Spring naar content

5 leestips van George Harrison

5 leestips van George Harrison | Het magische verhaalOver de muzikaliteit van The Beatles zijn er natuurlijk hele bibliotheken vol geschreven. Maar wist je dat John, Paul, George en Ringo zelf ook graag lezen (lazen)? Boeken vormden zelfs meer dan eens de inspiratie voor hun nummers. Hoog tijd dus voor een vierluik met de leestips van The Beatles. Welke boeken zouden zij je aanraden? En omdat het vandaag zijn verjaardag is, begin ik met de 5 leestips van George Harrison.

Bhagavad Gita

Van alle Beatles was George zonder twijfel de meest spirituele. In de tweede helft van de jaren zestig kwam hij in aanraking met de Indiase muziek en cultuur en begon hij zich te interesseren voor het hindoeïsme. Dit hoor je duidelijk terug in zijn nummers. Ook beïnvloedde het zijn levensvisie.

De Bhagavad Gita is een beroemd Indiaas epos dat ongetwijfeld op George leeslijstje heeft gestaan. De Gita beschrijft het gesprek tussen hindoegod Krishna en de vedische prins Arjuna. Deze laatste moet een veldslag uitvechten tegen zijn familie en vrienden om de heerschappij over zijn land terug te krijgen. Dit wil hij niet, omdat hij deze strijd op geen enkele manier kan winnen. Ook als hij wint, heeft hij verloren. Krishna geeft hem instructies en toont hem zijn ware universele gedaante. Dit zorgt dat Arjuna weet wat hem te doen staat en zo het slagveld kan betreden, waar hij uiteindelijk wint.

How to build a car

George was een man van uitersten. Van een hindoeïstisch geschrift gaan we namelijk naar een boek over snelle auto’s. En met snel bedoel ik Heel Erg Snel, want George was een groot Formule 1-fan. Hij liet zelfs zijn eigen McLaren F1-wagen bouwen voor het bedrag van een slordige 900.000 euro.

Een boek als How to build a car van Adrian Newey is er dan ook echt één voor op Georges nachtkastje. Als ontwerper van Formule 1-bolides heeft Newey immers heel wat te vertellen over de racesport. In dit boek lees je hoe hij begon met het ontwerpen van snelle auto’s en hoe zijn designs uiteindelijk leidden tot racewagens die alle records verbroken.

Vita Sackville-West’s Sissinghurst: The Creation of a Garden

Nog zo’n grote liefde van George Harrison: tuinieren. Bij een van de grootste muzikanten ooit denk je misschien al snel dat hij altijd bezig is met muziek, graag in het middelpunt van belangstelling staat en zich omringt met gillende fans, maar niets is minder waar bij George. Hij vond het heerlijk om te tuinieren en toverde eigenhandig zijn verwaarloosde landgoed Friar Park om in een groen paradijs.

Hij was trouwens niet de eerste beroemdheid die zijn handen (letterlijk) vuil maakte met het opknappen van een landgoed. De Engelse schrijfster Vita Sackville-West ontfermde zich over de tuinen van Sissinghurst Castle waar zij en haar man woonden. Dit deed zij met zo veel passie dat deze tuinen nu beheerd worden door de National Trust en de best bezochte van Engeland zijn. Vita Sackville-West’s Sissinghurst: The Creation of a Garden is dan ook echt een boek voor George.

I Tjing: Het boek der veranderingen

Een goede songwriter kan van alles een liedje maken, toch? George wilde de proef op de som nemen, sloeg een willekeurig boek open en las gently weeps. Twee woorden die hij vervolgens gebruikte om While My Guitar Gently Weeps te schrijven. Nou, dan ben je geen goede songwriter, maar een geniale songwriter!

Het boek dat George opensloeg, was de I Tjing. Deze oosterse filosofie stelt dat alles gebeurt met een reden. Grappig dat uitgerekend een boek hierover leidde tot één van de allermooiste Beatlesliedjes. Wil je je zelf verdiepen in de I Tjing? Dan is de vertaling van Richard Wilhelm een goede start.

Monty Python’s Big Red Book

George blijft je verrassen. Want wist je dat hij een groot fan van Monty Python was? Hij wilde zelfs zo graag dat zijn Python-vrienden de film Life of Brian konden maken, dat hij een hypotheek op Friar Park (dat landgoed inderdaad) afsloot en zo de benodigde miljoen pond op tafel kon leggen.

Daarom moet er uiteraard ook een Monty Python-boek op het lijstje met leestips van George Harrison staan. Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar het zou mij verbazen als er geen exemplaar van Monty Python’s Big Red Book in de bibliotheek van Friar Park staat. Dit boek (met overigens een blauwe kaft) is een bundeling van de sketches van de eerste twee series van Monty Python’s Flying Circus.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven