Spring naar content

Schrijfinspiratie op vakantie, laat je niet gek maken!

schrijfinspiratie op vakantie | HMVVDVHoe het precies werkt, weet ik niet. Dat het werkt, weet ik wel. Zet mij op het vliegtuig naar verre oorden, stuur mij met een tentje naar de Ardennen of drop mij in een gave stad en als een soort scheikundige reactie begint de schrijfinspiratie te bubbelen en te bruisen. Ik loop haast over van de creativiteit: talloze ideeën strijden in mijn hoofd om aandacht… Dat er mensen zijn die op vakantie gaan om tot rust te komen, vind ik onbegrijpelijk.

Of nou ja, onbegrijpelijk?
Het is voor mij gewoon onmogelijk!

Onbaatzuchtig onderzoek naar schrijfinspiratie op vakantie

Op vakantie ligt de schrijfinspiratie altijd op de loer. Als reislustige schrijver wil je daar uiteraard op voorbereid zijn. Want stel je voor dat je halverwege de Inca Trail of tijdens het drinken van een ale in een Engelse pub wordt getroffen door een goddelijke schrijfinspiratie, maar nét geen pen en papier bij de hand hebt om de beginselen van dit nobelprijswinnende verhaal snel neer te kunnen pennen!

Daar moet je toch niet aan denken?!

Om die ellende te voorkomen, heb ik wat veldwerk verricht. Ik heb mijzelf opgeofferd, heb vriendin en zoon ingepakt en ben een week op Tenerife gaan zitten. Ja ja, ik heb echt alles over voor mijn medeschrijvers, dus ik heb mij verdiept in het fenomeen schrijfinspiratie op vakantie. Want dat ik ook deze keer weer getroffen zou worden, stond buiten twijfel.

De 3 gezichten van schrijfinspiratie op vakantie

Schrijfinspiratie heeft er een handje van om je op je vakantie tijdens de meest onmogelijke momenten te overvallen, maar als je goed oplet, zie je dat het steeds dezelfde soort momenten zijn:

  • De nachtelijke schrijfinspiratie
  • De avontuurlijke schrijfinspiratie
  • De logistieke schrijfinspiratie

De nachtelijke schrijfinspiratie

Waar ter wereld je je ook bevindt, er is altijd wel een nacht dat je niet kunt slapen. Enerzijds omdat het gewoon even niet lukt om in dat vreemde bed in slaap te vallen, maar ook omdat er een stuk of vijf nieuwe verhaal-, blog- en columnideeën je per se uit je slaap willen houden. Je mag van je schrijfinspiratie pas slapen, als je alles hebt uitgewerkt.

Tip: leg niet alleen pen en papier onder je kussen, maar ook een zaklamp. Zo kun je makkelijk onder de dekens je nieuwe meesterwerk neerpennen zonder dat je iemand anders wakker maakt.

De avontuurlijke schrijfinspiratie

Zul je net zien: sta je op een smalle rotsrichel boven een kolkende zee (bijvoorbeeld omdat je op zoek bent naar die onmogelijke geocache), schiet je ineens een fantastisch idee te binnen. Maar ja, loslaten om op je gemakje te gaan zitten schrijven, is geen optie. Je wilt immers niet naar beneden duikelen en zelf eindigen als een verhaal in de krant.

Tip: rust je smartphone uit met een spraak gestuurde voicerecorder. Dan kun je tenminste dat geniale idee inspreken (-schreeuwen), terwijl je abseilend van de waterval gaat.

De logistieke schrijfinspiratie

Je weet dat je je suf moet haast om je bus, trein of vliegtuig te halen. Over drie minuten moet je echt weg en je hebt je paspoort nog niet eens gepakt, maar hé… wát een geniale invalshoek voor dat verhaal waar je al een tijd op zit te broeden. Dat moet je eigenlijk echt opschrijven, voordat je het vergeet. Maar ja, je wilt ook niet je bus, trein of vliegtuig missen. Toch?

Tip: zorg dat er altijd een pen in je broekzak / sok / achter je oor zit. Schrijf je ingeving op je arm terwijl je een halve marathon rent om je aansluiting te halen.

 

Ga je binnenkort op reis? Dan ben ik uiteraard heel benieuwd naar hoe jij omgaat met schrijfinspiratie op vakantie. En laat het mij vooral weten als je iets hebt aan mijn fantastische tips!


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven