Spring naar content

Mijn favoriete kinderboeken van vroeger

Mijn favoriete kinderboeken van vroeger | Het magische verhaalToen ik nog tot de doelgroep behoorde, was ik echt dol op de Kinderboekenweek. Ik verslond sowieso al boeken, dus zo’n hele week vol kinderboekenpret was natuurlijk de kers op de taart. Nu ben ik trouwens nog steeds groot fan van kinderboeken en de Kinderboekenweek, maar schrijf ik hier eigenlijk niet zo vaak over. Tijd dus om daar – nu de Kinderboekenweek dit jaar weer begonnen is – eens iets aan te doen door mijn favoriete kinderboeken van vroeger in het zonnetje te zetten!

De Gebroeders Leeuwenhart

Ik begin maar meteen met mijn aller-, aller-, allerfavorietste kinderboek: De Gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren. Wat was ik verslingerd aan dit verhaal! Toen ik het eenmaal in de bibliotheek ontdekt had, heeft het minstens een jaar geduurd voordat ze het terugkregen. Nadat ik mijn eigen exemplaar had gekocht. Later kocht ik in Zweden ook nog de Zweedse uitgave, die ik prima kon lezen omdat ik ‘m in het Nederlands ongeveer uit mijn hoofd kende.

En mocht je De Gebroeders Leeuwenhart nog niet kennen, dit is een korte samenvatting:
De broers Jonatan en Kruimel zijn onafscheidelijk. Als zij kort na elkaar sterven, ontmoeten ze elkaar weer in Nangijala, een sprookjesachtige plek. Maar niet alles is er zo mooi als het lijkt, want de wrede heerser Tengil houdt het land in zijn macht. Zijn vreselijkste wapen is de draak Katla. Kunnen de broers dit monster verslaan?

Kruistocht in spijkerbroek

Als kind maakte je mij al blij met dikke boeken. Kruistocht in spijkerbroek van The Beckman was dus een perfect cadeau voor mijn tiende verjaardag. Ik ben er meteen ingedoken en heb eerlijk gezegd weinig meegekregen van de rest van mijn verjaardag. Tja, als boekenwurm moet je nou eenmaal prioriteiten stellen. Daarna heb ik het boek als kind nog regelmatig herlezen, want ik was diep onder de indruk van deze kinderkruistocht.

En mocht je Kruistocht in spijkerbroek nog niet kennen, dit is een korte samenvatting:
De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen.

Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige – en vooral goedgelovige – kinderen, aan wie wonderen zijn beloofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote handen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw tenminste, als er niets fout gaat…

Matilda

Natuurlijk herkent iedere jonge boekenwurm zich in Matilda. Hoewel de meeste kinderen gelukkig niet zulke ellendige ouders of een feeks van een schoolhoofd hebben, is die liefde voor lezen in Matilda van Roald Dahl erg herkenbaar. Heb jij ook geprobeerd of je met je gedachten spullen kon laten bewegen? Ik uiteraard wel!

En mocht je Matilda nog niet kennen, dit is een korte samenvatting:
Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje, dat geweldig goed kan leren. Maar haar vader en moeder behandelen haar als een onderkruipsel, niet als een dochter. Ze vinden haar maar een lastig persoontje, dat ze dulden totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. Matilda kon praten als een volwassene toen ze anderhalf was, lezen met drie, en al vóór ze vijf jaar was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. En toch vinden haar ouders haar alleen maar een lastpost.

Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand kan.

Niels Holgerssons wonderbare reis

Toegegeven: ik was eerst fan van de tekenfilm (wel die oude, mooi getekende!) en toen pas van het boek, maar dat komt waarschijnlijk vooral doordat ik als kleuter Niels Holgerssons wonderbare reis van Selma Lagerlöf nog niet kon lezen. Toen ik later ontdekte dat het dus eigenlijk een boek was, werd dit al snel één van mijn favorieten.

En mocht je Niels Holgerssons wonderbare reis nog niet kennen, dit is een korte samenvatting:
Niels leidt een heel gewoon leven op een boerderij in Zweden, maar op een dag verandert alles. Als hij een kabouter vangt en de dieren pest, tovert de kabouter hem voor straf klein. Dan wordt Niels per ongeluk halsoverkop meegevoerd door een groep ganzen op een duizelingwekkend avontuur door heel Zweden. Zo begint zijn wonderbare reis.

Hasse Simonsdochter

Lange tijd was Thea Beckman mijn meest favoriete auteur, dus dat er van haar twee boeken in mijn favorietenlijstje staan, is helemaal niet zo vreemd. En wat was ik onder de indruk van haar Hasse Simonsdochter! Dat het ook nog eens gebaseerd was op een waargebeurde geschiedenis (zoals eigenlijk al haar boeken) sprak mij extra aan. Dit is zo’n boek dat ik echt nog eens moet herlezen – ik weet zeker dat ik het nog steeds waanzinnig goed vind.

En mocht je Hasse Simonsdochter nog niet kennen, dit is een korte samenvatting:
In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders.

Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met hem te trouwen. Samen trekken ze naar de Veluwe, waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. Hasse geniet van het vrije leven, maar Van Schaffelaar en zijn mannen zijn niet overal geliefd en van verschillende kanten dreigt gevaar.


Wat zijn jouw favoriete kinderboeken van vroeger?


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven