Spring naar content

Lekker lezen in de lente

Lekker lezen in de lente | Het magische verhaalLezen? Dat is gewoon altijd leuk. Of je nu op het strand ligt of binnen bij de open haard zit. Of de regen nu met bakken uit de lucht komt of wanneer je met de geur van gemaaid gras buiten in de tuin zit. Lezen is in ieder seizoen geweldig, maar sommige boeken zijn nét even iets leuker als je ze in een bepaald jaargetijde leest. Omdat ze zich in dat seizoen afspelen, bijvoorbeeld. Of omdat iets in het verhaal of zelfs op de cover je aan dat ene seizoen doet denken.

Met de krokussen in bloei en de lammetjes in de wei is het weer volop lente. Een goed moment om 5 boeken te zoeken die mij op de één of andere manier aan de lente doen denken. Dit is voor mij lekker lezen in de lente!

Rivers of London

Niets is zo heerlijk als Engeland in de lente. Want als ik aan de lente denk, dan denk ik aan tuinen vol bloeiende bloemen en daarvoor moet je natuurlijk in Engeland zijn. En o, ook voor een paar bovennatuurlijke moorden, natuurlijk… Vandaar dat ik Rivers of London van Ben Aaronovitch een echt lenteboek vind. Plus het feit dat het zich in de lente afspeelt en je de Londense uitlaatgassen het voorjaar in de lucht bijna kunt ruiken.

Het verhaal wordt verteld door Peter Grant, agent bij de Londense Metropolitan Police Service. Op een koude januarinacht moet hij een plaats delict in Covent Garden bewaken en wordt hij aangesproken door iemand die ooggetuige is van de gepleegde moord. Dat is op zich mooi, maar deze ooggetuige blijkt al decennia lang dood. Dat is het moment dat Peters leven voorgoed zal veranderen…

Uitgerekend wij

In de lente gaat het kriebelen! Als je pech hebt van de hooikoorts, maar ik bedoel natuurlijk dat er liefde in de lucht hangt. Dus lekker lezen in de lente, betekent sowieso dat een boek over de liefde niet mag ontbreken in dit lijstje. En Uitgerekend wij van Monika Peetz is daar een heel goed verhaal voor.

Niet dat het in eerste instantie heel romantisch klinkt, trouwens. Hoofdpersoon Tom heeft namelijk een wiskundig algoritme uitgedokterd waarmee hij op datingsites dé ideale vrouw kan vinden. En het werkt nog ook! Maar iemand vinden is één ding – Lisa veroveren is uitdaging twee… De omschrijving belooft een geestige romantische komedie en bovendien speelt Uitgerekend wij zich in Berlijn af (bonuspunten!), dus voor mij is dit een perfect lenteboek.

Het kippencollectief

Hoor je het? Het buitenleven roept! Groenten verbouwen, kippen voeren, onkruid wieden… De zon in je rug en lekker buiten zijn. Nu wonen wij niet op een boerderij, maar wij hebben wel een grote tuin mét moestuin, dus in de lente is dit waar ik mij mee bezighoud. (Behalve het voeren van de kippen dan. Die hebben we nog niet.)

Het kippencollectief van Susan Juby roept precies deze sfeer op. De New Yorkse Prudence erft een vervallen boerderij in Canada en droomt meteen van een eco-farm. Hoe moeilijk kan dat zijn? Nou, je snapt dat Pru de boel schromelijk onderschat, maar met de hulp van haar nieuwe, wat vreemde buren zet ze haar schouders eronder en streeft ze haar droom na. Heerlijk dus om dit te lezen in het lentezonnetje.

De gebroeders Leeuwenhart

Als ik aan de lente denk, dan denk ik aan kersenbloesem. En als ik aan kersenbloesem denk, dan denk ik aan De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren. Het boek dat ik minstens 500 keer heb gelezen. Ik vind het zo’n schitterend verhaal, hoewel je wat de inhoud betreft misschien niet direct aan de lente denk. Het gaat immers over de kinderen Kruimel (die eigenlijk Karel heet) en Jonatan die na hun dood in het land Nangijala terechtkomen.

Kruimel is ziek en zal sterven. Zijn broer Jonatan overlijd door een brand echter vlak voor hem en samen komen ze in het Kersendal in Nangijala, een sprookjesachtig land vol kampvuren, avonturen en verhalen. Maar de wrede tiran Tengil wil het vredige land bezetten. Hij heeft het naburige Bramendal al in zijn macht en de broertjes kunnen niet anders dan hiertegen ten strijde trekken. Tip: leg een pak zakdoekjes klaar.

Ergens schijnt de zon

Lekker lezen in de lente kun je natuurlijk op verschillende manieren interpreteren. Dus daarom is het ook erg leuk om een boek van iemand met een echte lentenaam op je lijstje te zetten. Ergens schijnt de zon van Lenthe Leeuwenberg heeft bovendien ook nog eens een heel geschikte titel, dus kom maar door met dit lenteleesvoer!

Hoewel ik altijd wel zin op om vakantiereisjes te plannen, wordt dat in de lente nog een graadje erger. Lastig momenteel, dus gelukkig kan ik ook boeken lezen over vakanties en buitenlandse bestemmingen. Met Ergens schijnt de zon word ik op mijn wenken bediend, want in deze feelgood gaat Sarah met haar dochtertje naar Griekenland om haar verloofde te bezoeken. Maar of dat ook zo verloop als zij in gedacht had…?

Nou, laat de zon maar schijnen en leg je stapel boeken klaar om lekker te lezen in de lente. Ik heb er zin in! Wat vind jij echte leestips voor de lente?


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven