Spring naar content

Mijn summer reads van 2020

De zomer is voor mij altijd hét moment om lekker veel boeken te verslinden. Niet alleen om dat het gewoon heel chill is om in een vrij momentje met je boek in de zon te gaan zitten, maar ook omdat het natuurlijk vakantie is! Niets is zo fijn om helemaal niets te hoeven, zodat je helemaal in een boek kunt duiken – en die gedachte heb ik dan ook goed in praktijk gebracht. In juli en augustus las ik maar liefst twaalf boeken. Welke? Dit zijn mijn summer reads van 2020:

Het eeuwige leven – Matt Haig

Soms is het overduidelijk dat je een boek moet lezen. Bijvoorbeeld als je het binnen een paar dagen een aantal keer op social media voorbij ziet komen. Daarom begon ik begin juli mijn summer reads van 2020 met Het eeuwige leven van Matt Haig.

Tom Hazard is geschiedenisleraar en ziet eruit als een doodgewone man van 41. Minder gewoon is echter dat hij in 1581 geboren werd en dus ruim 400 jaar oud is. Door een ziekte wordt hij maar heel langzaam ouder en dat levert al eeuwenlang heel wat problemen op…

Ik vond het een heerlijk boek, hoewel ik moet zeggen dat ik er nét iets meer van had verwacht. Soms kabbelde het mij iets te veel en ik had het leuk gevonden om nog wat meer geschiedenis voorgeschoteld te krijgen (sorry, ik ben nou eenmaal een geschiedenisgeek). Maar over het algemeen? Een aanrader voor als je van bijzondere verhalen, geschiedenis en een verrassende plottwist houdt.

Sinterklaas voor grote kinderen – Chariva

Even een boekje tussendoor dat nu echt moest. Zoon van 9 geloofde namelijk nog heilig in Sinterklaas en het werd toch wel tijd dat we hem gingen vertellen hoe de vork nou echt in de steel zat. En hoe kan dat nou beter dan met een boek?

Sinterklaas voor grote kinderen gaat over het echte verhaal van Sinterklaas. Dus ook over dat de beste man al eeuwen geleden gestorven is en dat wij nu het Sinterklaasfeest vieren door elkaar cadeautjes te geven. Lekker overzichtelijk en in duidelijke taal.

(Zoon vond het trouwens he-le-maal niet leuk dat Sinterklaas niet bestond. Inmiddels heeft-ie dit nieuws verwerkt en wil hij zelf cadeautjes gaan maken.)

De wezens – Matt Haig

Na het Sinterklaasuitstapje keerde ik snel terug naar een ander boek van Matt Haig: De wezens. En hoewel ik van tevoren dus eigenlijk had gedacht dat ik Het eeuwige leven leuker zou vinden, bleek het juist andersom te zijn. Ik vond De wezens echt hilarisch!

De aarde wordt in de gaten gehouden door een buitenaardse beschaving en wanneer een wiskundige een onoplosbare wiskundige stelling toch oplost, trekken deze ‘Hosts’ aan de noodrem. Dit is namelijk kennis waar de onontwikkelde mensheid nog niet aan toe is! Dus wordt professor Andrew Martin uit de weg geruimd en vervangen door een alien die al het bewijsmateriaal én getuigen moet vernietigen.

Dat klinkt een beetje droog, maar geloof me, dat is het allerminst. Deze alien heeft geen enkel benul van menselijke gewoontes en gebruiken, blundert er flink op los en moet ondertussen goed zijn best doen om door te gaan voor de echte professor Martin. Supergrappig, dus als je een boek zoekt waarom je hardop moet lachen, haal dan snel De wezens in huis!

Het eerlijkheidsexperiment – Clare Pooley

In de eerste instantie vond ik Het eerlijkheidsexperiment van Clare Pooley niet echt iets voor mij. Het klonk zo… serieus. Vriendin Bregje mocht hem echter lezen voor de Chicklit Leesclub en was er heel enthousiast over. Nou, dan moet ik ‘m toch ook lezen.

De 79-jarige Julian Jessop laat op een dag een groen schrift achter in het café van Monica. Het eerlijkheidsexperiment staat erop en hierin heeft hij eerlijk geschreven over zijn leven en over zijn eenzaamheid. En hij vraagt de lezer ervan om zelf ook de waarheid over zijn of haar leven op te schrijven. Dit zet een hele keten van gebeurtenissen in gang en brengt mensen met elkaar in contact. Maar is iedereen wel echt eerlijk?

Het eerlijkheidsexperiment is geen spannend boek, maar wel een mooi en humoristisch verhaal. Ook mooi vond ik hoe vooroordelen die mensen over anderen hebben en de aannames die ze doen in het verhaal verweven zijn. En o ja, het speelt zich in Londen af, dus wat wil je nog meer?!

Het huis met de spiegels – Cristina Caboni

Niet lang na Het eerlijkheidsexperiment kwam Chicklit met een nieuwe leesclub. Dit keer stond Het huis met de spiegels van Cristina Caboni centraal en ik besloot om me aan te melden. Dat ik mee mocht doen en het boek thuisgestuurd kreeg, was dan ook erg leuk.

Als Milena terugkeert naar de villa waar ze opgroeide, staan haar twee onaangename verrassingen te wachten. Haar geliefde opa blijkt aan Alzheimer te leiden en tegelijkertijd wordt er een lichaam in een put op het terrein van de villa gevonden. Niemand weet wie het is, haar opa kan of wil geen antwoord geven en het gerucht gaat al snel dat het iets te maken heeft met Milena’s oma die decennia geleden vertrok, haar man en jonge dochter achterlatend.

Het verhaal klinkt veelbelovend, maar toch wist Het huis met de spiegels mij niet te overtuigen. Het miste emotie en ik vond het meer een opsomming van feiten dan een echt verhaal. Wél leuk is dat je met flashbacks meer te weten komt over het verleden van de verdwenen oma. De recensie die ik voor de Chicklit Leesclub schreef, vind je hier.

De Spaanse belofte – Karen Swan

Nog een boek dat mij in de schoot werd geworpen! Bregje en ik hadden ons allebei aangemeld voor de Hebban Leesclub van De Spaanse belofte van Karen Swan en we werden allebei uitgekozen om mee te doen. De dag voordat we op vakantie gingen, viel het boek in tweevoud op de deurmat.

Vermogensadviseur Charlotte gaat over een klein weekje trouwen, maar kan in de tussentijd echt nog wel even een nieuwe zaak aannemen. Dat ze hiervoor naar Spanje moet om uit te zoeken waarom één van de rijkste mannen van dat land ineens zijn vermogen weg wil geven aan een compleet onbekende vrouw, is geen probleem. Dit regelt ze wel even. Denkt ze…

De Spaanse belofte was een aangename verrassing. Veel beter dan ik dacht dat ik het zou vinden en dat komt door de diepere laag in het verhaal. Er is namelijk nog een tweede verhaallijn die zich in het verleden afspeelt en deze is kunstig vervlochten met het heden. Houd je van een feelgood met diepgang? Dan is dit echt het boek voor jou!

Het magische verhaal van de Verteller – Laura Alblas

Ik zei toch dat ik Het magische verhaal van de Verteller nog een keer wilde lezen? De vakantie was daar het ideale moment voor, dus ik dook weer een paar dagen lang in het wonderlijke verhaal over Lucy die van plan is om in Berlijn te gaan studeren, maar die deze plannen gedwarsboomd ziet door een oud verhaal over een mythische god… Een verhaal waarin zij een hoofdrol speelt.

(Ook benieuwd naar Het magische verhaal van de Verteller? Hier lees je de achterflap en hier vind je een boekfragment!)

Heks & Jager – Shelby Mahurin

Hét boek dat bovenaan mijn wil-ik-lezen-lijst stond voor deze zomer, was Heks & Jager van Shelby Mahurin. Dit leek me gewoon zo’n fijn verhaal: fantasy, magie, romantiek, spanning… Dat ik eerst al die andere boeken gelezen heb voor ik hier in begon, wat een zelfbeheersing!

In de stad Cesarine probeert Lou een nieuw bestaan op te bouwen. Dat ze daarvoor moet liegen en stelen stoort haar niet, als niemand er maar achter komt dat ze eigenlijk een heks is. Het is dan ook wel een heel ongelukkig toeval dat haar pad net dat van heksenjager Reid kruist – vooral omdat een samenloop van omstandigheden hen tot elkaar veroordeelt. En dan begint ze ook nog gevoelens voor hem te krijgen.

Oké, als ik eerlijk ben, had ik af en toe wel het idee dat ik een bouquet-romannetje aan het lezen was. Al die ontluikende gevoelens en rondspattende feromonen! Maar het was ook echt wel een heerlijk verhaal om in te verdwijnen, vol met plottwists (niet altijd even onverwachts) en een geweldige world building. Ik kan niet wachten op deel twee!

Ten westen van de vrijheid – Thomas Engström

Ik kende Ten westen van de vrijheid van Thomas Engström niet, maar hej, het speelt zich af in Berlijn dus dan moet het wel goed zijn. Nou vooruit, dat is natuurlijk geen criterium, maar het bleek inderdaad echt een steengoed boek te zijn.

Neem Berlijn in zijn groezeligste verschijningsvorm, een liquidatie waar niemand iets over mag weten, de Amerikaanse geheime dienst, een verboden klokkenluidersorganisatie en Ludwig Licht, oud-agent en -spion die wordt ingeschakeld om een getuige te beschermen. Maar voor hij het weet, zit hij tot over zijn oren in één groot complot over geheime informatie.

Auteur Thomas Engström weet duidelijk waar hij het over heeft. En dan heb ik het over Berlijn, want zelf weet ik natuurlijk niets over spionagezaken (zeg ik nu, niemand mag weten dat ik geheim agent ben). Berlijn wordt zo goed beschreven! Superleuk om zo weer door mijn favoriete stad te kunnen dwalen (al die onderwereldfiguren en ander tuig negeer ik voor het gemak maar even).

Onder de sterren van Montpellier – Marina Folkers

Van het ene uiterste naar het andere uiterste. Na al het spionagegeweld was het tijd voor een echte feelgood. Extra leuk was dat Onder de sterren van Montpellier van Marina Folkers zich in Frankrijk afspeelt en dat wij ook in Frankrijk op vakantie waren. De cicaden zorgden voor een toepasselijke soundtrack terwijl ik dit boek las.

Omdat ze haar oude leven vol roddels wil ontvluchten, zegt Cleo ja tegen een klus om een huis te verven in Zuid-Frankrijk. In haar eentje, niemand om haar heen. Of nou ja, niemand? Als ze ontdekt dat ze een Franse buurman heeft en ze met elkaar in contact komen, groeien zij en deze Luc steeds meer naar elkaar toe. Luc heeft echter ook zo zijn redenen om de afzondering op te zoeken en weet zeker dat als Cleo erachter komt wie hij werkelijk is, zij meteen uit zijn leven zal willen verdwijnen.

Ondanks dat je al vanaf de eerste pagina weet hoe Onder de sterren van Montpellier zal aflopen (duh, feelgood – dat moet wel goedkomen dus), is dit een fijn verhaal om even bij weg te dromen. Als ik niet al in Frankrijk was, had dit boek mij er wel mee naartoe genomen. Leuk!

Wit Konijn / Rode Wolf – Tom Pollock

Wil je na iedere vijf bladzijden een ‘fak, wát?’-momentje? Dan is Wit Konijn / Rode Wolf van Tom Pollock het boek voor jou! Jemig, wat is dit een verbijsterend verhaal. Je wordt steeds op het verkeerde been gezet en op het laatst weet je eigenlijk nog steeds niet wat je moet geloven…

De 17-jarige Peter Blankman is een wiskundig genie en lijdt aan paniekaanvallen. Wanneer hij bijkomt na een dergelijke aanval, blijkt dat zijn moeder is neergestoken en dat zijn tweelingzus Bella verdwenen is. Een ultrageheime dienst ontfermt zich over hem, maar zijn zij eigenlijk wel van plan om hem te helpen of speelt er iets heel anders?

Hallo mind-fuck! Ja sorry, ik heb echt geen ander woord voor dit verhaal. Als je denkt dat je iets uitgedokterd hebt, blijkt het toch weer anders te zijn. Geweldig vind ik dat. Het enige puntje van kritiek heb ik op het eind. Ik weet namelijk nog steeds niet wat er nou wel en wat er nou niet waar is.

De kunst van het verdwijnen – Sarah Domogala

Ik had in eerste instantie niet in de gaten dat De kunst van het verdwijnen van Sarah Domogala een persoonlijk verhaal is van de auteur. Dat persoonlijke maakt het verhaal over het krijgen van een burn-out echter nog indrukwekkender. Wat is zij door een diep dal gegaan en ik vind het erg mooi dat ze er zo openhartig over heeft durven schrijven.

Sarah is jong en succesvol. Ze reist de hele wereld over als regisseur en iedereen wil met haar gezien worden. Wat voor de buitenwereld niet te zien is, is dat Sarah steeds meer gebukt gaat onder angstaanvallen en de druk die zij voelt om de beste te moeten zijn. Op haar 26ste stort ze in en krijgt ze een burn-out, waarna een lang en moeilijk hersteltraject volgt.

Ik was onder de indruk. Toch heb ik gemengde gevoelens over dit boek. Soms ging het namelijk wel erg traag, maar de wijze woorden en de mooie bespiegelingen die regelmatig voorbij kwamen, maakten dat toch weer goed. Het deed mij denken aan Niets van Maaike Helmer, wat ook zo’n persoonlijk verhaal is over het hebben van een burn-out.

Op naar de herfst!

Dat waren ze dan, al die boeken die samen mijn summer reads van 2020 vormden. De herfst staat weer voor de deur en hoewel ik natuurlijk geen vakantie meer heb (boeh, niet meer de halve dag lezen), wordt het misschien wel weer om met een dekentje en een boekje op de bank te kruipen. Dat klinkt ook als een goed idee!

Las jij deze zomer boeken waarover je enthousiast bent? Laat het mij weten, want in de herfst lees ik natuurlijk gewoon door.


Het magische verhaal van de Verteller is een betoverende roman over lotsbestemming, een mythische god en de muziek van The Beatles.

Te koop als paperback en e-book. Altijd gratis verzending in Nederland!

2 reacties

 1. Joke Sertons op 8 september 2020 om 16:08

  Leuk om te lezen welke boeken iemand anders leest.

  Dank hiervoor.

  Veel leesplezier met de volgende boeken.

  Met vriendelijke groet,

  Joke Sertons

  • Laura Alblas op 9 september 2020 om 10:26

   Dankjewel! Ik heb alweer een hele stapel klaarliggen, dus misschien maak ik over een tijdje wel weer zo’n overzicht met gelezen boeken.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven