Spring naar content

Ik stond als schrijver op een beurs! (En dit is wat ik daarvan leerde)

Ik stond als schrijver op een beurs | Het magische verhaalJe zou het kunnen zien als een mijlpaal in het schrijversbestaan: de eerste keer dat je als schrijver op een beurs staat. Voor de één is zoiets appeltje-eitje, voor de ander is het een iets grotere drempel. Waarbij ik tot die laatste categorie behoor. Maar hé, ik heb het gewoon gedaan! Het was doodeng en reuzespannend. Maar ook superleuk en voor herhaling vatbaar. Want ik beleefde (overleefde) mijn eerste beurs als schrijver!

Mijn boek op een Beatlesbeurs

De Beatlesfanclub organiseert twee keer per jaar een Beat Meet. Dat is – je raadt het al – een Beatlesbeurs vol met LP’s, CD’s, DVD’s, allerhande memorabilia, live optredens en natuurlijk… boeken! Dat is dus dé plek om Het magische verhaal van de Verteller onder de aandacht te brengen, daar hoefde ik niet lang over na te denken.

Maar – zo bleek – denken en doen zijn twee heel verschillende dingen…

Mijn eerste beurs als schrijver was daarom niet alleen een hele beleving, maar ook heel leerzaam. Met deze eerste ervaring zou ik het de volgende keer namelijk toch net even iets anders aanpakken. Het kan namelijk beter en dit is wat ik leerde van mijn eerste poging om mijn boek te promoten op een beurs:

1. Begin op tijd met voorbereiden en regelen

Ik roep al jarenlang dat ik met mijn boek op een Beatlesbeurs wil staan, maar door een zeker virus kwam het er daar steeds niet van. Dus toen de Beat Meet van april 2022 door zou gaan, wist ik meteen dat ik daar bij wilde zijn. En ik sloeg meteen aan het mailen en regelen.

Maar niet heus.

Tja, ik ben zo’n schrijver die zich het liefst verstopt in haar schrijversnest. Dus zat ik er een beetje tegenaan te hikken, terwijl ik mijzelf wijs maakte dat ik nog zeeën van tijd had. Tuurlijk Laura, droom lekker verder. En toen ik ein-de-lijk 3 dagen voor de beurs eens een mailtje stuurde, was ik natuurlijk gewoon veel te laat om het nog goed aan te kunnen pakken.

Gelukkig reageerde de organisator van de beurs heel snel en enthousiast en kreeg ik op de valreep een eigen plekje voor mijn boeken. Mijn getreuzel had er helaas wel voor gezorgd dat ik mijn boek niet echt in de spotlights kon zetten. Geen gelikte posters ofzo, maar een aantal printjes met informatie. Ook het persbericht met beursinfo had ik niet meer gehaald. Allemaal mijn eigen stomme schuld en een wijze les voor de volgende keer. Dan begin ik wél op tijd met regelen en voorbereiden.

2. Zorg dat je een goede pitch van je boek hebt

Voor mij als schrijver is het natuurlijk superduidelijk waar Het magische verhaal van de Verteller over gaat. De bezoekers van een beurs zegt het daarentegen helemaal niets. Dus kreeg ik regelmatig de vraag: ‘Waar gaat het boek over?’

O help!

Had ik nu maar een goede pitch van mijn boek voorbereid. Heel suf misschien, maar daar had ik van tevoren dus niet over nagedacht. Waardoor ik maar wat stond te stamelen en het niet zo mooi verwoordde als had gekund. Jammer. Maar weer een puntje van verbetering voor de volgende keer dar ik als schrijver op een beurs sta!

3. Deel hebbedingetjes van je boek uit

Ik heb supermooie boekenleggers van Het magische verhaal van de Verteller. Die had ik zo waar nog bij ook, dus dat ging in ieder geval goed. Wat ik echter niet zo goed in de gaten had, is dat je die dingen dan ook moet uitdelen om je boek onder de aandacht te brengen.

Lekker snugger.

Mensen zijn nu eenmaal dol op cadeautjes, dus zo iets als een boekenlegger is een perfecte weggever. De beursbezoekers zijn blij met het gratis hebbedingetje en ondertussen zien ze wel iedere keer weer de titel en de kaft van mijn boek voorbij komen. Je kunt het zien als subtiel hersenspoelen, maar hé, alle marketingtrucjes zijn toegestaan als je als schrijver je boek wilt promoten!

Maar goed, dat het zo werkt, zag ik dus wat laat in. Ik had ze gewoon op mijn tafeltje liggen en dat was het weer. Gelukkig wees Bregje mij erop (geef die mensen een boekenlegger mee!), dus ik heb dit geheime wapen nog wel even kunnen inzetten. En de volgende keer neem ik ook een wagonlading stickers en pennen mee. Want uitdeeldingetjes zijn de bom op een beurs.

Op naar mijn volgende beurs als schrijver!

Al met al was het enorm leuk om als schrijver op een beurs te staan. Ik ben er niet rijk van geworden, maar het was wel een hele ervaring die mij ook nog eens wat nuttige verbeterpunten opleverde. Kan ik het de volgende keer beter doen. Op naar een volgende beurs!

(Weet jij nog een leuke beurs waar Het magische verhaal van de Verteller helemaal op zijn plek is? Laat het me weten!)

 


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven