Spring naar content

Zo schrijf ik: mijn schrijfvoorkeuren

Zo schrijf ik: mijn schrijfvoorkeuren | HMVVDVSchrijven, het lijkt zo makkelijk. Pak pen en papier of kruip achter je laptop en schrijf op wat er in je opkomt. Lijkt het op een verhaal? Gefeliciteerd, je bent aan het schrijven! Maar zoals wel vaker met ogenschijnlijk simpele dingen, gaat hier een hele wereld van schrijfvoorkeuren achter schuil. Iedere schrijver heeft zo zijn eigen rituelen en gewoontes en favoriete schrijfspulletjes. Ik natuurlijk ook. Maar hoe zien ze er eigenlijk uit, die schrijfvoorkeuren van mij?

Het idee voor dit blog is van Sam van Fancy Words. Zij besloot om eens te kijken naar wat haar nou typeert als schrijver en dat vond ik zo’n leuk idee, dat ik dat ook ga doen. Dit zijn mijn schrijfvoorkeuren!

Mijn favoriete schrijfmateriaal

Ik zweer bij pen en papier. Ik schrijf er letterlijk hele boeken mee en ik vind het jammer dat ik ze nu niet onder handbereik heb, want anders had ik even geteld uit hoeveel volgepende schriften mijn eerste versie van Het magische verhaal van de Verteller bestaat. (Binnenkort toch een keer die verhuisdozen uitpakken!)

Het werkt voor mij het beste om eerst mijn verhaal op te schrijven in schriften. Op die manier kan ik een tweede (verbeterde) versie uitwerken op mijn laptop. Daarvoor gebruik ik overigens gewoon Word. Geen fancy schrijftools – ik heb me daar ook eigenlijk nooit in verdiept. Een goede tekstverwerker is voor mij genoeg, daarmee kan ik eindeloos aan mijn verhalen blijven schaven.

De warming-up

Hoe bereid je je voor op het schrijven van een verhaal? Ik persoonlijk snap niet dat er mensen zijn die al van tevoren het hele verhaal kunnen uitdenken. Van A tot Z, alles wordt geplot. Dit zijn de plotters en je snapt: ik ben geen plotter. Ik ben een pantser – zo iemand die een vaag verhaalidee heeft, gaat zitten schrijven en wel ziet waar het schip strandt.

(Meer uitleg over deze vage schrijftermen vind je hier.)

Als ik schrijf, ben ik zelf verrast door de wending die het verhaal neemt. Karakters verrassen mij, onvoorziene gebeurtenissen steken de kop op en het einde van het verhaal? Daar kom ik vanzelf wel achter. Meestal pas op het allerlaatst.

En weet je? Ik zou niet anders willen. Ik vind het heerlijk om zo aan een verhaal te werken.

Ik versus zij – mijn favo vertelvorm

Vroegah, toen ik nog hysterische fanfictie schreef over The Beatles en Jurassic Park*, schreef ik altijd in de derde persoon en wel uit het perspectief van mijn hoofdpersoon. In Het magische verhaal van de Verteller heb ik echter mijn perspectief uitgebreid en gekozen voor een wisselend vertellersperspectief. Je beleeft het verhaal dus door de ogen van meerdere personen. Werkt als een trein, als je het mij vraagt!

In Meesterwerk II gooi ik het echter over een andere boeg: dit verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief. Ik was in de eerste instantie ook in de derde persoon begonnen, maar dat werkte helemaal niet. Toch grappig om zoiets te merken. Nu nog een keer dat verhaal afschrijven…

Mijn lievelingsgenre

Ik geloof dat ik wel echt een lievelingsgenre heb: magisch-realisme! Ik vind het echt fantastisch om een magisch aspect toe te voegen aan de bestaande wereld. Niet alleen Het magische verhaal van de Verteller valt in dit genre, maar ook Meesterwerk II, III, IV én V (ja, aan inspiratie geen gebrek) hebben die magisch-realistische touch. Ik hoop dus maar dat hier meer mensen van houden, anders raak ik mijn boeken aan de straatstenen niet kwijt.

Schrijf eens door, joh!

Eh, nu moet ik iets vertellen over mijn schrijftempo. Nou, dat is momenteel bedroevend laag niet zo hoog. Dat heeft echt meer met alle andere tijdrovende factoren te maken dan dat ik zo langzaam schrijf. Door alle verplichtingen, houd ik helaas nog maar bedroevend weinig tijd over om echt weer een verhaal te schrijven.

Hopelijk kan ik dat weer eens veranderen. Het zou zo fijn zijn als ik op structurele basis weer kon schrijven. Het magische verhaal van de Verteller schreef ik in de trein, toen ik daar iedere dag 3 uur in zat om op en neer naar mijn werk te pendelen. Dat ik nu thuis werk, schiet in dat opzicht dus niet zo op… (Zou je dan eigenlijk niet juist meer tijd over moeten houden? Ik doe iets verkeerd, vrees ik.)

Schrijf jij ook?

Nou, dat ben ik dus als schrijver. Met mijn schrijfvoorkeuren en -eigenaardigheden. Best leuk om hier eens over na te denken. En ben jij nou ook een schrijver, kruip dan eens achter je computer (dat doe je normaal anders nooit natuurlijk) en laat ons weten wat jouw schrijfvoorkeuren zijn. Altijd leuk om een kijkje te nemen in een schrijvershoofd.

*Hahaha, omg, dit zit ook gewoon in Het magische verhaal van de Verteller!


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven