt, begint Pip zich af te vragen of de echte moordenaar nog leeft…

Heb jij wel zin in een paar slapeloze nachten? Dan is dit de serie voor jou! Bij het eerste deel dacht ik nog ‘acht leuk, een soort Midsummer Murders met tieners’ maar deel 3 bezorgde mij letterlijk hartkloppingen. Weet dus waar je aan begint! (Maar begin er maar wel aan, want oooo wat zijn deze boeken goed!)

Heb jij nieuwe favoriete boeken ontdekt in 2022?

Las jij in 2022 boeken die meteen je nieuwe favorieten werden? Laat het mij weten, want ook dit jaar wil ik weer veel mooie, leuke en fantastische boeken gaan lezen. Ik heb mijn leesdoel gewoon weer op 52 gezet en of ik het nou haal of niet, maakt natuurlijk helemaal niet uit. Als de verhalen maar goed zijn!


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven