Spring naar content

Judge a book by its cover!

Judge a book by its cover | Het magische verhaalZe zeggen altijd dat je je als schrijver niet met de cover van je boek moet bemoeien. Of nou ja, je mag er vast wel iets over zeggen, maar je moet hem niet willen ontwerpen. Dat is zo ongeveer een doodzonde. Als schrijver ben je nou eenmaal geen designer, dus daar moet je een professional voor inhuren. Klinkt logisch. Helaas houdt die stelling geen rekening met het feit dat schrijvers verrekte eigenwijs zijn…

Tenminste, ik zag al helemaal voor mij hoe de cover van Het magische verhaal van de Verteller eruit moest zien. En ik heb heus geprobeerd om dit op papier te zetten, zodat ik een designer kon briefen, maar hey, als ik zó goed wist wat ik wilde, waarom zou ik het dan niet zelf doen? Waarna ik een fantastische cover in elkaar draaide, al zeg ik het zelf.

(Psst… Het magische verhaal van de Verteller staat natuurlijk supergoed in je eigen boekenkast. Je koopt ‘m hier!)

Het gaat ook om het uiterlijk

Het leuke is dat ik door eigenwijs te zijn niet alleen mijn droomcover heb gekregen, maar ook met een heel nieuwe blik naar andere covers kijk. Natuurlijk kon een mooie cover altijd al mijn aandacht trekken, maar nu valt het uiterlijk van een boek mij gewoon veel meer op.

Ik kijk naar de kleuren, de lettertypes, de compositie, welk gevoel het hele plaatje oproept. Zo vallen mij ineens boeken op die ik qua verhaal misschien niet zo snel zou kiezen, maar waarvan de covers mij nog een keer laten kijken. En dat is natuurlijk een superleuk onderwerp om over te bloggen!

Daarom ben ik voor de gelegenheid in het nieuw verschenen e-books overzicht van Kobo gedoken en heb puur op de cover boeken geselecteerd die mij aanspreken. Pas daarna heb ik gelezen waar het verhaal eigenlijk over gaat. Eens kijken of ik die boeken inderdaad wil lezen. Let’s judge a book by it’s cover!

Blauwe zomer | Het magische verhaalBlauwe zomer – Leo Blokhuis

Wat ik van de cover vind… Zet een gitaar op de voorkant en je hebt al snel mijn aandacht. Het contrast tussen de blauwe achtergrond en de bruin/oranje tinten vind ik mooi en dan is er ook nog een verloop naar een landschap met het silhouet van een persoon. Dit is vast een boek waarin muziek een belangrijke rol speelt!

Wat ik van het verhaal vind… Nou, het is inderdaad een boek over muziek! Bovendien speelt het verhaal zich af aan het eind van de jaren vijftig, wat voor mij ook een plus is. Desondanks denk ik niet dat Blauwe zomer op mijn wil-ik-lezen-lijst komt. Ik word niet heel warm van het verhaal over een Nederlandse en Indische jongen, over verzuild Nederland en de Indische cultuur. Deze laat ik dus aan mij voorbij gaan.

Cruise | Het magische verhaalCruise – Christophe Vekeman

Wat ik van de cover vind… Dit verhaal kan alle kanten opgaan. Zo’n cruiseschip in de regen – is het een komisch verhaal of misschien drama a la Titanic? Ik vind de tekening in ieder geval erg mooi en ook de roze letters van de titel springen er lekker uit. Ik ben heel benieuwd naar de inhoud van het boek.

Wat ik van het verhaal vind… Het blijft nog een beetje vaag. Ik lees op de achterflap dat het gaat over verschillende personages aan boord van een zesdaagse cruise. Hier wordt gesproken over een sterk ontregelende roman en nu ben ik nieuwsgierig. Ik ga denk ik maar eens op zoek naar een recensie en zet Cruise daarna misschien wel op mijn wil-ik-lezen-lijst.

De slachtersdochter | Het magische verhaalDe slachtersdochter – Yaniv Iczkovits

Wat ik van de cover vind… Oké, het begint op te vallen: ik heb gewoon een zwak voor getekende covers. Deze retrostijl vind ik echt heel erg mooi (gave kleuren ook!), maar of het ook echt een verhaal voor mij is? We gaan het zien!

Wat ik van het verhaal vind… Ik geloof niet dat ik mij meteen heel erg verbonden voel met een hoofdpersoon die ritueel slachter is, maar het verhaal zelf klinkt als een goede thriller. Mocht ik dit boek tegenkomen in de bibliotheek, dan mag-ie mee naar huis.

De sterrengever | Het magische verhaalDe sterrengever – Jojo Moyes

Wat ik van de cover vind… Volgens mij heb ik hier een feelgood boek / chicklit te pakken! En dat is grappig, want dit zijn niet het soort boeken die ik vaak lees. (Waarom eigenlijk niet? Romantische happy ending boeken zijn toch heerlijk om te lezen?) Ik vind de kleuren en het letterype van deze cover mooi, dus nu maar eens lezen of de inhoud mij ook bevalt.

Wat ik van het verhaal vind… Hoei, het is een historisch romantisch drama ding! Voor mij klinkt dit als een boek om snel even tussendoor te lezen, maar dan moet ik geen andere boeken onder handbereik hebben die hoger op mijn wil-ik-lezen-lijst staan.

De winter van de heks | Het magische verhaalDe winter van de heks – Katherine Arden

Wat ik van de cover vind… Ja hallo, een cover als dit kun je toch onmogelijk niet mooi vinden?! Dit boek lees je gewoon vanwege de cover.

Wat ik van het verhaal vind… Eigenlijk is dit een beetje valsspelen, want ik weet al dat ik dit boek wil lezen. Ik heb deel 1 immers ook in de kast staan, dus deel 2 en 3 moeten daar zeker bij. Met dit soort fantasyverhalen maak je mij in ieder geval hartstikke blij.

 

In het voetspoor van de hippies | HMVVDVIn het voetspoor van de hippies – Willem Oosterbeek

Wat ik van de cover vind… Ik wil ook zo’n busje! Dit had nog een soort doe-het-zelf-boek kunnen zijn (‘je oude bus opknappen in 339 stappen’), maar de titel maakt al snel duidelijk dat het om iets anders gaat. Hippies! India! Nou, dit boek is het bekijken waard.

Wat ik van het verhaal vind… Twijfelgevalletje. Is het wel een verhaal? Het is een non-fictie boek en dat kan natuurlijk heel interessant zijn, maar wordt dat niet te feitelijk? Doe mij maar een echt roadtripverhaal en ik heb nog niet de indruk dat dit boek mij dat gaat bieden.

Meer dan ooit | HMVVDVMeer dan ooit – Marina Folkers

Wat ik van de cover vind… Deze cover heb ik al een paar keer voorbij zien komen op boekblogs en ik moet zeggen: ik vind ‘m mooi. Ik heb wel het idee dat dit een zoetsappig verhaal is (mede dankzij de typografie van de titel), maar hej, zo in de winter onder een dekentje op de bank is dat best wel oké.

Wat ik van het verhaal vind… Ha, ik wist het wel: een feelgoodroman van de bovenste plank. Ik zou het zelf niet zo snel kopen, omdat ik nou eenmaal meer van ander soort verhalen houd, maar mocht ik het in mijn schoot geworpen krijgen, dan lees ik het met veel plezier.

Sluit alle deuren | HMVVDVSluit alle deuren – Riley Sager

Wat ik van de cover vind… Dit ziet er spannend uit en het kan niet anders dan dat dit een thriller is. Ik vind die zwarte achtergrond met de geelgroene randen goed gedaan en de titel en de sleutel vormen ook een mooi geheel. Gave cover!

Wat ik van het verhaal vind… Jaaaa, dit boek mag op mijn wil-ik-lezen-lijst! De cover wist mijn aandacht te trekken en de achterflap maakt het definitief. Dit lijkt mij een superspannend boek dat ik wil lezen.

Vox | HMVVDVVox – Christina Dalcher

Wat ik van de cover vind… Dat zwart-rood trekt mijn aandacht. Geen poespas of plaatjes, maar de titel als focuspunt. Het geeft me wel een beetje een ouderwets gevoel. Is dit een literaire roman? Gaat het over politiek? Ik weet nog niet of dit een boek voor mij is.

Wat ik van het verhaal vind… Nou, wat een gezellig verhaal! Not. Maar wel heel intrigerend. En heel akelig, volgens mij. Dit is zo’n boek waar je echt even voor moet gaan zitten, maar misschien leen ik hem wel eens bij de bibliotheek. Mijn gevoel dat het een literair verhaal met politieke invloeden is, lijkt in ieder geval wel te kloppen, hoewel de achterflap spannender is dan deze woorden doen vermoeden.

Verrassende ontdekkingen

Cover Het magische verhaal van de Verteller

Support de auteur en koop Het magische verhaal van de Verteller hier!

Dat waren negen heel verschillende boeken, maar toch lijken de covers iets gemeenschappelijk te hebben. Ik zie in ieder geval veel tekeningen en silhouetten terugkomen. En dat is misschien wel helemaal niet zo toevallig, want ziet de cover van Het magische verhaal van de Verteller er ook niet een beetje zo uit…?

Door voor dit blog enkel naar de covers te kijken, heb ik toch een paar leuke boeken ontdekt die ik graag zou willen lezen. Het werkt op zich dus best, dat judge a book by its cover. Aan de andere kant realiseer ik mij wel dat het ook de andersom kan werken: misschien ben ik wel voorbij een paar fantastische verhalen gescrold, maar deed de cover mij niets en mis ik nu een heel goed boek. Daar moet ik mij eigenlijk ook maar een keer in verdiepen, dus houd mijn blog in de gaten!


Welke covers vind jij helemaal fantastisch? Oud of nieuw, maakt niet uit. Gooi plaatjes en/of titels op mij, want ik ben tegenwoordig nou eenmaal een echte cover girl. Of zoiets…


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven