Spring naar content

Leestip: P.I.D.

leestip p.i.d. bronja hoffschlag | hmvvdvP.I.D. Drie letters die een ‘buitenstaander’ – laat ik het maar even zo noemen – op het eerste gezicht niet zoveel zullen zeggen. Of moet ik gewoon toegeven dat ik geobsedeerd ben door het achterliggende verhaal van dit boek en daarom meteen wist dat ik dit absoluut zou moeten lezen?

Want dat is het geval.

Ik zag de aankondiging van P.I.D. voorbij komen op het internet, las de titel (een voor mij heel bekende afkorting) en zag de geeloranje cover met de grote, blauwe kever én de subtiel verwerkte foto’s en krantenkoppen. Het was alsof ik een schok kreeg van een statisch geladen voorwerp. Mijn hart ging meteen sneller kloppen. Het zou toch niet? Het kon niet anders! En inderdaad…

P.I.D. is een roman over één van mijn meest favoriete onderwerpen: de vermeende dood van Paul McCartney. En de look-a-like die zijn identiteit zou hebben over genomen.

Paul Is Dead

Het mag ongetwijfeld bekend zijn dat ik fan ben van The Beatles. Ik ben dan ook al ruim twintig jaar geobsedeerd door het verhaal dat Paul McCartney in november 1966 om het leven zou zijn gekomen bij een auto-ongeluk. Maar in plaats van dat hier bekendheid aan werd gegeven, zou dit uit het nieuws gehouden zijn en werd er razendsnel een vervanger gezocht die én leek op Paul én klonk als Paul én net zo virtuoos muziek kon maken als Paul. Een beetje plastische chirurgie hier en een spoedcursusje Beatle-zijn daar en niemand had door dat het niet de echte Paul was.

Tot in 1969 ene Tom naar een Amerikaans radiostation belt met de bewering dat Paul dood was en zijn plaats ingenomen was door een nep-Paul. Faul McCartney. Eén van de grootste geruchten (of mag ik broodje-aapverhalen zeggen?) was geboren.

En daarmee begint het verhaal dat in P.I.D. verteld wordt.

Here’s another clue for you all…

Nu moet je niet denken dat P.I.D. een nauwgezet verslag is wat er toentertijd in de jaren zestig is gebeurd. De complottheorie rondom Paul / Faul McCartney vormt dan wel de rode draad van de roman, maar het verhaal speelt zich in het heden. Feiten en fictie lopen naadloos in elkaar over en zelf vond ik het tijdens het lezen uiteraard heerlijk om alle kleine hints en verwijzingen op te pikken die je als niet-Beatlesfan misschien niet opvallen. (Let op de namen, mensen!)

Wil je je na (of voor of tijdens) het lezen van P.I.D. helemaal onderdompelen in aanwijzingen dat Paul McCartney echt gestorven en vervangen zou zijn? Haal dan je hart op met het lezen van de talloze (vermeende) aanwijzingen die op internet staan. Gegarandeerd leesplezier en wie weet brengen het boek en alle clues je wel aan het twijfelen… Want zou het écht waar kunnen zijn?

Titel: P.I.D.
Auteur: Bronja Hoffschlag
Uitgever: Agemo
ISBN: 978-90-821370-7-1


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven