Spring naar content

Mijn kookboeken top 10

Kookboeken top 10 | Het magische verhaalOnze keuken is nog een samenraapsel van oude, vervallen keukenkastjes, planken als werkblad en een afwasteiltje is de spoelbak. De kraan ontbreekt nog: stromend water hebben we boven, maar de buitenkraan is dichterbij. Wel is er een groot zespits gasfornuis en ook het allerbelangrijkste staat al uitgestald: onze uitgebreide collectie kookboeken!

Boeken heb je nou eenmaal nooit genoeg en dat blijkt ook voor kookboeken te gelden. Vooral Bregje is een echte kookboekenhamsteraar, dus inmiddels puilt één van de boekenkasten uit met kookboeken van allerlei koks, met allerlei thema’s en uit allerlei windstreken. Superleuk, zeker weten, maar mijn ervaring is dat slechts een aantal tot mijn favorieten behoren. Die gebruik ik het meest. Welke dat zijn? Dit is mijn kookboeken top 10!

10. Wilde venkel en rabarber

We hebben dan wel niet echt een volwaardige keuken, maar wel genoeg te eten uit eigen tuin. Onze tuin is namelijk supergroot, met een moestuin én een kas! Een kookboek vol recepten met groenten uit de moestuin mag dan ook zeker niet in mijn kookboeken top 10 ontbreken. In Wilde venkel en rabarber staan verrassend veel recepten, foto’s en originele ideeën.

09. Te gast bij Jamie

Dit kookboek gebruik ik eigenlijk veeeeel te weinig! Te gast bij Jamie draait namelijk om al dat lekkere eten uit Groot-Brittannië. Ja, ik geef toe: ik ben een enorme Engelandfreak en ik houd van het Engelse bier, van fish and chips en natuurlijk van het Engelse ontbijt. Maar het leuke is dat in dit kookboek nog veel meer Britse klassiekers staan. Jum!

08. Koekjesbijbel

Deze zoetekauw zegt echt geen nee tegen een kookboek vol met koekjesrecepten. De Koekjesbijbel is enorm dik en bevat koekjesrecepten in allerlei soorten, maten, smaken, vormen en weet ik het wat. Ook worden alle baktermen uitgelegd en vind je informatie over ingrediënten. Het koekjesbakken zelf laat ik overigens altijd aan vriendin en zoon over. Ik proef ze liever.

07. De nieuwe Wokbijbel

Ha, nog een bijbel, maar deze heeft wel heel andere recepten. Ons exemplaar van De nieuwe Wokbijbel wordt zo ongeveer iedere week wel een keer gebruikt. Alles wat je uit dit boek maakt is superlekker en snel klaar. Dus ben je daar ook fan van? Dan zit je met een kookboek als dit helemaal goed.

06. De Vietnamese keuken

Dat wij dit jaar eigenlijk naar Vietnam zouden gaan, heeft zeker iets te maken met het eten daar. Dat is namelijk zo onwijs lekker! Gelukkig hebben wij het kookboek De Vietnamese keuken in onze kast staan, want nu kunnen we zelf nog aan de slag en zelf heerlijk Vietnamees eten maken. Maar ooit hè, gaan we het in Vietnam zelf eten!

05. World Food Café

De hele wereld zien staat trouwens nog hoog op mijn verlanglijstje, dus je snapt dat wij ook kookboeken met recepten uit alle windstreken hebben. World Food Café is een vegetarisch restaurant in Londen en in het gelijknamige kookboek vind je allerlei geweldige vegetarische recepten uit alle werelddelen. En het leuke is: er is (en wij hebben) ook een deel twee.

04. The cocktail bible

Toegegeven: over het algemeen kook je cocktails niet, maar dit receptenboek (laat ik het dan maar zo noemen) scoort bij mij hoge ogen. Zoals de naam je al doet vermoeden, staat The cocktail bible werkelijk helemaal tjokvol met allerlei cocktailrecepten. Het enige minpuntje? Mijn favoriet The Flying Kangaroo ontbreekt… (Maar daarvan vind je hier het recept!)

03. Curry’s

Dit is nog zo’n topper waaruit eigenlijk ieder recept een groot succes is: Curry’s. Indiase curry’s om precies te zijn en die zijn echt geweldig. Het fijne aan dit boek is bovendien dat er niet alleen recepten in staan, maar dat er ook uitleg wordt gegeven over kooktechnieken, materialen en ingrediënten. Ook staan er recepten van andere Indiase en Aziatische gerechten in.

02. Jamie in 15 minuten

Ik ben geen topkok, maar ik ben stiekem wel een enorm luie kok. Dus dit kookboek Jamie in 15 minuten is echt wel één van mijn favorieten. Want hoe geweldig is het om binnen een kwartier een superlekkere maaltijd op tafel te zetten? Eén nadeel: wij zeggen altijd ‘eten klaar in 15 minuten, keuken opruimen in drie kwartier’… Je maakt namelijk heel wat bende als je high speed kookt.

01. Linda McCartney’s beste vegetarische gerechten

Jaaa, dit is mijn allerlievelings kookboek! Linda McCartney’s beste vegetarische gerechten is mijn allereerste kookboek en het blijft echt een fantastisch boek vol met superlekkere vegetarische recepten. Sommige kan ik inmiddels met mijn ogen dicht koken, maar zelfs na 22 jaar (zo lang heb ik het al!) staan er nog altijd nieuwe dingen in. Dit is een aanrader – zeker voor vegetariërs, maar absoluut ook voor iedereen die lekker vegetarisch wil eten.

De tips van Bregje!

Ik liet dit artikel aan Bregje lezen en ze was – hoe kan het ook anders? – meteen enthousiast. Maaarrrr, ze vond wel dat er nog een paar kookboeken in mijn lijstje ontbreken, dus hierbij presenteer ik de kookboekentips van Bregje:

  • Plenty more – Wat een smaaksensatie weet Yotam Ottolenghi te creëren. Dit is voor als je wat meer tijd neemt om echt iets lekkers te maken.
  • Same same but different – Poh Ling Yeow komt uit Maleisië en woont in Australië. Dat zie je terug in haar westerse en oosterse gerechten die wederom heerlijk zijn.
  • Jamie’s Super Food voor elke dag & Super Food voor familie en vrienden – Twee boeken met hetzelfde thema: gezond en lekker eten. Wat is er fijner dan dat?

Heb jij ook een kookboeken top 10?

Nou ben ik natuurlijk wel heel benieuwd: heb jij ook een kookboeken top 10? Of gewoon een favoriet kookboek waarvan ieder recept een schot in de roos is? Gooi titels op mij, laat mij weten waarom het zo’n geweldig kookboek is en deel je lievelingsrecept. Het water loopt mij nu al in de mond!


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven