Spring naar content

Mei 2021: mijn gelezen boeken

Mei 2021: mijn gelezen boekenVan waanzinnig goede fantasy tot een non-fictie boek over de nummers op het Beatlesalbum Yellow Submarine: in mei las ik vijf heel verschillende boeken. En omdat ik het niet alleen heel leuk vind om boeken te lezen, maar ook om erover te schrijven, vertel ik in dit blog welke boeken dit zijn en wat ik ervan vond. Dit zijn mijn gelezen boeken in mei 2021.

De goddelozen van Margaret Owen

De goddelozen is het vervolg op De genadigen en hierin gaat het verhaal van Fie verder. Ze heeft haar queeste tot een einde gebracht en nu is het aan kroonprins Jasimir om zijn deel van de belofte na te komen. Maar of hij dat nu wel of niet van plan is, de tirannieke koningin Rhusana zet alles op zijn kop door zich de troon toe te eigenen en haar schrikbewind door te voeren. Een bewind waarvan vooral Fie en de andere kraaien de dupe van zullen zijn…

Als je deel één niet gelezen hebt, klinkt bovenstaande omschrijving wellicht wat warrig. Maar geloof me, dit verhaal is zo steengoed! Lees daarom eerst even in dit Facebookbericht waar De genadigen overgaat en geloof mij gerust op mijn blauwe ogen als ik zeg dat je deze duologie echt wilt lezen. Ik gaf De goddelozen 5 sterren.

Fandom van Anna Day

Violet is fan van het boek en de film De Galgendans. Verkleedt als hoofdpersoon Rose gaat ze met haar vriendinnen en broertje naar een cosplay om de acteurs te ontmoeten. Maar dan belandt het viertal door een vreemd ongeluk in de wereld van De Galgendans en die is in werkelijkheid een stuk minder leuk. Al snel wordt duidelijk dat Violet de rol van de heldhaftige Rose op zich moet nemen en ze het verhaal tot het einde toe moeten uitspelen, willen ze er levend uit komen…

Fandom is echt zo’n verhaal waar ik even aan moest wennen. Ik was niet direct fan, om het maar zo te zeggen. Het leek zo voorspelbaar. Naarmate het verhaal vorderde wist het mij gelukkig steeds meer en meer te overtuigen en als bonus waren ze daar toch: plottwists! Kijk, daar zat ik op te wachten. Daarom 4 sterren voor Fandom.

De Mitford-moorden van Jessica Fellowes

In het Londen van 1920 probeert Louisa te ontsnappen aan haar armoedige leven en aan haar louche oom. Dat lijkt te lukken als ze een baan als kindermeisje bij een rijk gezin krijgt, maar dan raken zij en de oudste dochter Nancy Mitford in de ban van een moord op een verpleegster. Ze willen de zaak oplossen. Of bemoeien zij zich met dingen die hen niet aangaan?

Dit boek (het eerste deel in een serie van zes) heeft voor mij een groot pluspunt: het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De moord op de verpleegster heeft echt plaatsgevonden en Nancy Mitford bestond echt. Dat maakt deze klassieke whodunit voor mij nog interessanter en hierdoor kreeg het boek van mij 4 sterren.

Sherlock Holmes and the case of the dead Beatle van William Hrdina

Paul McCartney is dood en vervangen door een dubbelganger. Dat is wat The Beatles ons vanaf eind 1966 duidelijk proberen te maken met hun songteksten en albumhoezen. Maar ja, wie gelooft dat nou? Als de befaamde Sherlock Holmes zich over de aanwijzingen buigt, wordt al snel duidelijk hoe de vork in de steel zit.

Ik heb je vast wel eens verteld over mijn voorliefde voor Beatlesfictie en mijn kleine obsessie voor de Paul is dood-hoax. Dus toen ik dit e-book zag, moest ik ‘m natuurlijk hebben. Daarbij zag ik over het hoofd dat het eigenlijk een kort verhaal van 20 pagina’s was, dus dit ‘boek’ was binnen no time uit. En als ik eerlijk ben? Langer hoefde het ook echt niet te duren. 3 sterren omdat ik gewoon zo dol ben op dit onderwerp.

And the band begins to play: Yellow Submarine van Steve Lambley

Het Beatlesalbum Yellow Submarine werd in 1968 uitgebracht en bevatte nummers die ook in de gelijknamige tekenfilm voorkwamen. Sommige verschenen al eerder op plaat, andere waren nieuw. Daarnaast bestaat de B-kant van de LP uit de instrumentale filmmuziek. In And the band begins to play: Yellow Submarine lees je van ieder nummer wie wat speelde, wanneer het werd opgenomen en andere bijzonderheden.

Nou, je moet wel een die hard Beatlesfan zijn om dit leuk te vinden. Gelukkig ben ik dat – ik vind het namelijk heerlijk om allerlei zinloze weetjes over The Beatles in mij op te slaan en daarom lees ik ook zo graag Beatlesboeken. Nu moet ik eerlijk zeggen dat dit boek mij af en toe iets te technisch was (vage muziektermen), maar toch nog wel 4 sterren waard.

 

Wat las jij in mei 2021? Ik ben benieuwd of je nog een aanrader hebt of juist een baggerslecht boek las. Laat het mij weten in de comments hieronder!

 


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven