Spring naar content

Recensie The Beatles: hier, daar en overal van Craig Brown

Recensie The Beatles: hier, daar en overal | HMVVDVBij ieder nieuw Beatlesboek kun je je afvragen of het niet een herhaling van zetten is. Immers: over The Beatles is toch alles al geschreven wat er te weten valt? The Beatles: hier, daar en overal van Craig Brown bewijst het tegendeel.

Op de voorkant van het boek staat een quote afkomstig uit een recensie van The Times: ‘Geestig, snel en onredelijk vermakelijk’. Dat is natuurlijk altijd maar afwachten. Een quote op de cover is een slimme marketingtruc van de uitgever, maar in dit geval klopt het helemaal. Er is geen woord van gelogen. Tussen de bekende Beatlesgeschiedenisverhalen door doet de auteur (op hilarische wijze) verslag van zijn bezoek aan Liverpool tijdens de International Beatles Week die ieder jaar in augustus wordt gehouden. Zo bezoekt Brown de voormalige woningen van John Lennon en Paul McCartney en wekt daarmee nogal wat wrevel van de aanwezige gidsen op…

Zo’n persoonlijke noot is een welkome en originele aanvulling op een verhaal dat menig lezer van The Beatles: hier, daar en overal al van A tot Z zal kennen.

De verhalen achter de verhalen

De belevenissen van de auteur zijn bovendien niet het enige persoonlijke tintje dat The Beatles: hier, daar en overal bijzonder maakt. Het boek is doorspekt met brieven en bekentenissen van Beatlesfans. Dit geeft een uniek inkijkje in Beatlemania waar je als lezer af en toe toch even van staat te kijken. Want aan je Beatlesposters likken? Het is bij mij in ieder geval nooit opgekomen om zoiets te doen!

Daarnaast is het goed te merken dat Craig Brown heel wat onderzoek heeft verricht om dit boek te kunnen schrijven. Hij combineert feiten en verhalen uit andere Beatlesboeken, heeft talloze interviews gelezen en uren en urenlang video’s bekeken om (opnieuw) de geschiedenis van The Beatles uit de doeken te kunnen doen. Dit werkt wonderbaarlijk goed. Het geeft een mooi beeld van de levens van John, Paul, George en Ringo. Van hun jeugd in Liverpool tot aan het moment dat in 1970 de band uit elkaar gaat en alle mooie, hysterische, wonderbaarlijke en levensveranderende gebeurtenissen die zich in de tussentijd afspelen.

De Beatlesgeschiedenis aangevuld met originele invalshoeken zoals ‘wat als-scenario’s’, interviews, hitlijsten, Beatlesmemorabilia (en de enorme prijzen die hiervoor betaald worden), herinneringen van Beatlesfans en omschrijvingen van het tijdsbeeld zorgen ervoor dat The Beatles: hier, daar en overal een complete en toegankelijke biografie voor alle Beatlesfans is.

Complimenten voor de auteur en vertaler

Craig Brown is geen onbekende op het gebied van biografieën. Dat is goed te merken aan The Beatles: hier, daar en overal. Als auteur en journalist weet Brown gewoon heel goed hoe hij onderzoek doet naar zijn onderwerp en hoe hij hier op een aanstekelijke wijze over schrijft. Zijn verantwoording over de bronnen die hij heeft gebruikt om dit boek te kunnen schrijven, laat goed zien met hoeveel toewijding hij zich op zijn taak heeft gestort. Iets wat iedere Beatlesfan zeker zal weten te waarderen!

Ook de Nederlandse vertaling van The Beatles: hier, daar en overal door Robert Neugarten verdient een compliment. Heerlijk om ‘The Beatles’ niet als ‘De Beatles’ vertaald te zien.

Leesfragment (pas op: verslavend!)

Xander Uitgevers heeft een leesfragment op de website staan zodat je alvast een aantal pagina’s uit het boek kunt lezen. Maar let op, als je eenmaal begonnen bent, wil je doorlezen in deze verfrissende en originele biografie over The Beatles!


Titel: The Beatles: hier, daar en overal
Auteur: Craig Brown
Uitgever: Xander Uitgevers
ISBN: 9789401615280

 

Met dank aan Xander Uitgevers voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft op geen enkele wijze invloed gehad op mijn mening over het boek.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven