Spring naar content

Leestip: De olifantendief

Leestip: De olifantendief | Het magische verhaalDe olifantendief voelt als een sprookje. Daarom is het des te opmerkelijker dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Hoe geweldig is dat?!

In 1872 liep de olifant Maharadja van Edinburgh – waar hij verkocht werd op een veiling – naar de dierentuin van Manchester, zijn nieuwe verblijfplaats. Maar dat, zo schrijft auteur Jane Kerr in haar nawoord, was eigenlijk maar een saaie reis. Dus gebruikte ze deze gebeurtenis als basis voor De olifantendief en schreef een avontuurlijk en hartverwarmend verhaal over een straatjongen die niet alleen vriendschap met een olifant sluit, maar ook eindelijk de liefde en warmte van een familie leert kennen.

De olifantendief

Boy is een jongen zonder naam, zonder familie en zonder stem. Hij zwerft door de straten van Edinburgh en probeert te overleven door diefstal en zakkenrollen. Dan wordt hij door de grootste schurk van de stad naar een veiling van exotische dieren gestuurd met de opdracht om een grote som geld terug te vinden.

Geen lastig karwei voor Boy (zoals iedereen hem bij gebrek aan een naam noemt), maar toch komt hij in de problemen wanneer een van de bezoekers hem betrapt op zakkenrollen. Deze meneer Jameson heeft echter zijn zinnen gezet op Maharadja de olifant en wanneer het hem niet lukt om een bod te doen, zet hij Boy in om de aandacht van de veilingmeester te trekken.

Iets wat eerst rampzalig verkeerd lijkt te gaan, pakt wonderbaarlijk goed uit voor Boy. Meneer Jameson koopt Maharadja en wil dat de jongen verkleed als Indiase prins op de olifant naar Manchester rijdt. Alles voor wat publiciteit. En o ja, om de weddenschap te winnen die hij met de eigenaar van een rivaliserende dierentuin heeft afgesloten. Dus Boy heeft 7 dagen de tijd om met een olifant van Edinburgh naar Manchester te lopen…

Op zich al een lastige opgave, maar als er onderweg steeds meer dingen mis gaan, is het niet duidelijk of al zijn reisgenoten wel te vertrouwen zijn. Gaan hij en Maharadja het ondanks alle tegenslagen wel op tijd halen?

Meer dan een verhaal vol avonturen

Zo samengevat klinkt het als een spannend avonturenverhaal, maar De olifantendief is meer dan dat. Er zit een diepere laag in. Eén die draait om liefde, vriendschap en familie. Om waardering en vooroordelen.

In het Edinburgh van 1872 heeft Boy geen gemakkelijk leven en het doet gewoon pijn hoe sommige mensen hem behandelen. Je voelt zijn pijn. Dat hij niet kan praten zorgt ervoor dat hij zijn gedachten en gevoelens niet tegen anderen uit kan spreken. Alleen jij als lezer weet wat er in hem omgaat en dat maakt het verhaal nog intenser.

De olifantendief is een jeugdboek, maar ook echt een aanrader voor wie van historische romans houdt. En dat er ooit echt een olifant was die Maharadja heette en die van Edinburgh naar Manchester liep, maakt het misschien wel extra bijzonder.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven