Spring naar content

Mijn 3 favoriete schrijfplekken

favoriete schrijfplekken | Het magische verhaal van de VertellerJe kunt mij niet wijsmaken dat er een schrijver is die geen favoriete schrijfplek heeft. Van sommige plekken krijg je nu eenmaal meer inspiratie en draait je fantasie overuren. Het is heerlijk om dan te kunnen schrijven! En het hoeft echt niet in een stil, verlaten hutje op de hei te zijn. Tenminste, niet voor mij. Dit zijn mijn drie favoriete schrijfplekken:

1. Op de camping

De camping is natuurlijk zo’n typische plek waar je helemaal niets hoeft, dus het is geen wonder dat ik hier vaak in een schrift zit te pennen. Bovendien hebben wij een camping gevonden waar we ons zo thuis voelen, dat we er minstens één of twee keer per jaar naartoe gaan.

(Serieus, ik had nooit gedacht dat ik het leuk zou vinden om twee keer achter elkaar naar dezelfde camping te gaan. Laat staan acht keer, ofzo…)

Het voordeel is dan ook dat ik die camping op mijn duimpje ken en precies weet waar ik fijn kan schrijven: lekker voor de tent, bij het zwembad of op het terras. En omdat wij de omgeving inmiddels ook al flink verkend hebben, voelen wij ons niet meer verplicht om er iedere dag op uit te gaan. Zooo relaxed!

2. Aan de andere kant van de wereld

O, o, wat klinkt dat weer decadent – Laura schrijft het liefst aan de andere kant van de wereld. En dan zeker op een tropisch strand met een azuurblauwe zee op de achtergrond en een cocktail in een kokosnoot onder handbereik? (Ik zie de Instagramfoto al helemaal voor me.) Maar vrees niet, want zo elitair ben ik nou ook weer niet.

Of nou ja, ik zal niet ontkennen dat ik fan ben van tropische stranden. En ik houd nu eenmaal heel erg veel van reizen. Daar krijg ik echt energie van. En het is ongetwijfeld heel erg gezond om tussen alle nieuwe indrukken, vermoeiende reisdagen en toeristische trekpleisters door tot rust te komen met het schrijven aan een verhaal. Ik heb tijdens mijn reizen al heel wat inspiratie opgedaan voor nieuwe ideeën!

En o ja, het hoeft echt niet aan de andere kant van de wereld te zijn. Een citytrip in Europa werkt voor mij ook heel erg goed. Ook hiervan vind je sporen terug in de verhalen die ik schrijf.

3. In de trein

Ik vind het heeeerlijk om in de trein te schrijven! Voorwaarde is wel dat het een bekend traject moet zijn, want anders wil ik stiekem toch naar buiten kijken. Maar op een vast traject is het eerste wat ik doe (nadat ik de Slag om de Zitplaats heb gewonnen), mijn schrijfspullen tevoorschijn trekken en schrijven.

Dit is dan ook de reden dat Het magische verhaal van de Verteller grotendeels in de trein geschreven is. Dat was nog back in the old days waarop ik iedere dag met de trein naar Rotterdam ging voor mijn werk bij het NRC Handelsblad. Nu zou ik er niet meer aan moeten denken om iedere dag een reistijd van anderhalf uur te hebben, maar die schrijftijd was wel echt fantastisch. Dat is het enige wat ik mis nu ik thuis werk!

Ik mag wel concluderen dat ik erg creatief word van reizen. Mijn favoriete schrijfplekken hebben alle drie iets met dit onderwerp te maken. Maar ook van een zonnige dag in de achtertuin kan ik enorm genieten. Ook dan vind ik het fijn om lekker te schrijven. Biertje ernaast en laat de verbeelding maar stromen!

Heb jij ook een favoriete schrijfplek? Ik ben benieuwd naar waar jij helemaal in je element bent.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

2 reacties

  1. Lenthe op 25 januari 2018 om 21:37

    Ik schrijf altijd gewoon aan de keukentafel of op de bank… ?

    • Laura Alblas op 26 januari 2018 om 13:51

      Dat zijn ook prima schrijfplekken. Hoef je in ieder geval de deur niet voor uit en dat kan ook best prettig zijn 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven