Spring naar content

7 Beatlesboeken op mijn wil-ik-hebben-lijstje

7 Beatlesboeken op mijn wil-ik-hebben-lijst | Het magische verhaal“Well, here we are again, another fab Global Beatles Day.”*

Jawel, het is weer 25 juni en dat betekent dat de hele wereld vandaag viert dat The Beatles ons zoveel fantastische, geweldige en fenomenale muziek hebben gegeven. Dus zet je stereo op standje burenruzie en duik in een boek. Een Beatlesboek wel te verstaan, want zoals je misschien wel weet, zijn er duizenden, duizenden en duizenden boeken over John, Paul, George en Ringo geschreven. Waarbij ik serieus denk dat ik niet overdrijf met deze aantallen.

En al die Beatlesboeken zou ik dolgraag willen lezen. Ik heb er al aardig wat kunnen afvinken. Van fantastische biografieën tot regelrechte baggermeuk, maar dat is natuurlijk nog lang niet genoeg. Zo zijn er namelijk 7 Beatlesboeken die eigenlijk niet in mijn collectie mogen ontbreken – wat ze helaas toch doen. Tijd dus om mijn spaarvarken om te keren en te zorgen dat ik deze Beatlesboeken van mijn wil-ik-hebben-lijstje scoor!

1. Tune In: The Beatles: All These Years

Dit is misschien wel het boek dat het hoogst op mijn wil-ik-hebben-lijstje staat. Tune In: The Beatles: All These Years van Mark Lewisohn. Een completer boek over The Beatles bestaat er niet, want wist je dat dit eerste deel (het wordt een trilogie) 1728 pagina’s telt? En die gaan alleen over de periode tot eind 1962. De enige reden dat dit boek nog niet in mijn kast staat, is dat deze ultralange extended edition 123 euro kost. Ai.

2. The Beatles: The authorised biography

Een boek met de persoonlijke goedkeuring van John, Paul, George en Ringo. Het enige boek ook, dus wat dat betreft is The Beatles: The authorised biography van Hunter Davies sowieso een must have. Het verscheen in 1968 en bevat daardoor niet het hele Beatlesverhaal – net zoals dat het misschien iets rooskleuriger is verwoord dan dat het allemaal was. Maar ja, The Beatles wilden natuurlijk ook gewoon een mooi verhaal verkopen. Dus snel maar dit boek aanschaffen om zelf te lezen hoe zij hun sprookje in de sixties vertelden.

3. Love Me Do! The Beatles’ progress

Het is één van de eerste Beatlesboeken en wordt geprezen als één van de beste. Daarom mag Love Me Do! The Beatles’ progress van Michael Braun eigenlijk niet in mijn verzameling ontbreken. In 1963 reisde hij bij het losbarsten van Beatlemania met The Beatles mee en kreeg zo een inkijkje in het hectische leven van John, Paul, George en Ringo. Dit moet ik lezen!

4. Magical Mystery Tours: My life with The Beatles

Verhalen van mensen ‘die erbij waren’, zijn misschien wel het leukst. Beter in ieder geval dan een biograaf die meer geïnteresseerd is in geld verdienen dan in The Beatles zelf. Hoewel… die zak geld is voor vrienden, familie en bekenden van The Beatles misschien ook wel een belangrijke reden om een boek te schrijven. Of dat voor Tony Bramwell, jeugdvriend uit Liverpool, met Magical Mystery Tours: My life with The Beatles ook geldt, wil ik graag zelf ontdekken.

5. Standing in the wings: The Beatles, Brian Epstein and Me

Sinds ik bedacht dat Beatlesmanager Brian Epstein de mythische god Brin was, ben ik mij meer in zijn turbulente leven gaan verdiepen. Vandaar dat ik heel graag Standing in the wings: The Beatles, Brian Epstein and Me van Joe Flannery aan mijn collectie Beatlesboeken toe wil voegen. Flannery was een goede vriend van Brian en in dit boek schijnt hij een mooi en realistisch beeld van hem (en The Beatles) te schetsen.

6. Baby’s in Black: The Story of Astrid Kirchherr & Stuart Sutcliffe

Ik las al eerder graphic novels over The Beatles, maar Baby’s in Black: The Story of Astrid Kirchherr & Stuart Sutcliffe van Arne Bellstorf ontbreekt nog in mijn verzameling. Dit boek vertelt het verhaal van Astrid en Stu. De eerste een Duitse fotografiestudent, de tweede kunststudent en bassist van een onbekende band uit Liverpool. The Beatles heten ze en in 1960 treden zij wekenlang nacht na nacht op in het ruige Hamburgse nachtleven. Voor Astrid en Stu is het liefde op het eerste gezicht en dat is het begin van een tragisch liefdesverhaal (ik bestel meteen een pak zakdoekjes mee).

7. Postcards from the boys

Dit boek wil ik al zo lang hebben! Postcards from the boys is namelijk niet zomaar een boek, maar een boek van Ringo Starr. Hierin verzamelde hij alle ansichtkaarten die hij door de jaren heen van de andere Beatles ontving. Zo schattig cool! En nog leuker is, dat ik dit boek na lang zoeken eindelijk gevonden heb zonder dat ik er 100 euro voor hoef neer te tellen. Dus die gaat nu in mijn winkelmandje! Meteen eentje die ik van wil-ik-hebben naar HEBBES! kan verzetten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer Beatlesboeken die op mijn wil-ik-hebben-lijst moeten staan. Maar ik ken ze niet allemaal. Dus als jij nog absolute must reads weet, vertel het me in de reacties hieronder. Ga ik ondertussen even een tweede hypotheek afsluiten om al die fantastische boeken te kunnen betalen…

 
*Vrij naar George Harrison, The 6th Xmas Record (1968)


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven