Spring naar content

5 dingen die je nooit moet doen als boekenwurm

Dingen die je nooit moet doen als boekenwurm | Het magische verhaalAls het op boeken aankomt, bedoel je het goed als boekenwurm. Of nou ja, behalve puntje 4 dan, want dat is natuurlijk niet bepaald netjes. Maar gelukkig kunnen we over het algemeen zeggen dat boekenwurmen heel lieve en aardige mensen zijn. Als het op boeken aankomt, laat jij je van je beste kant zien. Toch zijn een aantal dingen die je nooit moet doen als boekenwurm. Want ook al heb je de beste bedoelingen, op het eind zit je mooi met de gebakken peren…

Dit zijn 5 dingen die je nooit moet doen als boekenwurm:

1. Nog één hoofdstukje lezen

Wie is er nog nooit ingetrapt? Het is laat, je ligt in bed / hangt op de bank en je moet echt gaan slapen. Maar je bent aan het lezen. Je boek is zo spannend, mooi en geweldig. Nog één hoofdstukje en dan ga je echt slapen, beloof je jezelf. Nog één hoofdstukje en dan doe je echt het licht uit.

Uiteindelijk is het half vier in de ochtend, heb je wallen waar Dubrovnik jaloers op is en hoor je de eerste wakkere vogeltjes alweer vrolijk fluiten. Je boek is uit. Want nog één hoofdstukje dan is nooit nog één hoofdstukje dan. Neem dat maar van mij aan.

2. Een boek cadeau doen

Als boekenwurm vind je ongetwijfeld dat er geen mooier cadeau is dan een boek. Voor jezelf, maar ook om te geven. Ik vind het in ieder geval enorm leuk om voor iemand een boek uit te zoeken en dit met een grote smile cadeau te doen. Maar vergis je niet: daarmee kun je jezelf lelijk in de vingers snijden…

Ik geef graag boeken aan mijn vriendin. Boeken waarvan ik zeker weet dat het echt iets voor haar is. Het enige probleem is alleen, dat ik die boeken ook leuk vind. Dat ik ze ook wil lezen. Maar ja, het is dan wel zo netjes als zij haar eigen gekregen boeken eerst mag lezen. Dus moet ik wachten… Je kunt dus wel zeggen dat ik de laatste jaren mijn zelfbeheersing enorm heb getraind!

3. Lekker snacken tijdens het lezen

Niets zo relaxed als wat te knabbelen hebben tijdens het lezen. Terwijl je bladzijdes verslindt, peuzel je ook zonder problemen zakken chips leeg of werk je ongemerkt een hele reep chocolade weg. Of nou ja, zonder problemen en ongemerkt? Vergeet dat maar!

Snacken en lezen is een dodelijke combinatie. Misschien dat jij je knabbels met mes en vork naar binnen werkt, maar mij lukt het niet om netjes te snacken. Dus zit er altijd wel een vette veeg, chocoladevlek of geplet koekje tussen mijn boek. Wat natuurlijk onwijs zonde is.

4. Een bibliotheekboek stelen

Wat is de bibliotheek toch een fantastische plek! Daar vond je namelijk dat ene geweldige boek. Het verhaal waar je geen genoeg van krijgt. Dat boek dat je al 300 keer hebt verlengd. Je kent ieder vlekje op de bladzijden. Het boek ruikt zelfs niet eens meer naar de bieb, maar naar jou. Dus wie heeft er nou meer recht op, de bibliotheek of jij?!

O o. Je overweegt toch niet echt om… een bibliotheekboek te stelen? Ik geef toe dat het heel verleidelijk kan zijn. Je hebt het boek toch eigenlijk al praktisch geadopteerd, dus waarom zou je het de volgende keer niet gewoon in je tas stoppen en ‘vergeten’ te lenen? Maar doe het niet! Want dan heb je wel je favoriete boek in de kast staan, maar ook een immens schuldgevoel – iedere keer dat je ernaar kijkt. Dat verpest aardig het leesplezier.

5. Kilo’s boeken meenemen op vakantie

Voor veel boekenwurmen staat vakantie gelijk aan ‘lekker veel lezen’. Dus neem je ook lekker veel boeken mee op vakantie. Een koffer vol. Een achterbak vol. Je moet wel zeker weten dat je genoeg te lezen bij hebt.

Maar de auto zit zo vol met boeken dat je niet merkt dat je je slaapzak vergeet. Of bij het inchecken van je koffer bezwijkt de bagageweegschaal door het gewicht van de boeken. Je struikelt continu over rondslingerende boeken in je tent, hotelkamer of junglehutje. En het ergste is nog wel: uiteindelijk komt 95 procent van de boeken ongelezen mee terug. Want je had het toch te druk met andere dingen…

 
Tja, het valt niet mee om een boekenwurm te zijn. Je liefde voor boeken en lezen zorgt soms voor aardig wat ongemak. Herkenbaar? Zijn er nog meer dingen die je nooit moet doen als boekenwurm? Laat het mij weten!

 


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven