Spring naar content

Leestip: Rood, Wit & Koningsblauw

Leestip: Rood, Wit & Koningsblauw | Het magische verhaalWat een heerlijk boek is Rood, Wit & Koningsblauw van Casey McQuiston! Ik ben groot fan van romcoms én sta iedere keer weer te juichen als er een LHBTI-boek verschijnt. Dus ja, dit boek dat best of both worlds is, wilde ik natuurlijk graag lezen.

Een koninklijke liefde

In Rood, Wit & Koningsblauw volgen we het wel en wee van Alex, de First Son van de Verenigde Staten. Zijn moeder is de president van het land en dat betekent dat hij zijn leven in de spotlights leeft. Geen probleem, want hij is slim, charismatisch en ambieert zelf een politieke carrière. Hij heeft het dus prima voor elkaar.

Maar dan is er Henry. Al vanaf hun eerste ontmoeting liggen Alex en Henry elkaar niet. Dat zou op zich niet zo’n probleem zijn, als Henry niet een prins van Engeland was geweest. En door een akkefietje worden ze gedwongen om tijd met elkaar door te brengen, want ondanks dat ze elkaar niet uit kunnen staan, moet het politieke spelletje gespeeld worden. Alles voor de schone schijn!

Al kibbelend en elkaar beledigend groeien Alex en Henry naar elkaar toe. Hun vijandschap verandert in vriendschap. Hun vriendschap verandert in liefde… Maar kan dat wel? De zoon van de president van de VS en een Engelse prins die een relatie hebben?

Passie en politiek

Rood, Wit & Koningsblauw wordt terecht een romcom genoemd. Het is grappig en gevat en er is heel wat gedoe rondom de liefde. Tegelijkertijd kaart het verschillende belangrijke thema’s aan, waarvan geaardheid en etnische afkomst de belangrijkste zijn. Dit boek lezen betekent hardop lachen, maar een pagina verder weer met gekromde tenen je frustraties verbijten omdat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om te mogen houden van wie ze willen.

Toch ben ik niet over alle punten van het boek superenthousiast. Af en toe zakte het tempo echt even weg, omdat auteur Casey McQuiston een nogal uitgebreide omschrijving van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het verhaal heeft verweven. Dat spreekt mij echt een stuk minder aan. Ik ben immers geen Amerikaan en alle ins en outs van deze rally’s deden het niet voor mij. Hierdoor was ik op een gegeven moment echt wat minder gemotiveerd om door te lezen.

Hijs de vlag voor Rood, Wit & Koningsblauw

Dat ik toch een leestip over Rood, Wit & Koningsblauw schrijf, betekent natuurlijk dat ik het boek uiteindelijk met heel veel plezier heb uitgelezen. De pluspunten zijn nou eenmaal veel sterker dan dat ene minpuntje. Bovendien ben ik gewoon blij dat dit boek is geschreven, want het is zo belangrijk dat er ook LHBTI-verhalen worden verteld. Move over ‘knappe bink ontmoet mooi meisje’. Maak plaats voor Alex en Henry!


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven