Spring naar content

De meest waardeloze boekverfilming ooit!

waardeloze boekverfilming | HMVVDVWij boekenwurmen weten heus wel dat je van een boekverfilming niet kunt verwachten dat het originele verhaal tot op de laatste letter nauwkeurig wordt gevolgd. We snappen echt wel dat een boek niet letterlijk verfilmd kan worden. Maar om een verhaal zó toe te takelen dat je vol ongeloof 1 uur en 58 minuten naar het beeldscherm zit te staren, dat hadden vriendin en ik toch echt niet verwacht toen we Percy Jackson and the Lightning Thief aanzetten…

Nagenieten met de film… toch?

De boekenserie van Percy Jackson is fantastisch. Vol absurde gebeurtenissen, humoristische dialogen en geloofwaardige personages (ja echt, zelfs al die goden, saters, nimfen en andere creaturen uit de Griekse mythologie). Bovendien vind ik het echt heel erg geniaal hoe die Griekse mythologieën naadloos in de verhalen zijn opgenomen. Dus je snapt dat ik wel benieuwd was naar de film van Percy Jackson and the Lightning Thief. De popcorn werd klaar gezet, de thee ingeschonken en de film werd aangezet. Tijd voor fijn fantasyvermaak!

Wacht. Zei ik vermaak? Deze boekverfilming kwam niet eens een klein beetje in de buurt van ‘wel aardig’. Deze boekverfilming was afschuwelijk!

Hoe een boekverfilming horror werd

Ik ben echt niet superkritisch wanneer het om boekverfilmingen gaat. Ik houd in mijn achterhoofd dat het boek sowieso altijd beter is, want daarin kan de auteur alle tijd nemen die hij of zij nodig heeft om het verhaal te vertellen. In een film moet alles nou eenmaal veel sneller – anders haakt de kijker af. Maar de boekverfilming van Percy Jackson and the Lightning Thief slaat echt alles…

Er is zo veel veranderd dat het gewoon te veel is om op te noemen. Ik kan mij beter richten op noemen wat er niet veranderd is. Komt-ie:

De namen zijn hetzelfde gebleven.

En daar blijft het ongeveer wel bij.

Heeft de scriptschrijver het boek wel gelezen?

Nu denk je (hoop je) misschien dat ik in het kader van dichterlijke vrijheid overdrijf, maar helaas: het is echt zo! Bregje en ik hebben ons twee uur lang groen en geel geërgerd. Het was gewoon echt niet leuk. Soms is iets zo slecht dat het grappig wordt, maar zelfs die vlieger ging nu niet op. Wat een verschrikking!

Serieus, hoe komt iemand erbij om een boek zo slecht te verfilmen?!

We snappen nu wel dat na deel twee de overige delen nooit verfilmd zijn. Daar zat natuurlijk echt helemaal niemand op te wachten. En voor de schrijver van de boeken lijkt het me ook afschuwelijk om te moeten ontdekken wat ze je verhaal hebben aangedaan. Je boeken zouden maar zo verminkt worden! Verschrikkelijk lijkt me dat.

Er is ook een tweede film… help!

Grote vraag is nu: durven we ook de tweede film te kijken? (We hebben al gehoord dat die gewoon nóg slechter is. Onvoorstelbaar.)

Heb jij wel eens naar een boekverfilming zitten kijken die zó slecht was dat je spontaan pijn in je maag had? Of vermijd je boekverfilmingen sowieso om dit soort tenenkrommende ellende te voorkomen? Ik ben benieuwd!


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven